Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ALPHARD SW1203

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ALPHARD SW1203

Witam. Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o
    „ALPHARD-zie SW 1203 Z ( 30 cm ) 350 WATT / 29-2500 Hz” i czy miałby ktoś jego parametry do obliczenia kolumny opartej na dwóch takich głośnikach?
    Czy jego parametry są wiarygodne i czy nadaje się do zrobienia kolumny niskotonowej?

Pozdrawiam

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=4065 - najpierw zobacz to , a potem użyj opcji "szukaj"...
    Zaniast tego kup lepiej jakiegoś alpharda CW 1202C....
    PS . czym chcesz to napędzić??

Skomentuj

Alfredy to lepiej kupowac te najtansze bo te drogie graja duzo gozej a tylko lepiej wygladaja co sie zupelnie nie oplaca.

Skomentuj

Ja Chciałbym ten głosnik napędzić 6xLM3886 jako BPA200 Bo tak owy zbudowałem...

Skomentuj

A nie mogles juz zrobic jakiegos pozadnego wzmaka na tranzystorach tylko badziewie na LM-ach?
          Ten alfred jest kiepski bedzie tylko buczal a nie gral.

Skomentuj

a bpa200 nie byl na 4 lm czasem??

Skomentuj

ja ten głośnik zasilałem wzmacniaczem NE 65, bardzo mocy wzmacniacz tr.2*30 V 200W, dużo lepiej to działało niż wszystkie mostkowe układy na scalakach..., ale dużo było tródności w uruchomoieniu bo układ się bardzo wzbudzał i przz to charczał..., ale udało się..., nawet powiem że był mały zapas mocy bo już spaliłem kilka CW i jedego SW..., ale nie dlatego że wzmacniacz się wzbudzałczy przesterowywał ,tak poprostu ...termicznie przy 25 V na głośniku dłużej niż 15 minut nie pożył żaden, o dziw nigdy mi kabelki od cewki nie hałasowały.... ,sub cięty przy 40 Hz bez subsonic ,parę razy wałnołem nimi o cewkę.... .

Pozdrawiam.

Skomentuj

jakoś niechce mi się wierzyć że nawet alphard z 50mm cewką nie wytrzymał 200 wat przez 15 minut..... STX z cewką takiej samej średnicy przezył 6 godzin przy 400 watach..... no ale moze alphard potrafii :P
                NE65 to kiepski wzmacniacz lepsza jest Altare czy jak kto woli kit nowego elektronika mosfet 400 cena złozenia wzmacniacza nie przekroczy 100zł (za modoł z zaówieniem płytki) a zasilacz zawsze mozna dać identyczny jak do NE65 i będzie poprostu ogromny zapas mocy na tranzystorach albo dać trafo na większe napięcie i uzyskać ogromną moc muzyczną (400wat) przy mocy RMS około 150wat

Skomentuj

a mógłbyś podac linka do sklepu i nr tego kitu?

Skomentuj

No wiadomo SW że ten co mówisz lepszy.... ,ale ten NE65 jest dużo lepszy od scalaka ,oczywiście tylko do subwoofera....,
                    Ale SW niemozliwe że głośnik o takich cewkach przeżyje 200W a wogule 400 to już zwariowany pomysł.... ,mi się kabel głośnikowy robi ciepły przy tej mocy..(1,5 kw) ma temperature zblizoną do temperatury cieła i fajne to uczucie gdy nie ziębi....
                    przy 25 V mamy 6,25 A ! ,pali prawie wszystkie głośniki ,no XLS 30 cm jakoś się trzymał ale magnes po 30 minutach był bardzo ciepły a i coś tam mi pachniało od cewki....

przy 400 W i 4 omach obciążenia mamy zabójcze 40 V!, nie wiem czy jest jakaś cewka co to przeżyje..., połynie prąd rzędu 10 A ...., aż strach coś tam podłączać.... w Zyciu nie miałem głośnika co by przyjoł 400W bez rozwalenia się w kilka sekud.. ale nie wykluczam takiego potwora...

najlepsze jest to jak CW puszcza dym przez BR..., choć nie lubię jak głośnik ginie jest to bardzo widowiskowe, no czasem iwzmacniacz polegnie jak się nie wyłączy go na czas.

Pozdrawiam.

Skomentuj

w Zyciu nie miałem głośnika co by przyjoł 400W bez rozwalenia się w kilka sekud.. ale nie wykluczam takiego potwora...
                      Najwyzsza seria JL Audio W7 ten 13" potrzebuje min 500W RMSu a optymalne jest 1000W RMS ale ten glosnik kosztuje 5000zl mozna sciagnac ze strony JL'a pdf'a na ktorym sa wykresy

Skomentuj

sadze ze kilomax eminenca sporo przyjmie :)

Skomentuj

nie widze problemu..... układ magnetyczny głośnika poza rolą napędzania głośnika jest także radiatorem (szczelina magnetyczna jest dość wąska i doskonale przewodzi ciepło) dobra izolacja wytrzymuje ponad 200stopni celcjusza przy roznicy temperatur dochodzącej do 180stopni nawet 2kG żelaza z wentylatorem potrafią rozproszyć duuuzo energii (wentylator czytaj wentylowany magnest dmucha przez niego ostro).
                          ps 200wat to bardzo mało 300wat wytrzymywały dwa STX'y23/120/4SC połączone w szereg (szło 150wat na głośnik) i przezyły tak w dobrym zdrowiu kilkanaście 10godzinnych imprez...

ps nie zapominaj że cewka to nie rezystor i tak naprawde tylko część mocy jest rozpraszana na ciepło :)

Skomentuj

Wiem że głośnik rozprasza ciepło..., XLS miał bardzo ciepły magnes, może ok 50st. ale Alphardy nie zdązyły się nagrzać....,według mnie za mała ta cewka w Alphardach jak na tak dużą masę mębramy, później trzeba ładować kupę mocy i zaraz dym puści...

pozdrawiam.

ps. mębrama w CW ta aluminiowa wspaniale się nagrzewa ,szczególnie w środku...

Skomentuj

membrana w CW nie jest aluminiowa tylko polipropylenowa

Skomentuj

to nie możliwe.... bo nawet miernik uniwersalny pokazuje idealne połącznie i na teście buz. super piszczy....., proszę to sprawdzić..... .

Arek.

Skomentuj

sam z ciekawosci sprawdzilem tego cw i jego membrane i sie zdziwilem. Tez myslalem ze to PP a to jednak ALU (no chyba ze wymyslili PP ktore przewodzi prad :)

hmm jest jeszcze druga mozliwosci ze prad przewodzi chrom ktorym jest pokryta membrana.

Skomentuj

słyszałem coś o przewodzących polimerach, ale żeby alfred takiego czegoś używał...

Skomentuj

CW ma membrane polipropylenową !
                                      jedynie pokryli ją jakimś sreberkiem, co łądnie wygląda i przewodzi prąd

Skomentuj

Ponoc to napylane aluminium,tak sie coś kiedyś Modliński chwalił ale dokładnie nie pamiętam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X