Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

VIFA TC20SD05-06 - warto?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nie wiem czego używają w tym zakładzie, ja tam robię tylko zastępstwo za znajomego i wogóle się głośników nie tykam, bo zajmuję się "żywą" muzyką

Skomentuj

Czyli chórki?

Skomentuj

gram na trąbce...
        cmentarz komunalny na Junikowie, jakby ktoś chciał posłuchać... na pewno będę w dniach 8-14 lipca...

Skomentuj

Trąbka,hmmm....czyli namiastka tuby.A jakby zamiast ustnika wsadził revelatora?Fajne by było
          Dobra,juz nie smiece.Musiałem se troche postów nabić ;]

Skomentuj

żadna tam namiastka... najprawdziwsza tuba, która z małego pierdnięcia ustami robi bardzo głośny dźwięk

a tak w temacie, to zadziwiająco gładko wygląda charakterystyka na tym wykresie... wziąwszy pod uwagę, że xw165 ma takie podbicie dla okolic 5kHz (chyba z 10dB) to szacun za projekt

Skomentuj

Ktoś kiedyś napisał, że Irek robi jakoś inaczej pomiary i dlatego wychodzą takie równiutkie.

Ja o tym nic nie wiem. Jestem mu dozgonnie wdzięczny, ze zgodził się zaprojektować zwrotnicę i nawet nie smiem jej krytykować

Skomentuj

esh0, no nic,zobaczymy.Ty złożysz,ja złoże i może pognam na Clio to sie okaże.Ale sie pewnie zejdzie troszke :/

Skomentuj

Ja narazie walczę z projektem wizualnym. Albo coś w stylu ProAców, czyli maksymalnie prosto (i walka z bafflestepem dla tweetera, chociaż w tym wiem tylko tyle, co mi program pokazuje, i szukam najlepszego ustawienia hehe), albo coś bardziej 'fikuśnego'...

Pewnie i tak zostanę przy stylu ProAców...po prostu mi się podobają :)

Skomentuj

Zamiast frontow to bym radzil pochylic tylnie czesci obudowy,w takim ,jak na rysunku ustawieniu,glosniki propaguja fale w sufit,a powinnz prosto w sluchacza,odczuje sie to zwlaszcza na plaszsczyznie wysokich tonow w oddaleniu juz zaledwie 2 metrow od kolumny,kat pochylenia,pewnie dales cos okolo 15 stopni? Z tylu pochyl scianke i bedzie git,nie bedzisz mial problemu z fala stojaca,w srodku usztywnienia obudowy poprzeczne tez pod katem.Pozdrawiam.

Skomentuj

MarioGdynia - pochylenie przedniej ścianki ma jeszcze na celu zblizenie centr akustycznych do jednej płaszczyzny, co ma duże znaczenie w fazie głośników. A to że wysokotonowiec będzie w "sufit", to tylko odbije się na tym ze powyżej 15kHz charakterystyka szybciej zacznie opadac - a tak wysoko wcale nie trzeba już słyszeć.

Skomentuj

krzysiek strojenie z wykresu wyglada na ok 53Hz wiec skad ci sie wzielo 61Hz? Pewnie symulator znow cie oszukal. A to ze nie widziales jeszcze na forum strojenia na 61Hz to nic dziwnego a widziales na forum rzetelne pomiary w zakresie basu?

Mam do dyspozycji sprzet za 10kzl ktory mierzy prawie wszystko w kolumnach. Nie dlugo bede robil pomiary znieksztalcen! XW165 i vify. System ten niestety mierzy metoda impulsowa i pomiary zawsze sa poszarpane ze wzgledu na odbicia dlatego wykozystuje stary sytem pomiarowy ktory mierzy modulowana sinusoida. Daje to znacznie lepsze wyniki i male kolumny jak ta na XW165 dadza sie mierzyc w calym pasmie z ok 0,5m.
                        Nie gwarantuje ze charakterystyka bedzie tak plaska przy pochylonej sciance przedniej.

Skomentuj

irek rzeczywiscie na impedancji dołek jest na około 53Hz, ale w symulacji Winisd podaje przy 15l fi48 L60 strojenie na 61,6Hz! Dlatego tak napisałem. W symulacji przy 20 litrach i takim samym tunelu Winisd pokazuje już 53,3Hz co by się zgadzało z twoim wykresem? To co, jednym słowem winisd jest do d.....???
                          Zamieszczone przez irek
                          Nie gwarantuje ze charakterystyka bedzie tak plaska przy pochylonej sciance przedniej
                          W takim razie lepiej nie pochylać przedniej ścianki(miało być jakieś 5-6 stopni)? Czy takie pochylenie może bardzo popsuć tę charakterysytkę? Można zawsze pochylić tylną.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek21
                            (...)Zdziwiło mnie także to strojenie, bo już troche przeglądam forum i nigdzie nie widziałem strojenia b-r na 61Hz!(...)
                            To zle przegladasz albo tylko tak mowisz. Poszukaj kolumn moich na 2xarn+arv one sa strojone na 63Hz wspierane przez sub. Graja b. przyjemnie

Skomentuj

nie win isd jest do dupy tylko (sorki) ty ! przeczytales wogole tutorial ? nie ? ano patrz...

Skomentuj

10Hz w ta czy w ta co za roznica :) WinIsd cos tam pokazuje i wiekszosci ludzi to starczy. Odkad mam dostep do systemu pomiarowego wogule parametry T-S mnie nie obchodza i nie uzywam symulatorow. Pomiary w obudowie i odsluchy sa w zupelnosci wystarczjace.

Skomentuj

irek, odkryj karty,10 tys.to nie majatek.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                    nie win isd jest do dupy tylko (sorki) ty ! przeczytales wogole tutorial ? nie ? ano patrz...
                                    Tutoriala juz czytalem ale zrobilem to jeszcze raz i nie widze niczego co bym robil zle:) jak takis madry to sam zrob symulacje i zobaczysz co Ci wyjdzie:)
                                    Nie zmienia to faktu że pomiary wykonane przez irka są dla mnie bardziej wiarygodne i na nich bede sie opierac:)

Skomentuj

a niewpadles na pomysl zeby samemu zmieniac strojenie i objetosc?....

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                        a niewpadles na pomysl zeby samemu zmieniac strojenie i objetosc?....
                                        Proponuje abyś sam najpierw dobrze przeczytał wcześniejsze posty i dopiero komentował:)
                                        Mi chodziło o to, że gdy w Winisd podam takie parametry jak są przy zwrotce irka umieszczonej w tym temacie(tzn. V=15l, br fi=48mm i L=60mm) to program pokazuje mi strojenie na 61 Hz, a nie tak jak to wynika z pomierzonej przez irka impedancji na około 53 Hz. I o to mi się rozchodziło:) i szczerze mówiąc dalej nie wiem dlaczego taka duża rozbieżność:)
                                        To że Winisd proponuje parametry niezbyt optymalne i że można zmieniać objętość i strojenie to ja już wiedziałem i to nawet bez tutoriala

Skomentuj

Czaruję...
                                        X