Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BOSMAN ok

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BOSMAN ok

witajcie od razu npisze ze ten post nie jest zadna reklamowka itd ci co mnei znaja wiedza o tym

ostatnio pomagalem bratu w zrobieniu jakiegos systemu audio z uwagi ze budzet byl ograniczony tylko do 2000 zł a wieksza czesc poszla na radyjko zostalo nam kolo 800 zł na glosniki wzmacniacz i sam subwoofer
    okazyjnie nabylismy 4 x glosniki buszmena MODEL G-4532S nie spodziewalm sie po nich nic samochodzik to kadecik ci co go znaja wiedza ze miejsca nie ma za duzo nie chcialem dziurawic drzwi wiec glosnki wyladowaly w miejscach fabrycznych czyli na podzszybiu (miejsce wytlumione) i przy tylniej polce w elementach plastikowych (wiem bubel) podlaczylismy wszystko tam gdzie trzeba usztywnilismy uszczelinilismy i powiem wam ze oslupialem

dzwiek czysty naprawde kalarowny glosniki graja poprostu naturalnie ani cieplo ani chlodno milo dla ucha wyrownanie dla mnie rewelacyjnie jezeli wezmiemy pod uwage ze za pare dalem 60 zł!!!calkiem dobrze radza sobie z basem i mniej wymagajacym napewno starczy
    calosc uzupelnilismy subikiem na alfredzie CW1002 w 30 l closed napedzanym przez wzmacniacz JL 250w calosc gra naprawde swietnie

namawiam wszystkich ktorzy maja problemy z wyborem glosnikow by zainteresowali sie tymi glosnikami naprawde warto Brawo dla firmy mozna zrobic tani i dorze grajacy glosnik

[ Dodano: 2005-06-08, 18:08 ]
    tak wygladaja glosniczki zdjecie znalazlem na stronie aukcyjnej wiec nie jest to real foto
    Załączone pliki

A Buszmen wypuścił kiedyś suba na aluminiowym koszu(nie pamiętam oznaczenia) Thyrant i tez się zachwycali nim w czasopismie "auto hifi". Cos w tym musi być.

Skomentuj

LUKASZ, jeszcze jakbyś znalazł jakieś fajne buszmenowskie 165mm to by było super :)

Skomentuj

dla zainteresowanych: na allegro są w cenie 56 polskich złotych monet za dwie sztuki

Skomentuj

Przy takich średnicach to wszystko zagra w miare oby tylko kopółka ponad całość nie wyskakiwała.Z tego co pamiętam to max 13cm da sie tam upchać.Basu z tego niet więc w gre wchodzi tylko środek i góra.Przy takim układzie nie trudno zachować równowage choć tylko pozorną.Jak dla mnie ten system jest już na starcie spalony.Pogodzić 13 cm i 25 cm i to w subie i jeszcze w aucie to nie lada wyzwanie.Nie do osiągnięcia.Nie wyobrażam sobie umiejscowienia bazy stereo przy takim nagłośnieniu,będzie skakać z tyłu na przód w rytm muzyki.
          Borykałem się z tym w bmw,też były 13-stki.Wychodziła wielka dupa.Pomogło krojenie drzwi i systemowe 16 stki.

Auto to ciężki temat audio ale skoro jesteście zadowoleni to cos w tym musi być.

Skomentuj

Ja mam pomysł zeby w kadeciku przod dac podszyba a tył przenieśc na przednie drzwi isdać tam jakieś 16, do tego suba na stx 32 w 35ltr closed,250W rms,jedynie radyjko słabe ale na to trzeba poczekac,w podszybiu mam juz jakieś pioneery.
            Bas jest ale bardzo wysoko oj bardzo....

Skomentuj

ale o co chodzi durke?

umberto powiem ci szczeze ze bas nawet jakis maja
              co do bazy stereo hmm wiesz pocdchodze do tego tak mozna robic samochod nazwijmy to po audiofilsu tz zeby rozkoszowac sie efektami stereofonicznymi i analizowac detalealbo zeby system poprostu gral czysto milo dla ucha a przedewszystkim zeby sprawial przyjemnosc sluchaczowi bez analizowania akwiwoltow i te glosniki do tego naprawde sie fajnie nadaja arozmieszczenie ich jest wystarczajace no coz stereofonia jest marna ale nie o to tu chodzilo

Skomentuj

Nie no,owszem LUKASZ, racja.
                Tylko tak jak wspominałem w moim przypadku czegoś jednak brakowało,robiła się jakaś przepaść dźwiekowa że tak to nazwe.No i suba trzeba było wysoko ciąć co sprawiało że cały czas można było lokalizować wiele dźwieków z tyłu auta.Tak jakby talerz perkusji grał z przodu a kocioł z tyłu.Koledze też to sie nie podobało wiec pokroiliśmy drzwi na 16-stki

A żeby było śmieszniej to same te 13stki bez suba zapowiadały się nieźle...
                No ale różnie to bywa,jak wiele aut tak wiele rozwiazań i tu raczej uniwersalnej recepty sie nie znajdzie.

