Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kto się podejmie wykonania zwrotnic 3-way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kto się podejmie wykonania zwrotnic 3-way?

Przyznam szczerze - wpakowałem się w konstrukcję trójdrożną i problem wykonania zwrotnicy przerasta moje wszelkie możliwości (głównie finansowe; nie mam zamiaru kupować nowej karty dźwiękowej, nowego mikrofonu i preampa po tym jak się okazało, że stare są do d...; poza tym pomiary TS nie wychodzą mi zbyt dobrze).

Wiem, że na forum mamy wiele doświadczonych osób, które pomiary i liczenie zwrotnic mają w małym palcu. Czy wśród tych osób jest ktoś, kto (oczywiście odpłatnie) wykona mi dwie zwrotnice do moich kolumn? Zainteresowanemu przywiózłbym gotową kolumnę w celu wykonania pomiarów, a po odbiór zgłosiłbym się później (po tygodniu? miesiącu? zależy ile kto potrzebuje). Najlepiej żeby to był ktoś z kujawsko-pomorskiego, lub chociaż jakiegoś pobliskiego województwa ... tzn. przykładowo do Warszawy czy też Bydgoszczy zawiozę bez problemu, ale transport do Wrocławia lub Gdańska odpada, bo nie chcę jeździć zbytnio po całej Polsce. Wysyłka też odpada - jedna kolumna waży prawie 30 kg.

Kolumny to fronty do kina domowego, z przodu głośnik nisko-średniotonowy oraz wysokotonowy, a z boku głośnik niskotonowy, cięty na 100-150 Hz.
    Niskotonowy: STX GDN-27-300-4-SS (umieszczony z boku kolumny, komora 30 litrów, strojenie BR około 47Hz)
    Nisko-średniotonowy: Westra (Tesla) XW-165-1394 (4 ohm, komora 8 litrów)
    Wysokotonowy: STX GDWK-11-200-4-AJ (we wspólnej komorze z Teslą)

Częstotliwość pierwszego podziału chciałbym w okolicach 100-150 Hz, co do drugiego to pewnie około 4 kHz - ale nic nie sugeruję - zdaję się tutaj na wiedzę tego kto będzie wykonywał te zwrotnice. Tłumienie 12/12/12/18 dB lub nawet 18/18/1x/18 dB (zależy od ceny).

Jeżeli ktoś by się tego podjął - proszę koniecznie podać przybliżony koszt i orientacyjny czas potrzebny do wykonania zwrotnic.

Niestety mieszkam w Śląskim.
    Nie mam mozliwosci wykonania super pomiarow ale zwrotnice moglbym zrobic.
    Z tego co widze ze masz te kolumienki zrobione?
    Zmieniasz zwrotnice bo cos zle wypadlo?
    Przybliz co bylo nei tak, czego oczelkiwales a nie otrzymales itd.

Skomentuj

Zrobiłem kolumny, ale zwrotnic już nie zrobiłem, bo się na tym nie znam. Myślałem że pomiary to prosta sprawa, ale jednak nie jest to takie proste i sam nie dam rady. Szkoda tylko, że do Gliwic tak daleko, musiałbym ten dystans przejechać cztery razy (bo przecież na poczekaniu nie zrobisz), a to jest ponad 1100 km (tak więc odpada). Jest u mnie w mieście kurier DHL, ale jak ktoś nie ma z nimi podpisanej umowy to wysyłka kosztuje 100 zł. Zresztą zaraz pojadę się dowiedzieć. Ewentualnie rozbiórka na części i wysyłka pocztą (oddzielnie głośniki, oddzielnie obudowa). Muszę to rozważyć dokładnie, jak nic innego się nie uda to chyba tak trzeba będzie zrobić. Chociaż byłoby super gdyby się zgłosił do pomocy ktoś bliżej mnie, mamy w końcu moderatorów w Warszawie i Toruniu

No i najważniejsze - cena - ile mniej więcej za te zwrotnice?

Skomentuj

Gdybym mial nieidealne robic bez Twoich obudow (bazujac na charakterystykach naturalnych glosnikow, symulacjach i obliczeniach) to za szt pewnie kolo 80-90zl.
        Odpada wozenie.

Skomentuj

kurcze podobaja mi sie... normalnie bom,ba chyba sobie podobne sklepie!

Skomentuj

fajnie to wygląda
            MarekW moge ci podesłać pomiary charakterystyk 11/200/8Aj i tej tesli i STX'a 27/300/8SS charakterystyki 11/200/4 i 11/200/8 nie roznią się praktycznie niczym (STX twierdzi inaczej ale ....) tak samo 27/300/4 i 27/300/8 mają inne TiS i roznią się SPL ale ksztaut charki jest niemal identyczny jak byś potrzebował to daj znać (STX w obudowie 45L a XW w 15L
            drogi podział max 3500Hz poźniej XW zaczyna męczyć

Skomentuj

Fajan konstrukcja ale dlaczego przecież zwrotke można zrobić na odległość i wysłać ja tak zrobiłem prawda SW????/

Polecam SW jak tylko edzie chciał lecz ta zwrotka tak niskie cięcie będzie duuuzo kosztować.

