Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny trojdrozne sprawdzona konstrukcja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny trojdrozne sprawdzona konstrukcja

Witam. Mam zamiar zlozyc dwie kolumny trojdrozne. Prosze o pomoc w dobraniu glosnikow i zwrotnic tak, aby wszystko ze soba wspolgralo i bylo odpowiednio podzielone oraz kiedy juz dokonam wyboru zestawu o wyliczenie wymiarow skrzyni na bas. Z pudlami poradze sobie bez problemu sam, bo przez rok technikum niczym innym sie nie zajmowalismy jak eksperymentami na czym tylko sie dalo z konstrukcjami tak kosmicznymi, ze chyba warto zalozyc osobny temat Wynalazki na to :P No ale...

Zalozenia:
    - przeznaczenie: muzyka elektroniczna i rockowa
    - obudowa zamknieta
    - glosnik basowy 25-27 cm oddzielony od sredniego i wysokiego
    - wymiary obudowy dowolne [tzn. jak najlepsze - nie ograniczac sie]
    - wzmacniacz w wiezy Sony 70W
    - calkowity koszt glosnikow i zwrotnic do 300 zl

Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi, rowniez w poprzednim poscie :)

wygodny chopak z ciebie... to ja tez cos poprosze... poprosze dwie duze pizze peperoni na grubym ciescie z podwojnym serem... no do tego jeszcze jakas salateczka no i cosik do picia moze soeczek pomaranczowy i to wszystko ladnie zapakowane... no a teraz moge zaprosic do lektury strony glownej... tutaj nikt za nikogo nic nie robi... bo za to sie placi... my tylko oceniamy i poprawiamy i naprowadzamy

Skomentuj

2x ARV-104-04-4 64 zł
      2x ARP-150-00-4 82 zł
      2x GDN-27-150-4-SC 98zł
      Zwrotnica 2x JANBO ZWROTNICA TRÓJDROŻNA A-3 pewnie z 80zł

co daje 324 zł [ bez kosztów wysyłki ]
      Człowieku za 300 zł nie zbudujesz 3 drożnych fajnych kolumn. To co podałem to jest juz najmniejsza linia oporu własciwie.

Skomentuj

Hmmm Daniel pewnie masz racje, ale zalezy mi na srednich tonach i mocnym basie tak samo, a czytalem ze w konstukcji dwudroznej maksymalna srednica glosnika srednio-niskotonowego wynosi 20 cm, bo wieksze nie obsluza dobrze srednich tonow, a te kilka centymetrow wiecej naprawde mi sie przyda. Jezeli jednak jestem w bledzie to oswieccie mnie i bardzo chetnie pojde dwoma drogami :). Aaaa chetnie w takim przypadku bym wzial bass 30 cm, albo chociaz te 27 :) Pozdro!

Skomentuj

wez sobie jakiegos 18 " odrazu,te kilka c m sie przyda przeciez ,nie?

Skomentuj

Jeśli masz tak ograniczony budżet to sądze że lepiej będzie pokopać na allegro za jakimiś używkami.Wierz mi,za te pieniądze nic co by miało ręce i nogi w 3way nie zrobisz.
            Konfiguracja podana przezDaniela jest chyba jedynym kompromisem na taki zestaw lecz końcowe koszty na pewno grubo przekroczą wspominane 300 zł.
            Można zawsze niby poszukać tańszych głośników,niewiem,jakieś 888 czy inne cuda typu hansen ale to już całkowicie mija se z celem.To tak przy okazji wspominam abys nie wpadł na taki pomysł.

Skomentuj

Przy tych założeniach, za 300 PLN z pewnością się nie uda.
              Tak jak napisali przedmówcy. Do tych minimum 324 PLN musisz doliczyć takie pier..ły jak:

płyta
              cięcie - chyba że potniesz sam, ale bez dobrej piły do płyt to się nie opłaca.
              wkręty
              klej
              zaciski przyłączeniowe
              okleinę - choćby najtańszą
              coś do wytłumienia - chyba że masz.

Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem, ale te "bzdety" razem też tworzą cenę.

