Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba basowa - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuba basowa - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z tubami basowymi? Natchnął mnie kiedyś link z postu "Profesjonalnie".
    Wiem:
    - że są duże i ciężko je zmieścić w mieszkaniu datego stosuje się je w raczej w PA
    - jak działają i nawet PI x OKO jak się je oblicza
    - czym się ch-zują

Chciałbym żeby ktoś kto robił coś takiego lub miał do czynienia z gotowcem, podzielił się refleksjami. Np. czy faktycznie mają takie niepowtażalne brzmienie jak to opisują.

PS
    korzystałem z szukaj i zdaja mi się że umberto coś miał kombinować z jakimś TVM'em

na elektrodzie chyba widziałem jakąś tubę, nawet fajnie zrobioną...
    a co do brzmienia tub... hmmm... głośne

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...589&highlight=

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic158629.html

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...bwoofer+tubowy

Skomentuj

OK
        Dzięki za namiary na starą dobrą elektrodę.
        Jakoś nie przyszło mi do głowy tam szukać konstrukcji głośników.

Może ktoś jeszcze coś dorzuci?
        Przypominam tylko że że chodzi mi o uwagi praktyczne (Projekty różniaste już przeglądałem).
        Raczej chciałbym opinie na temat brzmienia.

PS
        Zamieszczone przez Zygmunt
        ...a co do brzmienia tub... hmmm... głośne
        DD

Skomentuj

dobra tuba potrafii zagrać bardzo niskim i dynamicznym basem jednak praktycznie zaden producent takich konstrukcji nie robi - poprostu taka tuba jest zbyt wielka dla "przeciętnego maniaka" dla którego i tak liczą się głównie dB. są tuby które przenoszą liniowo od 15Hz z dynamiką wytrzymałością mocową jak i SPL nieosiągalnym dla "normalnych głośników" teoretycznie obudowa tubowa jest pozbawiona wad - jest idealnym typem obudowy głośnikowej. w praktyce juz tak pięknie niejest projektowanie tuby to bardzo skomplikowany proces trzeba brać pod uwage mnustwo elementów i mieć spore doświadczenie. dodatkowo odstraszają ogromne w porównaniu ze "zwykłymi" obudowami rozmiary. mimo to jak by zastanowić się nad tym problemem głębiej to mozna dojść do wniosku że tuba jest najwydajniejsza jeśli chodzi o stosunek dB/cm^3 zajmowany przez bude :) jest tez najtańszym sposobem na uzyskanie wysokiego natężenia dźwięku którego jakość zalezy praktycznie wyłącznie od tego na jak daleko idący kompromis w wielkości pujdziemy

Skomentuj

Poczytałem troszkę opisów i wrażeń z elektrody. Zaskoczyło mnie to że w małych pomieszczeniach tuba traci swoje atuty, ale w sumie można by to tłumaczyć tym że w mniejszym pomieszczeniu jest lepsze dopasowanie impedancji akustycznej niż w wielkim, lub na otwartej przestrzeni, co powoduje że porównanie z bardziej tradycyjnymi obudowami wypada w takich warunkach mniej powalająco niż można by się spodziewać.
            Zastanawiam się czy jak by tak zrobić mniejszą tubkę, tak żeby wylot był jeszcze kilkakrotnie większy od powieżchni membrany, ale nie aż tak wielki jak w standardowych konstrukcjach to czy dało by to jakiś opłacalny zysk w stosunku np do BR. Na pewno zmniejszyło by to kierunkowość tuby i podniosło f3.
            Chyba zainstaluje sobie jakiś soft i posymuluję coś :). Nie żebym od razu chciał budować - nie mam czasu ostatnio nawet na moję wymrzone kolumienki - ale tak mnie jakoś temat zainteresował. Pewnie dlatego że mało jest u nas tego typu amatorskich projektów, a tubki mają szereg interesujących właściwości noi są niebanalne.