Skomentuj

Wszystko pięknie, tylko czy zwrotnica wykonana na podstawie symulacji, obliczeń i charakterystyk podanych przez producenta będzie równie dobra jak ta wykonana na podstawie rzeczywistych pomiarów? Bo jeżeli tak, to jestem zdecydowany na skorzystanie z usług MarkaW. I jeżeli nikt inny nie wyrazi chęci pomocy, to nie pozostaje mi nic innego jak tylko szykować pieniądze.
                Faktycznie zwrotnica będzie trochę kosztować, ale nawet nie wspominam już ile kosztuje taka przyjemność w wydaniu Janbo. Głównie pewnie chodzi o dużą, masywną i drogą cewkę do filtrowania niskotonowego - ale czy nie można zastosować rdzeniowej? Poza tym w grę wchodzi chyba tylko nachylenie zboczy 12/12/12/18 dB, bo robienie zwrotnicy 18/18/18/18 dB byłoby bardzo skomplikowane, drogie i nieprzewidywalne w skutkach, no i chyba zresztą pozbawione większego sensu.

Skomentuj

u mnie zwrotnice robił SOUND WAWE i robił na rdzeniowych bo powietrzne są baaaaardzo drogie. Zwrotnice nie mają zniekształceń(dzwięk) mimo że cewki rdzeniowe. Polecam SW.

Skomentuj

Nie wiem czemu przy zestawie tak wielodroznym upierasz sie na te ostatnie 18dB/okt. Uproszczenie zwrotki jest wskazane a glosnik bedzie bezpieczny chyba ze to jakis superhoirn.
                    Oczywiscie teoretyczna zwrotka dziala inaczej niz dobrzna zmudnie na podstawie pomiarow, jednak niewiele osob jest to w stanie ocenic na sluch, szczegolnie jesli glosniki same z siebie maja pewne niedoskonalosci.
                    Warto jednak probowac.
                    P.S
                    SW zawsze sie chetnie przygladne tym ch-kom
                    marek@gliwice.kmp.gov.pl

Skomentuj

ok jak znajde chwilke to je odkopie :) wolisz w postaci plików z SW czy plików graficznytch??

dj zibi ciesze się że wszystko ładnie gra :)

mit o potęznych znieksztauceniach cewek rdzeniowych mozna włozyć między bajki dobra cewka rdzeniowa czyli taka co poza rdzeniem ma sporo druta ma stosunkowo małe znieksztaucenia dobrym materiałem jest proszkowane Fe albo poprostu Fe. większe szkody wywoła ogromna rezystancja kilometra drutu cewki powietrznej niz znieksztaucenia dzeniowej. wszystko zalezy od mozliwości rdzenia (tego jak prędko się nasyci) jeśli nie dochodzi do nasycenia to niema większych problemów) kal pogadać z ludźmi z STX'a to robią dobre cewki (dają mały rdzeń i sporo kabla) i problemy znikają

Skomentuj

SW gra swietnie tylko mysle nad subem jeszcze moze Power 12?

Zaczynaja się wakacje więc biore się za fornir.

Skomentuj

w sprawie beymy pogadał bym z irkiem on się do nich zraził (a jak on mówi że coś jest złe to na 100% coś w tym jest :( ... ) a miał z nimi duuzo do czynienia (głównie z estradówkami ale power 12 albo 15 tez miał)

Skomentuj

Mam juz przygotowana dokumentacje i wstepne kosztorysy.
                            Najtansza i bardzo kjompromisowa wersja z niskim pierwszym podzialem wychodzi 103zl/szt bez roboty i przeslania do osbiorcy(to drugie to juz pikus). Faktycznie lepsze elementy kosztuja sporo wiecej. Nie wiem ile firmy ktore maja swoje elementy chca , kwestia decyzji.
                            PZDR

Skomentuj

Lepsze komponenty do stx , i to do tego kopułki. IMHO strata kasy, ja bym pojechał po najtańszej z możliwych opcji. Tu nawet hi endowe komponenty nic nie zmienia.

Skomentuj

Komponenty mieszane a nawet w kompensacji impedancji z recyclingu i ZIP zmiescil sie w cenie.
                                Zostawione miejsce na tlumiki czy ew kompensator dla sredniaka.calosc dobrana do mieszanki glosnikow no i troche kompromisow przy zastosowaniu elementow z szeregu ale to normalka.
                                Wyglad widac domowy ale dziala.Opis pozniej po skonsultowaniu sie z ZIPem.

Skomentuj

cewki stx :P to poto MAREKW pytal o wielkossci cewek :

czy sie oplaca stosowac cewki stx bo krazy opinia iz sa to marne cewki?

Skomentuj

a co w cewce moze być kiepskiego ?? stx'a są niezłe bo rdzeń jest z Fe i ma stosunkowo małą przenikalność magnetyczną. owocuje to tym że na cewce jest troche miedzi i nie nasyca się tak latwo

Skomentuj

A ja mogę tylko powiedzieć, że to działa, i to całkiem sprawnie, wiadomo że bez pomiarów to nic więcej nie można ocenić. Jak znajdę chwilkę czasu to może podłubię coś przy tłumiku dla wysokotonowego, bo lekko dominuje nad resztą podczas cichego nocnego słuchania. A poza tym jest wszystko wspaniale, widać że MarekW zna się na rzeczy. Niedługo zaprezentuję swoją konstrukcję na naszym nowym forum z konstrukcjami.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X