Albo doskładaj troszkę (minimum drugie tyle) kaski.
              Albo pomyśl o 2 way - na początek to i tak lepsze rozwiązanie (chyba że jesteś wyjadaczem w temacie). Jeżeli to twoja pierwsza konstrukcja i dojdzie do skutku to na pewno w przyszłości zapragniesz zrobić coś lepszego. Z pewnością konstrukcja 2 way z sensownymi przetwornikami zagra lepiej niż 3 way z 888.

Skomentuj

PAnowie zapomnieliscie dodac ze ten wzmacniacz z wieży Sony 70W raczej ma marne szanse uciagnac taka konstrykcje oparta o 2 przetworniki 27 czy 30 cm , sredniaki i wysokie..

Mam wrazenie ze to taka wieza wszystko w jednym a wczesniej podlaczone do niej byly jakies plastikowe pierdziawki...

Skomentuj

Newborn, Autor topicu zaznaczył że te 300 zł moze przeznaczyc na głosniki i zwrotnice. Do tych 324 zł nalezałoby dorzucić z 60 zł za koszty wysyłki (niestety niektóre firmy sobie liczą za wysyłke). A i jeszcze tak btw co to za wierza sony? Dokładny model jakis może byś podał. Ostatnio byłem u kumpla gdzie podpielismy 22-120-04-sc na niby 80 wat soniaczu to wzmacniacz ładnie dostawał zadyszki przy gałce odkreconej do połowy.

Skomentuj

Tasior: wez sobie jakiegos 18 " odrazu,te kilka c m sie przyda przeciez ,nie?

Dziekuje bardzo mi pomogles

umberto: Można zawsze niby poszukać tańszych głośników,niewiem,jakieś 888 czy inne cuda typu hansen ale to już całkowicie mija se z celem.To tak przy okazji wspominam abys nie wpadł na taki pomysł.

O czyms takim nie ma mowy

Newborn: Przy tych założeniach, za 300 PLN z pewnością się nie uda.
                    Tak jak napisali przedmówcy. Do tych minimum 324 PLN musisz doliczyć takie pier..ły jak: ...

Oczywiscie wiem o tym. Napisalem ze te 300 zl chce przeznaczyc na glosniki i zwrotnice, reszta osobno...

Tato Muminka: PAnowie zapomnieliscie dodac ze ten wzmacniacz z wieży Sony 70W raczej ma marne szanse uciagnac taka konstrykcje oparta o 2 przetworniki 27 czy 30 cm , sredniaki i wysokie..
                    Mam wrazenie ze to taka wieza wszystko w jednym a wczesniej podlaczone do niej byly jakies plastikowe pierdziawki...

Moc podalem na ucho. Wieza jest wprawdzie AllInOne, ale jest to starsza konstrukcja i w chwili obecnej ciagnie dwie pozyczone kolumny trojdrozne [bas 20 cm, sredni 14 cm, piezo] na glosnikach samochodowych 4 ohm i przy 1/4 mocy jest juz sensownie, a przy 1/2 glosniki nie wyrabiaja.

----

Jak to jest w koncu z tymi konstrukcjami dwudroznymi? Czy bas powyzej 20 cm bardzo ujmuje srednie pasmo? Prosze tylko o pomoc w dobraniu glosnikow i zwrotnic. Bawilem sie co prawda jeszcze niedawno w skladanie kolumn, ale bylo to na zasadzie robienia cudow z tandety i byla to raczej zabawa, no ale co nieco sie nauczylem.

Skomentuj

Głosniki powyzej 20 cm mają za duzą średnice i za ciezkie membrany by odtwarzać średnie częstotliwości. On wprawdzie będą ale w znikomych ilosciach i słabej jakości. Z niektórymi 20 stkami w home audio powinno sie juz stosować sredniotowony bo i taki moze miec problemy ze średnimi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Daniel
                        Newborn, Autor topicu zaznaczył że te 300 zł moze przeznaczyc na głosniki i zwrotnice.
                        Zgadza się, zanim doszedłem do miejsca gdzie pojawił się mój post gdzieś mi to umknęło.

