Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja Altusów 110

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja Altusów 110

Wiem, wiem... temat poruszany pierdyliard razy.
    Mój kolega, który nic się nie zna na akustyce, który nawet chce zrobić ultra mocny subwoofer na przetworniku 16cm 888 i TDA 2030 znalazł na działce Altusy 110. Pech chciał, że przywiózł je do domu. Problem-jak zawsze. Popękane górne zawieszenia głośników: średnio i niskotonowego, o ile wogóle coś z nich zostało. Moje pytanie jest następujące. Czy można zastosować zawieszenia nieoryginalne zamiast oryginalnych Tonsila? Może STX ma coś podobnego? Kolega dosłownie lata mi koło d**y więc chciałbym aby mi ktoś jak najszybciej doradził i nie mam tu na myśli chamskiego zachowania wobec kolegi w stylu "wypchaj sie" etc. tylko zwykłą koleżeńską pomoc.
    Z góry thx

czytajac posta mozna wywnioskowac ze kolega nie ma zbyt duzo kasy wiec pewnie o nowych przetwornikach Tonsila nie bedzie pewnie mowy... jeden koles z allegro sprzedaje cale zestawy naprawcze- widac na zdjeciach czasem zregenerowane glosniki przez niego i naprawde fachowa robota... nie pamietam jego nicku ale zaraz pewnie ktos napisze i wtedy bedziesz mogl z nim zagadac poprzez allegro co i jak

Skomentuj

od bólu niech wymienia, dla mnie to jest strata pieniędzy, nerwów i czasu.

Skomentuj

no wlasnie ja tez tylko to raz w zyciu robilem (Altus 300 dla jakiegos faceta) i niezle sie napocilem zeby bylo rowno i zeby klej nie wystawal.... a zreszta zdaje sie ze glosnik po regeneracji ma inne parametry niz oryginal wiec mozna sie zastanowic czy naprawde warto

Skomentuj

Zeby stracic mniej kasy i czasy mozna wstawic wogole zamienniki oferowane na aukcjach.Napewno na jednorazowym klejeniu sie nie skonczy, a jak sadze do naprawy juz sie nadaje nie tylko zawieszenie ale i cala reszta wiec nie warto bo za zestawy naprawcze i moze nie jeden bo za pierwszym razem moze sie nie udac, zaplaci sie tyle co za podrobki chinskie.
          I regeneracja i zamienniki dadza "jakis tam efekt" wiec bez roznicy.

Skomentuj

Kolega nie ma zielonego pojęcia o akustyce, kase natomiast ma, ale nie będzie wydawał xxx złotych na zakup nowych przetworników. W tej chwili membrama trzyma się tylko na dolnym zawieszeniu, więc przydało by się naprawić to jak najszybciej. W Altusach 110 głośnik niskotonowy ma średnice 250mm (chyba) Czy można po prostu kupić jakieś badziewie piankowe za 5zł o tym rozmiarze? Koledze nie zależy na jakości, woli jak jest głośno, więc zmiana parametrów nic nie komplikuje. Czy do klejenia będzie dobry butapren?

Skomentuj

Nie bedzie glosno tylko cicho a nawet cisza bo sie przetrze cewka jak krzywo cos bedzie przyklejone albo sie odklei..... masakra bedzie to napedzane radyjkiem tranzystorowym na paluszki na tej dzialce?
              Zatem zrob sam zawieszenie z silikony z tuby.

Skomentuj

Altuski

No widzicie ja swoje altuski 110 mam po małym tuningu bo mam GDN 25/60/1 i te głośniki sam regenerowałem.Aktualnie gram na nich na imprezkach i nie narzekam az tak bardzo.Regeneracja sie naprawde opłaca z tego względu że ze starego 20 letniego Tonsilka mozna zrobić fajny ciekawie grający głośnik

Skomentuj

Czaruję...
                X