Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana suba-car audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana suba-car audio

Witam!
    moze na poczatek sie przywitam:) jestem tu nowy :)
    przewertowalem nieco forum i stronke.. gratulacje panowie(i panie?) b. profesjonalne podejscie i naprawde ludzie znajacy sie na rzeczy (przynajmniej niektorzy )
    a teraz sprawa:
    posiadam zalazek instalacji car audio (autko to clio 1-hatchback) w zeszle wakacje kupilem bardzo tanio zestaw radia cd i zestawu blaupunkta wzm. GTA 400 Flash, tube GTt 1200 i elipsy GTx 693 (jeszcze stara seria) elipsy(w tylnej polce) graja na odcieciu od 100Hz w gore,dol robi tubka.po dlugich bojach udalo sie to ustawic sensownie:) gra jak na moj gust niezle-kiedy ma lupnac kopie,kiedy ma pomruczec pomruczy (jak na warunki auta oczywiscie). problem? tuba zajmuje mnostwo miejsca-clio nie ma duzego bagaznika i zaczyna mnie to wkurzac :)
    garsc parametrow tuby(z instrukcji): Pnom=160wat(wg.eia standard rs426A) Pmax=480 wat(IEC 268-5);91 dB/2,83V/m; 35-500 Hz; 4 omy; 30 cm sr.glosnika; Fs=19Hz ;Qts=1,54;Qms=3,96;Vas=182 l(hic!);Xmax=5,5mm... parametry wg tego co sie tu zapoznalem sa conajwyzej.. srednie :P obecnie zasilany jest z wspomnianego GTA ze zmostkowanych dwoch kanalow. Jak wspomnialem tuba zajmuje pol bagaznika,kupowac nic gotowego nie chce bo suby do aut sa: brzydkie i rzucaja sie w oczy(wiecie jak to jest w naszym kraju)i.. drogie. nie zalezy mi na plakietce z firma,neonkach i innych badziewiach. chodzi o sam dzwiek(moc nie musi powodowac pekania szyb ). slucham muzyczki prawie kazdej oprocz metalu i klasyki (przynajmniej w aucie).
    szukam wiec jakiegos godnego zastepcy, ktory zadowolilby sie ok 50-60 litrami,w cenie za sama membrane powiedzmy 300-ew. 400 zl(jesli warto). moze byc przewymairowany jesli chodzi o moc,bo drugi wzmacniacz tak czy siak pewnie przyjdzie (koniecznosc wysterowania planowanego przedniego zestawu-rownie dobrze moze byc kupiony pod katem dopalenia suba)-wiec moze byc nawet dwucewka-jesli warto oczywiscie.
    z przodu ma byc jeszcze zestaw odseparowany (helix 62 mk2? slyszalem bardzo pochlebne opinie+wygluszenie drzwi) z tylu zostana te elipsy na odcieciu.ewentualnie wejdzie kiedys drugi wzmacniacz. poki co chce suba zrobic raz a porzadnie.
    aha.. i jaka koncepcja zabudowy bylaby proponowana do danej membrany? br? zamknieta? a moze band pass?
    akustyka to nie moj konik, ale jestem technikiem elektronikiem wiec nie trzeba mi odpisywac totalnie lopatologicznie pozdrawiam i z gory dzieki za odp :)

Proponuje Lanzar - 25-30cm. to juz zależy od ciebie lub kwadratowego Kickera. Czytałem kiedyś że moze i są mniejsze ale potrafią dać więcej ciśnienia akustycznego niż nie jedna trzydziestka w podobnej cenie. Nie jestem pewien czy Kicker zmieści się w twoim "przedziale" cenowym, ale Lanzar napewno. Do każdego z tych głośników producent daje instrukcję jaka obudowa, strojenie itp. Wiem że Lanzar potrzebuję coś koło 45 litra. Z Kickerem nie wiem jak to jest. Poszukaj w necie stron producentów lub dystrybutorów i tam powinno wszystko być.

Skomentuj

A rozważałeś mds 08 IT?Co prawda ma tylko 8 cali ale raczej zje tego obecnego suba.No i budka 22L br lub 18 closed

Skomentuj

JL Audio 10W0 - 21-23L Closed

Skomentuj

wisnia, nie bedziem sie tera na litry i cale bić

Skomentuj

Czaruję...
          X