Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przesunięcie głośnika z osi pionowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przesunięcie głośnika z osi pionowej

Witam!
    Mój pierwszy post na forum.:). Przykład takiego rozwiazania http://www.audio.dmkproject.pl/diy/w...ages/foto1.jpg. Tutaj z osi pionowej przesunięty jest głosnik wysokotonowy. Wiele firm stosuje taklie rozwiazanie (ProAc, Sonus Faber). Bardzo mnie to zaciekawiło. Przekopuje juz net od jakis 5 dni w poszukiwaniu odpowiedzi czemu to służy i jakoś nie mogę nic znaleźć.Domyślam się tylko że ma to zwiazek z przesunięciami fazowymi i centrami akustycznymi, ale nic więcej. W sumie jeśli chodzi o centra akustyczne to dlaczego nie odchylić po prostu scianki przedniej do tylu?. Może chodzi tu o tworzenie source point. Jeśli ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat jetem otwarty na sugestje. Czemu ma to służyć?
    Z gory dziękuje i pozdrawiam!

http://audiomania.info/articles.php?id=24 długo ale na temat

Skomentuj

A to i ja się podepnę do topic'a.
      Tyle że mnie chodzi o umieszczanie wysokotonowca pomiędzy dwoma nisko-średnio.
      Takie rozwiązanie jest powszechne w centralach i w kombinacji z odpowiednią zwrotką, ma niwelować interferencje przy częstotliwości podziału.
      Moje pytanko brzmi czy jest sens stosować takie podejście np. w podłogowcach 2way?
      Oczywiście płaszczyzna w której otrzymujemy "korekcję/kompensację/czy jak to zwał" jest w takim wypadku przekręcona do pionu. Ale czy stosuje się takie rozwiązaniaw podłogowcach, a jeśli nie to dlaczego?

Skomentuj

głośniki centralne z poziomym układem głośników nie mają żadnych zalet, pozatym, że ładnie wyglądają i mieszczą się pod ekranem. W każdym przypadku, oprócz kina domowego używa się takich samych kolumn dla każdego kanału, czyli z normalnym pionowym układem głośników. Wszystkie ozbieżności pomędzy poszczególnymi kolumnami wynikają najczęściej z oszczędności...

Skomentuj

Zygmunt,
          OK, ale mi chodzi o zastosowanie pionowego układu z zaznaczeniem że wysokotonowiec będzie umieszczony pomiędzy dwoma nisko-średnio tonowcami.

Skomentuj

zajaranyy dzięki za pomoc!:)
            newborn rozumiem ze Tobie chodzi o konfigurację D'Apollito
            Jeśli o to chodzi to pozwolę sobie na mały wykładzik:)
            Punktem wyjscia do takiej konfiguracji jest glośnik współosiowy(coxial). Głośnik taki rozwiazuje problem charakterystyk kierunkowych oraz przesunić fazowych, ponieważ cewki głośników wysokotonowego i średno lub nisko-sredio tonowego zawsze znajdują się w jednej płaszczyżnie. Na trwałe ustalone są także relacje odległości miedzy nimi więc pod żadnym kątem odsłuchu nie powinny wystapić szkodliwe interferencje. Jeśli chodzi o przesunięcia fazowe to korelacja fazowa jest spełniona dla takiego głośnika pod każdym kątem odsłuchu. Jeśli chodzo wrażenia odsłuchowe to głośnik wspolosiowy tworzy tzw source point czyli punktow źrodło które w tym przypadku umieszczone jest na osi głośnika wysokotonowego. Całe spektrum czestotliwosci dociera wlasnie do sluchacza z tego punktu. Ogolnie sprzyja to doskonalszej stereofonii przestrzennosci i ulokowaniu instrumentow w przestrzenmi. Dzwiek jest bardziej spojny. Konfiguracja D'Apollioto ma wlasnie jakby nasladowac glosnik wspolosiowy( w duzym uproszczeniu). Warunkiem tego jest jak najwieksze zblizenie do siebie centrów głośników. Tworzy sie nawet specjalne kopolki z bardzo malym frontem zeby jak najbardziej zblizyc do siebie głosniki. Najlepsza odmiana D'Apollito jest np stosowana w Jmlabach serii utopiahttp://www.focal.tm.fr/home/fr/utopiabe/l&rbe.htm ale takie pochylenie głośników sredno tonowych to juz chyba musi byc poparte pozadnymi pomiarami

[ Dodano: 2005-06-15, 13:22 ]
            skopalem linka:) wiec podrzucam jeszce raz
            zajaranyy dzięki za pomoc!:)
            http://www.focal.tm.fr/home/fr/utopiabe/l&rbe.htm [/img]

Skomentuj

songo24,
              Jak to PI x OKO funkcjonuje i się nazywa to ja wiem.
              Chodziło mi właśnie o przykłady zastosowania w stereo.
              Dzięki.

[ Dodano: 2005-06-15, 13:30 ]
              W między czsie poradziłem sobie z linkiem. :)
              Fajny przykład.
              Jeszcze raz thx

Skomentuj

Od osi odsuwa się zarówno nisko jak i wysokotonowy - również jednocześnie. Zmniejsza to dyfrakcję (rozproszenie) dźwięku na krawędziach obudowy.
                Zamiast odchylać ściankę przednią prościej pochylić całą kolumnę na podłodze, podstawce.
                O położeniu centrów fazowych decyduje odległośc między środkami głosników i częstotliwość podziału. Powinna być - w zależnosci od fazy głośników równa ~1/2 lun 1 dł. fali o częstotliowścipodzaiłu, tak by uzyskać zgodność faz ciśnienia.
                Skupienie dżwięku w D'Apollito ma znaczenie w KD gdzie z np. małych głośników trzeba uzyskać SPL. Ale to jest trudna konfiguracja do zestrojenia i wymagająca.

Skomentuj

[quote="songo24"]zajaranyy dzięki za pomoc!:)
                  newborn rozumiem ze Tobie chodzi o konfigurację D'Apollito
                  Jeśli chodzo wrażenia odsłuchowe to głośnik wspolosiowy tworzy tzw source point czyli punktow źrodło które w tym przypadku umieszczone jest na osi głośnika wysokotonowego. Całe spektrum czestotliwosci dociera wlasnie do sluchacza z tego punktu. Ogolnie sprzyja to doskonalszej stereofonii przestrzennosci i ulokowaniu instrumentow w przestrzenmi. Dzwiek jest bardziej spojny.

czy jest sens w tej sytuacji budowac kulumny na koaksjalach samochodowych??

Skomentuj

Święty, ...do domu pewnie nie....

... ale i tak ladnie one graly... ...i pomimo raczej ubogiego basu reszte pasma odtwarzaly znakomicie zjadajac na sniadanie wiekszosc satelitek od kina domowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez wektor
                      Święty, ...do domu pewnie nie....

Obrazek

... ale i tak ladnie one graly... ...i pomimo raczej ubogiego basu reszte pasma odtwarzaly znakomicie zjadajac na sniadanie wiekszosc satelitek od kina domowego.
                      bas to nie problem robisz subai po kłopocie:)

Skomentuj

Czaruję...
                      X