Skomentuj

Newborn, jeśli chcesz się pobawić a nie ponieść zbyt wielkich kosztów to proponuję wycieczke do sklepu hydraulicznego po odpowiednie rury i kształtki kanalizacyjne.Co prawda taka zabawa odbiega od założeń tuby i jest bardziej zblizona do TL ale można nabyć nowych doswiadczeń i usłyszeć zadziwiajace efekty.Wiem że powstało mnóstwo takich konstrukcji,głównie na głośnikach fostexa i ich twórcy są zdania że efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.Czy to prawda,nie wiem.Wiem tylko że po wsadzeniu 10 cm głośnika w 2 m rure fi 100 pojawił się przy małych natężeniach całkiem donośny i w miarę niski basior :)
              Niestety brak czasu nie pozwala mi na dalsze experymenty,być może bliżej zimy wrócę do tematu bo wydaje się to dość ciekawe.To tak mimochodem.
              Co do typowej tuby to ten temat jest na tyle zawiły że dałem sobie na razie spokój.Jest zbyt wiele niewiadomych,mam zbyt małą wiedze aby się tego podejmować.Znam człowieka który potrafi bezbłędnie zaprojektować i wykonać taka tubę ale kosztuje to niestety nie małe pieniążki.A zdradzić się nie chce bo on z tego żyje.
              No cóż,chociaż dobrze że te rury w miare tanie ;]

Skomentuj

umberto, Z tą kanalizą to też ciekawy pomysł i tani . Bałbym się tylko rezonansów takich konstrukcji.

Ale wciąż największym problemem jest czas. Jak się chodziło do szkółki/na studia to był czs :-), ale brakowało kasy :-(. Teraz kasa jest :-) tylko czsu nie ma :-(. Ech....
                Może kiedyś się porwę na taką tubkę albo poeksperymentuje coś z rurkami.

Skomentuj

Newborn niestety źle kombinujesz.... z tubami jest inaczej niz ze zwykłą budą niestety tuba żeby grać nisko musi być wielka. niestety nieda się zrobić "małej tuby"

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                    Newborn niestety źle kombinujesz.... z tubami jest inaczej niz ze zwykłą budą niestety tuba żeby grać nisko musi być wielka. niestety nieda się zrobić "małej tuby"
                    Wiem :(, wszędzie to piszą ale że nie mam kompletnie żadnych doświadczeń w tym kierunku to się łudzę że będę pierwszy który zrobi małą a dobrze grająćą

Skomentuj

Wielka to przesada. Wszysko zalezy do cego ci ta tuba? Do domu nie ma sensu.

Skomentuj

zależy jaki masz pokój/salon....
                        przy 40m2 to czemu nie??
                        ale w klicie 10m2 to będzie przesada :)

Skomentuj

widze ze tu sporo ludzi z elektrody jest. Z tego co wiem o tubach to graja one najlepiej w plenerze a w pomieszczneiach sa nienajlepszym rozwiazaniem. A słyszał ktos o Super Scrooperach ?? TO JEST COS !!!!!! Dobra tuba ma efektywnosc 107dB/1w/1m a scrooper 113-117dB/1w/1m NIESAMOWIE co ?? Tylko zrobic takie cos to jest holerny problem. A pozatym scrooper jest na dana czestotliwosc bo w nieprzydzielonej mu glosnik traci poduszke powietrzna i sie zaskakuje. NApiszcie cos o tych obudowach nawet na elektrodzie nie bylo nic.

Skomentuj

Gwoli scislosci nie Scrooper tylko Scooper.

Super Scooper potrafi zejsc nisko, jednak nie ma rozy bez kolcow - od pewnej czestotliwosci wychylenie rosnie bardzo gwaltownie. Filtr subsoniczny jest tu niezbedny.

Tuba potrafi zagrac nisko, wystarczy znalezc odpowiedni do tego glosnik. W niektorych przypadkach dosyc trudno jest zrobic dla pojedynczego glosnika - okazuje sie, ze nie wiele wieksza tuba jest np. na 2 takich glosnikach.

Skomentuj

http://www.speakerplans.com/index.php?id=hornplans tu są 2 projekty

pzdr

Skomentuj

Czaruję...
                              X