Skomentuj

LUKASZ a mozesz powiedziec w jakiej obudowie te buschmeny siedza (wielkosc i rodzaj)?

przy okazji zapytam - jakie glosniki byscie polecili do 100 zl na tylna polke do malucha?
                  sluchal bede tego w drodze do pracy lub w krotkich trasach wiec nic drozszego mi nie trzeba, moze nawet te 10cm glosniki LUKASZA by mi wystarczyly tylko ze nie spotkalem sie nimi i nie wiem czy z przodu bedzie je jeszcze slychac, podlaczone bylyby pod przypadkowe radyjko typu red star lub cos kolo tego czyli bez fajerwerkow
                  jezeli chodzi o wymagania to zalezy mi raczej na jakosci dzwieku niz na niskim zejsciu ale chcialbym zeby z przodu bylo cos slychac, na dniach bede malca wygluszal matami to przy okazji moglbym przyciac tylna polke pod glosniki

Skomentuj

Hayer, w jakiej budzie one siedza w puleczce i na pod szybiu czyli w zasadzie bez obudowy

ten zesatwik dlam nei jest przykladem sensownego systemy dla "niezboczonych"

Skomentuj

a mial moze ktos okazje posluchac 13cm i 16,5?
                      roznica w dzwieku napewno bedzie przynajmniej w dolnych czestotliwosciach ale czy ogolnie warto dokladac te kilkanascie zl na wieksze?

Skomentuj

13 gra jeszcze bardzo aldnie co do 16 kupilem je wczoraj nie mialem duzej mozliwosci sie pobawic ale tu we znaki daje sie juz lekka degradacja srodka pasma ale bas nie jest tragiczny

ps co to jest kilkanasie zł jezeli wezmiesz pod uwage ze bedziesz to mial kilka ladnych msc

Skomentuj

Zamieszczone przez Hayer
                          przy okazji zapytam - jakie glosniki byscie polecili do 100 zl na tylna polke do malucha?
                          Ja robiłem półkę z płyt wiórowych, konstrukcja zamknięta dwudrożna. Ze względu na koszty, które miały być jak najmniejsze, oraz czas, którego dużo nie miałem, postanowiłem nie bawić się w żadne pomiary, obliczenia, zwrotnice. Jako że w domu walały mi się jakieś rozwalone szesnastki z kolumn Life 200 i były mi one zbędne, zregenerowałem je podzespołami z STX-a (a cewki własnej roboty), wystrugałem półkę z płyt wiórowych (męczarnia - mnóstwo skosów i pochyłości), do tego dołożyłem GDWK-9-150-8-PJ, terminale po bokach i zwrotnice gotowce z STX-a. Półka jest oczywiście w środku przedzielona na 2 komory, każda po około 8 litrów. Półka miała być z założenia jak najtańsza i najprostsza w konstrukcji, więc nawet nie bawiłem się w obliczenia, pomiary, zwrotnice. I nawet to gra całkiem całkiem. Nie ma sensu chyba ładować pieniędzy w coś lepszego, bo w końcu półka będzie droższa od całego malucha :)
                          Może w przyszłości pomyślę nad czymś innym, typu ARN 165 lub STX GDN-17-80-4-xx
                          Jakby co - służę zdjęciami.

Co prawda półka zasłania pół szyby, ale lepsze to niż wycinanie dziury w samochodzie i naruszanie komory dzielącej silnik od kabiny.

Skomentuj

w sumie to mam dylemat bo chce kupic jedynie dwa glosniki ale nie wiem 10 centymetrowe boschmany bedzie wogole slychac wiec nie wiem czy warto wogole sie w to pakowac, na zdrowy rozsadek wydaje mi sie ze to bedzie beznadzieja i 4 glosniki to minimum lub 2 ale wieksze - 13 lub 16cm

lukasz w samochodzie ktory opisales jak dobrze zrozumialem zamontowales 4 bosze i suba, probowales dokonac odsluchu tylko na dwoch bez suba lub moze masz jeszcze taka mozliwosc?

co do polki to nie bede dodatkowej wykonywal poniewaz rure odpowiadajaca za doprowadzenie powietrza do silnika dam bezposrednio do lewego wlotu, prawy wlot wyprowadze na komore silnika przez co poprawie chlodzenie a w dodatku bede mial caly kanal powietrzny wolny i bedzie to moja polka

mam tez druga opcje, male glosniki rzucic gdzies na przod (chyba tylko na drzwiach jest na to miejsce)
                            zaleta tego rozwiazania jest to ze w przerobionym tunelu powietrza moge zrobic niewielki bagaznik na maly bagaz lub poprostu na narzedzia
                            wada to ze glosniki raczej nie moga byc duze bo dziwnie by wygladaly w tak malym samochodzie no i bedzie je widac (na tylnej polce wpuszczone bylyby w plyte mdf i przykryte materialem tak ze nikt nie pozna sie ze tak sa glosniki), dodatkowo wada - z dwoch malych glosniczkow cudow nie bedzie raczej

moze jednak warto zamiast dwoch wiekszych dac 4 mniejsze wtedy przynajmniej caly samochod uzbroi sie w dzwiek ktory bedzie mniej punktowy jednak bez niskich tonow?

sory za dlugosc :)

Skomentuj

Hayer, Kolumny Yoshiego:
                              http://audiomania.info/infopage.php?id=2
                              poza tym polecam stronke: www.audiomania.info
                              na forum są ciekawe konstrukcje.

