żadna tam namiastka... najprawdziwsza tuba, która z małego pierdnięcia ustami robi bardzo głośny dźwięk
a tak w temacie, to zadziwiająco gładko wygląda charakterystyka na tym wykresie... wziąwszy pod uwagę, że xw165 ma takie podbicie dla okolic 5kHz (chyba z 10dB) to szacun za projekt
Ja narazie walczę z projektem wizualnym. Albo coś w stylu ProAców, czyli maksymalnie prosto (i walka z bafflestepem dla tweetera, chociaż w tym wiem tylko tyle, co mi program pokazuje, i szukam najlepszego ustawienia hehe), albo coś bardziej 'fikuśnego'...
Pewnie i tak zostanę przy stylu ProAców...po prostu mi się podobają :)
Zamiast frontow to bym radzil pochylic tylnie czesci obudowy,w takim ,jak na rysunku ustawieniu,glosniki propaguja fale w sufit,a powinnz prosto w sluchacza,odczuje sie to zwlaszcza na plaszsczyznie wysokich tonow w oddaleniu juz zaledwie 2 metrow od kolumny,kat pochylenia,pewnie dales cos okolo 15 stopni? Z tylu pochyl scianke i bedzie git,nie bedzisz mial problemu z fala stojaca,w srodku usztywnienia obudowy poprzeczne tez pod katem.Pozdrawiam.
MarioGdynia - pochylenie przedniej ścianki ma jeszcze na celu zblizenie centr akustycznych do jednej płaszczyzny, co ma duże znaczenie w fazie głośników. A to że wysokotonowiec będzie w "sufit", to tylko odbije się na tym ze powyżej 15kHz charakterystyka szybciej zacznie opadac - a tak wysoko wcale nie trzeba już słyszeć.
krzysiek strojenie z wykresu wyglada na ok 53Hz wiec skad ci sie wzielo 61Hz? Pewnie symulator znow cie oszukal. A to ze nie widziales jeszcze na forum strojenia na 61Hz to nic dziwnego a widziales na forum rzetelne pomiary w zakresie basu?
Mam do dyspozycji sprzet za 10kzl ktory mierzy prawie wszystko w kolumnach. Nie dlugo bede robil pomiary znieksztalcen! XW165 i vify. System ten niestety mierzy metoda impulsowa i pomiary zawsze sa poszarpane ze wzgledu na odbicia dlatego wykozystuje stary sytem pomiarowy ktory mierzy modulowana sinusoida. Daje to znacznie lepsze wyniki i male kolumny jak ta na XW165 dadza sie mierzyc w calym pasmie z ok 0,5m.
Nie gwarantuje ze charakterystyka bedzie tak plaska przy pochylonej sciance przedniej.
irek rzeczywiscie na impedancji dołek jest na około 53Hz, ale w symulacji Winisd podaje przy 15l fi48 L60 strojenie na 61,6Hz! Dlatego tak napisałem. W symulacji przy 20 litrach i takim samym tunelu Winisd pokazuje już 53,3Hz co by się zgadzało z twoim wykresem? To co, jednym słowem winisd jest do d.....???
Zamieszczone przez irek
Nie gwarantuje ze charakterystyka bedzie tak plaska przy pochylonej sciance przedniej
W takim razie lepiej nie pochylać przedniej ścianki(miało być jakieś 5-6 stopni)? Czy takie pochylenie może bardzo popsuć tę charakterysytkę? Można zawsze pochylić tylną.
10Hz w ta czy w ta co za roznica :) WinIsd cos tam pokazuje i wiekszosci ludzi to starczy. Odkad mam dostep do systemu pomiarowego wogule parametry T-S mnie nie obchodza i nie uzywam symulatorow. Pomiary w obudowie i odsluchy sa w zupelnosci wystarczjace.
nie win isd jest do dupy tylko (sorki) ty ! przeczytales wogole tutorial ? nie ? ano patrz...
Tutoriala juz czytalem ale zrobilem to jeszcze raz i nie widze niczego co bym robil zle:) jak takis madry to sam zrob symulacje i zobaczysz co Ci wyjdzie:)
Nie zmienia to faktu że pomiary wykonane przez irka są dla mnie bardziej wiarygodne i na nich bede sie opierac:)
a niewpadles na pomysl zeby samemu zmieniac strojenie i objetosc?....
Proponuje abyś sam najpierw dobrze przeczytał wcześniejsze posty i dopiero komentował:)
Mi chodziło o to, że gdy w Winisd podam takie parametry jak są przy zwrotce irka umieszczonej w tym temacie(tzn. V=15l, br fi=48mm i L=60mm) to program pokazuje mi strojenie na 61 Hz, a nie tak jak to wynika z pomierzonej przez irka impedancji na około 53 Hz. I o to mi się rozchodziło:) i szczerze mówiąc dalej nie wiem dlaczego taka duża rozbieżność:)
To że Winisd proponuje parametry niezbyt optymalne i że można zmieniać objętość i strojenie to ja już wiedziałem i to nawet bez tutoriala
Skomentuj