Skomentuj

Skad wiesz ze to glosniki niewyrabiaja a nie wzmak ? i powiedz ile pobiera mocy ta wieza ;]

Skomentuj

więcej niz 100wat to na 100% niema a tyle to moze okazać się za mało nawet do 2xARN 150 a ty chcesz się pchać w 3way na 25cm basówce?? jeszcze jak chcesz STX'a to by się przydało coś około 3x mocniejszego..... czegoś tu nie rozumiem.... jak chcesz coś co przestawia ściany to kup 30/200/4AE do tego tube i wymiecie cię z pokoju nawet przy tych 70 watach :P a jeszcze 200 będzie w zapasie :)
                            zaastanów się czy liczy się dla ciebie jedynie moc czy moze jednak postawić na jakość ??

Skomentuj

Zamieszczone przez michal_skand
                              Moc podalem na ucho.
                              Lol... jesteś geniuszem, skoro potrafisz ocenić moc wzmacniacza na podstawie słuchu! Wnioskuję że nie masz zbytnio doświadczenia w temacie DIY. Moja sugestia to kup sobie Alpharda, 888/999/666, Voice Kraft itp. wsadź w byle jaką skrzynkę, zwrotnice byle jaką i BR jak największy, żeby dmuchało
                              A jeżeli myślisz poważnie o budowie sprzętu, zacznij od konstrukcji 2-drożnej na głosnikach rzędu 15-20 cm. 3-way na pierwszą konstrukcję to nie jest dobry pomysł; bez JIG-a, mikrofonu pomiarowego i podstawowych umiejętności nie zrobisz dobrej zwrotnicy. Ale w miarę jak będziesz zdobywać doświadczenie i gromadzić sprzęt pomiarowy, "stare" kolumny 2-drożne sprzedasz i zrobisz sobie lepsze (albo dorobisz subwoofer).

Aha... i 300 zł na pewno nie wystarczy na 3-way (no chyba że na jedną kolumnę i bez wykończenia)
                              A co do tej wieży, to jest to pewnie stereo 2x10W przy zniekształceniach 10%. 70W to jednak jest dość dużo i raczej żadna pikowieża nie osiągnie takiej mocy na kanał. No chyba że to jest pobór prądu z sieci - to się zgodzę.

Poza tym nikt za Ciebie nie obliczy obudowy. Zacznij od przeczytania teorii, kilku artykułów ze strony głównej, poprzeglądaj forum, zapoznaj się z programem WinISD, a potem weź się za Speaker Workshop.

Skomentuj

Zamieszczone przez Daniel
                                2x ARV-104-04-4 64 zł
                                2x ARP-150-00-4 82 zł
                                2x GDN-27-150-4-SC 98zł
                                Zwrotnica 2x JANBO ZWROTNICA TRÓJDROŻNA A-3 pewnie z 80zł
                                Zdecydowalem sie jednak na propozycje Daniela. Po dalszym czytaniu tego forum oraz innych doszedlem do wniosku, ze najlepszym rozwiazaniem beda 2 tuby basowe, ale z glosnikami 20 cm, a do tego dorobie tylko malutkie skrzyneczki na srednie i wysokie. Co o tym sadzicie?

Skomentuj

chyba malo czytales

Skomentuj

jesli zrobisz tuby basowe to tak,tylko niebedzie z nich niskiego basu,ale spl tak

Skomentuj

michal_skand, a może pomyślisz jednak nad zestawem dwudrożnym? albo przynajmniej 2.5 drożnym zapewniam Cie ze jak bedzie dobrze zrobione i zestrojone to bedziesz miał tyle basu ile chcesz, a jak nie wyjdzie to zawsze w przyszłosci dorobisz suba.

Skomentuj

Chłopie pomyśl... wszyscy Ci odradzają konstrukcję trójdrożną, a Ty jednak nadal chcesz postawić na swoim. Ja również się wpakowałem w 3-way, ale mam przynajmniej sprzęt pomiarowy, mnóstwo czasu i chęci żeby to porobić. Pod gotową zwrotnicą Janbo owszem będzie grać, ale na pewno nie tak jak powinno (praktycznie jak się uprzesz to i bez zwrotnicy będzie działać).

Skomentuj

Czaruję...
                                        X