Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wiarygodność pomiarów z SW

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wiarygodność pomiarów z SW

Witam. Wykonałem system pomiarowy w oparciu o SW. System skalibrowany jest prawidłowo, pomiary elementów pasywnych wykonywane są bardzo dokładnie.
    Mam jednak wątpliwości co do pomiarów impedancji i T/S wooferów. O ile pomiar impedancji głośnikow wysokotonowych jest prawidłowy, zgodny z danymi katalogowymi to pomiar impedancji głośnikow niskosredniotonowych jest błędny. Parametr Fs wychodzi na krzywej impedancji ok 8-10 Hz wyżej niż w katalogach. (inne wyliczane też są złe)Powyższa prawidłowość została określona po wykonaniu pomiarów 6 głośników (3 kopułki i 3 woofery różnych firm tonsil, scan, vifa).
    Głośniki przy pomiarach skierowane membraną do góry. Pomiar T/S metodą masy dodanej.

Czy ktoś miał podobne problemy i może mi wskazać gdzie mogę robić błędy przy pomiarach?

Niedokladnosci pomiaru moze byc ale w wartosci rezystancji na pewno nie ma rozbierznosci jesli chodzi o czestotliwosc. Czestotliwosc rezonansowa zazwyczaj wychodzi wyzsza bo czesto producenci zbyt optymistycznie ja okreslaja. Rozrzut parametrow T-S to normalka i to czesto bardzo spory. Rznice w FS zedu 10% to tez normalka. Glosnik po wygzaniu tez zmienia parametry pozatym kazdy kolejny pomiar pokazuje nieco inne wartosci. Dlatego dokladne okreslanie parametrow T-s nie ma sensu glosnik trzeba zmierzyc w obudowie i poslychac bo symulator czesto bzdury pokazuje.

Skomentuj

Zwiększ częstotliwość próbkowania, poza tym głośnik musi być wygrzany (jego parametry muszą się dotrzeć).

Skomentuj

Zamieszczone przez zip
        Zwiększ częstotliwość próbkowania, poza tym głośnik musi być wygrzany (jego parametry muszą się dotrzeć).
        Nie mogę zwiększyć bo mam ustawione 48kHz. Próbowałem dzisiaj zwiększać wielkość próbki pomiarowej, zastosować monety zamiast plasteliny, wszystko bez zmian. Dalej Fs na poziomie 38Hz.

Może głośniki nie są dobrze wygrzane, grały od miesiąca w zastępczej obudowie przy normalnym poziomie głośności. Jak wygrzewacie głośniki??

Skomentuj

Wiecie co?Fajne jest to SW,Winisd,bass box.Tylko maja jedną wielką wadę.Każdy pokazuje co inne.Jeszcze raz potwierdza się moja zasada,zasada emeryta.Posłuchaj,pokombinuj.Bo symulator nie ma ucha.Jeszcze najbardziej sprawdzaja sie stare ale jare wzory i tabele.
          Choc nie powiem,przy ostatniej konstrukcji najblizej prawdy był bass box,sugerował br 7na 24 i tak w tej okolicy wyszło gut.A winisd? 10 na 5.Porażka.

Skomentuj

To ze Fs jest wyzsze niz producent napisal to raczej normalne. Jeszcze nie widzialem glosnika ktory by mial mniej.
            Tesla ARN312 obiecywali 22Hz po pomiarach 27-28Hz
            Tesla ARN150 obiecywali 45Hz po pomiarach 52Hz
            Tonsil GDN20/80/2 obiecywali 32Hz po pomiarach 37Hz itd...

Beyma POWER12 mialo byc 27Hz i bylo ale po wymianie membrany (wada fabryczna) mam teraz 40Hz i Qts=0,4 zamiast 0,27 to dopiero tragedia!

Skomentuj

a ja po dobrym wygrzaniu np vif ,czy audaxów uzyskuje w 95% takie same parametry.A FS czasem mam o np 1 hz mniejsze od tego co fabryka dala

Skomentuj

Czaruję...
              X