Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ALPHARD SW1203

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

możliwe że to jakaś struktura na zewnątrz ,ale mimo wszystko bardzo gruba bo mozna ją ścierać i mimo wszystko przewodzi.....

Skomentuj

bnapewno nie jest aluminiowa...:) mialem malego cw i go pocialem zreszta nawet producent pisze ze polipropylen

Skomentuj

To znaczy ze mamy sandwicha jak z Elaca ,pół polipropylen pół aluminium.....

Arek.

Skomentuj

nie wytrzymam gadacie od żeczy.... ja tą super grubą warstwe zmyłem acetonem..... pokazało się piękne przezroczysty polipropylen....
          teraz to dałeś ciała po maxie to niejest żadna przekładka poprostu to jest pomalowane zresztą prosty test zegnijcie troche membrane i zobaczcie że odskoczy alu ma bardzo małą spręzystość i albo by się odrazu załamało albo zostało zgięte..... 50mm cewka potrafi oddać spokojnie 300wat RMS 50stopni na nabiegunniku phi to raptem początek przy testach głośników nabiegunnik osiąga 150 stopni i zaczynają się topić naklejki lub napisy na tylnym nabiegunniku. dobry głośnik zniesie naprawde baaardzo duzo. właśnie wrociłem z impezy i miałem subwoofery na 38/300/4AE pracowały całą noc na 2x400wat wzmaku i układy magnetyczne były tylko troche ciepłe (przy teście jaki robiłem osiągneły max 150stopni a na imprezie niecałe 60) inne głośniki zachowują się podobnie np tonsila ATP mają tak gorący magnes że niemozna ich w rękach utrzymać i puszcza cyna przy wyprowadzeniach. nie wieże żeby XLS rozpadał się przy 300watach po 15 minutach. albo walisz na niego stałe albo się wzmak wzbudza albo coś kręcisz....

Skomentuj

a moze to jaka podrobka a nie xls? :P

Skomentuj

SW... ja kiedyś robiłem testy na magnesach i po przekroczeniu ok 80 st. traciły pole magnetyczne..!, prawie dwukrotnie..., nie wiem co by się stało gdyby magnes osiągnoł 150...?, nie wiem, może to magnes przeżyje ale niech sobie ktoś podgrzeje magnes do 100st. i zobaczycie że będzie duużo gorzej działał (przyciągał...).
              Co do mocy ..to kiedyś miałem gdn-a 20/80/2 i przy ok 150 W (8om) po naprawdę niewielkiej chwili zapaliła się mebrama (ogniem , z powodu zwarcia w cewce...)

Arek.

Skomentuj

że też wzmacniacz to wytrzymał...

Skomentuj

był na 2*BD 250/249 na gałąź ,czyli razem 4 tranzystorki..w emiterze były rezystory 0,47 om ,wiec i nawet krótkie zwarcia wytrzymywał ale takie naprawdę krótkie... .
                  Co do przesterów to ich nie było..., nie wiem dlaczego SW u ciebie głośniki tak dużo wytrzymują... ja kiedyś dostałem altusy 140 ,nuby miała być impreza no i się spaliły na samym teście (kilka minut), byłem bardzo zły bo nie były moje ,pierwsze uszkodziły się średnotonowe a póżniej basy, jak zwykle dymiły basrefleksy...., nie wiem na razie nie widziałem głośnika którego nie udało mi się spalić w ciągu kilku minut. Miałem tonsila takiego do samochodu ,SW2301 czy tam jakoś tak,spalił się w ciągu niecałej minuty... .
                  Zresztą głośnik musi się uszkodzić gdy płynie 6 amper przez niego..., mam amperowierz M.CZ do 200khz i tyle średnio wskazywał, czasem do 7 amper.., kable robią się ciepłe a ceweczka z drucikiem 0.5mm musi się uszkodzić... ,no nie wiem gdybyś SW mieszkał bliżej to ja bym CI pokazał jak się dymi głośnik XLS-o podobny przy 180 W,a Ty Byś mi pokazał jak dowolny głośnik 30 cm w cenie do 1000zł wytrzymuje 300 W czyli 35 V napięcia przemiennego w zakresie kilkudziesięciu herców przez 20 minut !, powiem krótko morderczy test, mostki w zasilaczu gorące, radiatory parzące, mocno ciepłe kable 1,5 kw, 8,75 A średniego prądu !, nie wiem wzmacniacz musiałby być ogromny aby tak grać przez dłuższy czas..., po prostu nuklearne warunki....

Arek.

Skomentuj

piszecie komu przy ilu się iakiśgłośnik przepalił, a pomuślał ktoś z was o wytrzymałości mocowej

Skomentuj

Czaruję...
                    X