Skomentuj

cholera nie spodziewalem sie ze az tyle nabazgralem o_0

co sie stalo z konstrukcjami na stronie glownej? chcialem zrobic kolumny na podstawie projetu yoshiego tyle ze opis zniknal
                                druga sprawa ze robil zestaw na arn-ach ktorych nawet na allegro nie widac, ich czas juz minal, jest jakis ich nastepca z low-endu? mialem dluzsza przerwe w kontakcie z akustyka i chyba sie cos pozmienialo

[ Dodano: 2005-06-10, 22:38 ]
                                Zamieszczone przez Piekny
                                Hayer, Kolumny Yoshiego:
                                http://audiomania.info/infopage.php?id=2
                                poza tym polecam stronke: www.audiomania.info
                                na forum są ciekawe konstrukcje.
                                a powiedz mi czy jeszcze robi sie kolumny na arnach 150 czy zastapil je lepszy glosnik o porownywalnej cenie? zdziwilo mnie to ze na allegro ich nie widac

[ Dodano: 2005-06-10, 23:04 ]
                                wielkie dzieki za linka, jak skoncze malczaka i remont pokoju to musze sie w koncu wziasc za budowe tej konstrukcji i przekonam sie dlaczego ta konstrukcja jest tak slawna bo nie chodzi tu przeciez jedynie o jak najnizsze koszty ale i o jakosc dzwieku

gdwk 11/100 np http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54217050
                                gorzej jednak ze znalezieniem arnow 150 chyba ze kupilbym z jakiego sklepu internetowego

a wracajac do tematu malca - zaproponujcie cos moze bo nie wiem co zrobic

Skomentuj

teraz powinieneś się jeszcze zastanowić dlaczego sprzedawca nie wspomniał w treści aukcji ani słowa o tym że to głośnik firmy Tonsil :)

Skomentuj

Hayer, Tesle najlepiej z http://www.empire.com.pl/glosnik.htm tu mają najtaniej a Tonsila chyba z allegro ale tak jak mówi adasko, uwaga na podróbki.

Skomentuj

cena nie najgorsza dzieki za linka, za wyposazenie pokoju bede sie zabieral dopiero za jakis czas ale warto juz zbierac dane :)
                                      masz moze jeszcze linka gdzie mozna najtaniej kupic audaxa stosowanego przez yoshiego?

przyszla mi do glowy mysl ze moglbym zaopatrzyc sie w glosniki marki unknown design, np. kuzyn kupil chyba hanseny czy jakos tak, 2x16cm + 2x10cm z przesylka za 90zl (linka nie posiadam) z radiem chyba sony 550zl i jakos to tam buczy, jakis basik czasami mozna uslyszec, a 4 boschmany o tej wielkosci wyniosa ok 95zl za 16tki + 65zl za 10tki = ok 160zl z przesylka
                                      czy te glosniki zasluguja na dolozenie do tej kwoty, czy o tyle lepiej prezentuje sie w nich jakosc dzwieku porownujac je z czyms nieznanym calkiwicie?

[ Dodano: 2005-06-13, 18:47 ]
                                      chyba czas watek odswiezyc bo nikt sie nie odzywa :)

kupilem juz 2 Hansseny na tylna polke 16,5cm http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53441879 , teraz zamierzam kupic boschmany o ktorych mowil LUKASZ http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53115843 sprawdze oba modele i wybiore ten ktory jest ekonomiczniejszy tzn przekonam jak graja w stosunku do ceny za ktora sa oferowane
                                      gdybym chcial zmienic auto to hanssenow nawet chyba bym nie wyjmowal i zostawil nastepnemu wlascicielowi, mam nadzieje ze okaze sie, ze te boschmany beda warte tych kilku zlotych wiecej i bedzie sens zabierac je ze soba

mam jeszcze pytanko - a moze lepiej kupic dwa arny 150 ???

dzwiek chyba powinien byc lepszy (yoshi twierdzi ze w swojej klasie nie maja sobie rownych) a nawet ich cena z linka Pieknego jest konkurencyjna do tych o ktorych pisalem w tym poscie

acha kupowales Piekny od nich juz glosniki lub ktos inny? jest to pewne zrodlo (wiecie cegly w paczce czy ziemniaki lub brak paczki)?

no i piszcie cos bo nic sie nie dowiem!

Skomentuj

Czaruję...
                                      X