Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Witam,tu nowy:)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,tu nowy:)

Witam szanowne grono,moze dzieki wam uda mi sie zaznac spokoju duszy konstruktora kolumn.Postawilem sobie za cel skonstruowanie ciut wiekszych kolumn domowych,ktore od siweta beda naglasnialy jakies wieksze pomieszczenie.A teraz do setna sprawy:
    Kolumny 3 drozne,2x stx 27 150 8sc ,2x tesla arp150 8ohm i visaton dsm 120W 4 ohm.
    Kolumna bass refflex strojona nisko,okolo 29hz,objetosc obudowy okolo 80litrow. Podzial pasma to 700hz i 4500hz.
    Co koledzy sadza o takiej konfiguracji? Juz miesiac siedzie,obliczam,porownuje,zmieniam parametry obudowy.Glowe mi juz rozsadza,potrzebuje szybko cos zmajstrowac,bo moje Polarisy 180 juz ledwo ledwo daja znac o sobie.Pozdrawiam i czekam na wskazowki.

a znasz się na budowie kolumn?? bo jak nie to 3 way sobie odpuść. bo to cięzka sprawa jest. jesli idzie o mnie to bym skopiował kulumny yoshiego. i ewentualnie dołożyl sub woofer. chyba, że lubisz słuchać głośno:)

Skomentuj

Wytlumacz mi po co 2 arp ?

Skomentuj

2x stx 27 150 8sc vs 2x arn 150 to dobre

nie no widac ze koles ma troszke kasy to moze sobie odposci mikro kolumny na teslach i wezmie jakiegos monacora, visatona, tania vifke do 2way najwyzej... ja czuje ze i tak te kolumny ktore chce zbudowac to beda na imprezki przewaznie

Skomentuj

zamiast 27 150 wolalbym jednego 27 300.spl wiekszy niz tych 2 razem ,nizej zejdzie,niepotrzebuje tak duzej obudowy,noi wieksza mco przyjmie bo duzy magnes je odprowadzi,pozdro

Skomentuj

Tasior - mi się niewydaje aby 27 300 zeszła niżej niż te 27 150...
            ma za małego QTS-a... -> wielkość ma znaczenie:)

Skomentuj

Sw merzyl w 45 l strojenie 35 hz(cos takiego) i zszedl do 40 hz bez spadku 30 hz na f6

Skomentuj

teoria teorią a praktyka praktyką głośniki z mniejszym Qts wypadają lipnie w symulacjach ale na ucho i mikofon zdecydowanie lepiej. jak robiłem porównanie 27/300/8SS i 27/150/4SC to SC został zjedzony przez SS niedość że grał głośniej (mimo podawania mu o połowe mniejszej mocy) to jeszcze schodził nizej miał lepszą kontrole wytrzymywał większą moc.... niema było się do czego przyczepić :)
                ja bym wywalił tesle ze średnich i dał na jej miejsce jakiegoś tonsilka.

swoją drogą szykuje juz od pół roku kolumny na 27/300/8SS + 16/50/6 + Vifa DX i skończyć niemoge :/ a zapowiada się ciekawie podział 150-3500Hz i super bas dobre średnie i wspaniałe wysokie :) o dziwo od stawki odstaje tonsil a nie STX.....

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                  teoria teorią a praktyka praktyką głośniki z mniejszym Qts wypadają lipnie w symulacjach ale na ucho i mikofon zdecydowanie lepiej. jak robiłem porównanie 27/300/8SS i 27/150/4SC to SC został zjedzony przez SS niedość że grał głośniej (mimo podawania mu o połowe mniejszej mocy)
                  SW a czym napedzales te stx w tescie ????

Skomentuj

Przepraszam za niezbyt dlugie odpowiadanie,na budowie kolumn troche sie znam,glownie 2 way,pare kopii z katalogu intertechnika i visatona 3 way,tym razem cos bardziej budzetowego,wiem,ze te stx maja mniejszy spl niz srednie i wysoki,mialem zamiar zastosowac tlumiki.Co do arp,to ze musi byc para srednich po srodku nich wysokotonowiec,czyli uklad d.apollo. Co do basow to szukalem czegos o skutecznosci okolo 90db sztuka,lecz w przedziale cenowym nic nie ma,a nie bawie sie raczej w alphardy. Chyba ze cosik lekko drozszego i sprawdzonego przez kolegow z forum? Co do odsluchow,to nie glownie imprezy,gl ownie dom,ale galka nigdy nie schodzi ponizej godziny 11 { Technics dzielony se a900s} Wiec jak,wedlug was bawic sie w te klocki? Czy opracowac nowy projekt,bo jeszcze jeden chodzi mi po glowie,ale raczej dla grzecznych
                    chlopcow,mianowicie 2 razy magnat vintage w 160al 8100s i wysoki visaton 120w i 94db,
                    srednioniskotonowe,uklad d.apollo,wspolny spl 93db,alu membrana,korektor fazy,obudowa okolo 60 litrow?

[ Dodano: 2005-06-13, 17:36 ]
                    Kolego Sound Wave,a basowiec dasz z boku obudowy,czy na froncie? A jak jest z wysterowaniem glosnika 32 300 sc w porownaniu z mniejszym bratem 27 300 sc?
                    Jak sadzisz,moje magnaty nadawaly by sie do podobnej konstrukcji,jak twoja,z basem 32 300 sc? Opisz swoj wysokotonowiec,kopulka jedwabna,czy siakis wynalazek? Pozdro.

Skomentuj

Czaruję...
                    X