Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja ESTRADOWYCH głośników basowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja ESTRADOWYCH głośników basowych

Witam
    Mam pytanko czy ktos kiedys gdzies cos jakos.Słyszał o regeneracji estradówek lub jeśli ktos regenerował ,to mogł by mi pomoc.Gdzie mozna dostac membrany z zawieszeniem estradowym??Jeśli wogle mozna dostac .pozdrawiam

Choćby stx posiada takie cześci.
    Przejrzy te strony:
    www.stx.pl
    www.pabel.pl
    www.umifon.pl

Skomentuj

raczej skłaniał bym się w kierunku pabla niz STX'a STX ma gorsze membrany ale jak masz cewke 50mm to tylko STX (niewidziałem w polsce innych robionych w technologii 200 stopni)

Skomentuj

Membrany estradowe STX-a są o wiele sztywniejsze od tych zwykłych czarnych papierowych na gumie - zarówno mam na myśli tekstylne zawieszenie, jak i membranę.

Skomentuj

to prawda ale średnio radzą sobie ze średnimi tonami (ze względu na mase) ale jak ma iść na subbas to ok.

Skomentuj

jakimi rozpuszczalnikami to rozklejać ?? nie chce wyrywać membran i cewek tylko jak wymieniać poszczegulne elementy ??
            na elekrodzie niby tego duzo ale mało konkretów !!!

i tak ... jak wymienić samą cewke ?? ( jak ja wykleić i czym ??)
            jak wymienić sam dolny resor ?? ( jak to wykleić i czym ?? )
            górne zawieszenie wiem jak zrobić mniejwięcej
            ale właśnie nie mam pojęcia jak wyklejć te elementy bez uszkodzenia reszty

nie chodzi mi o tonsila konkretnie tylko o różne głośniki

jak by ktoś mógł podac kilka metod jak to robi
            chce tot ylko dla siebie nie zamierzam zarabiać na tym pieniędzy ...
            jak ktos może mi to podpowiedzieć to napiszcie na priv albo na gadulca 3850821

Dzięki i pozdrawiam !!

[ Dodano: 2005-12-07, 11:32 ]
            jeszcze chodzi mi o cewki

jak to nawijać żeby było równo macie jakieś specjalne metody ??

piszecie na gg 3850821

pozdrawiam

Skomentuj

jakiego rozpuszczalnika uzyć to zalezy od kleju....

zawieszenie dolne od cewki raczej się nieda odłączyć - a jak się da to znaczy że kiepski głośnik.... od kosza najlepiej oderwać po kawałku

ceweke od membrany wycina się skalpelem

Skomentuj

jeszcze chodzi mi o cewki

jak to nawijać żeby było równo macie jakieś specjalne metody ??
                lepiej kup ;]
                www.stx.pl

Skomentuj

Ponoć są jakieś rozpuszczalniki, ale nie miałem okazji spróbować. Ja usuwam wszystko mechanicznie. Nawet zawieszenie od kosza i od cewki. Wszystko się da jak się chce. Ale to naprawdę żmudna robota.
                  A cewkę nawija się równo na nawijarce, a jak nie masz to na wiertarce ręcznej. No przecież chyba nie chciałeś nawijać w powietrzu na kolanie lub na palcu? Musisz mieć do tego odpowiedni wałek i jakiś przyrząd do obracania go. Wysokotonowe tez można nawinąć równo ręcznie, ale to jak już naprawdę ktoś ma idealnie zgraną rękę i oko, ogromna precyzja wymagana (jeśli nie nawinąłeś w życiu kilkudziesięciu normalnych cewek to nawet nie zaczynaj od wysokotonowych).

Skomentuj

wg mnie nawijanie cewek do głośników własniręcznie mija się z celem, bo co przy tym zyskujemy ?
                    co najwyżej satysfakcje ...

Skomentuj

Mylisz się. Świat się nie kończy na tonsilowskich 21, 25, 35 i 48 mm (średnica wewnętrzna). Nie ma chyba żadnego standardu, każda firma robi sobie cewki o dowolnej potrzebnej średnicy (jedynie stx ma podobne). I co wtedy, gdzie kupisz gotowe cewki? Np. wysoką i bardzo cienką cewkę 37 mm do starego prototypowego głośnika Tonsila 16 cm z bardzo wąską szczeliną magnetyczną? Albo 50 mm do estradowego Alpharda? 61 mm do 15-calowego Ravelanda? Lub 38 mm do bazarowego głośnika 30 cm?

Skomentuj

do tego są odpowiednie firmy...
                        bo co Ci z cewki która będzie miała tyle wspólnego z oryginalną co wymiar ?
                        to tak jakby samemu membrane robić...
                        moja opinia jest taka że nie warto, ale każdy ma swoje zdanie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                          wg mnie nawijanie cewek do głośników własniręcznie mija się z celem, bo co przy tym zyskujemy ?
                          co najwyżej satysfakcje ...
                          i o to chodzi w DIY nieprawdaż?

Skomentuj

ok, idź do garażu, zrób sobie kosz, membrane, wypal sobie magnes, nabiegunniki wytnij z nie wiem czego, membrane zrób z kartonu...
                            o to chodzi w diy?
                            chyba nie...
                            a te 2 przykłady są porównywalne...

Skomentuj

a kto ma satysfakcje z kartonowej membrany i czegos co niegra?

Skomentuj

ludzie wyluzujcie,koles chce nawijac cewki niech nawija jesli mu to sprawi satysfakcje bo o to chodzi w DIY i nawet to nie jest moj tekst tylko wielu forumowiczow wiec sie nie czepiajcie...

Skomentuj

Czemu odrazu zakładasz, że NIKT z nas nie potrafi czegoś takiego zrobić?? Jak się ma sprzęt i umiejętności to można zrobić WSZYSTKO. Są ludzie którzy znają się na rzeczy i robią to dobrze. Nie wiem co sobie wyobrażasz gdy słyszysz o nawijaniu cewek - sugerowałeś się może niedawno tutaj pokazywaną Vifą zakupiona na allegro z ręcznie przewijaną cewką? To akurat nawijał kompletny lamer (jakby ktoś nie pamiętał - chaotycznie nawinięte kilkanaście zwojów na stary karkas i zalane jakimś klejem).

A teraz wyobraż sobie fabrycznie nową cewkę. I wyobraź sobie, że my tutaj potrafimy zrobić identyczną. Nietypowa cewka do nietypowego głośnika, wygląda jak nowa, działa jak nowa, pasuje bez problemu, jaka satysfakcja! Na tym właśnie polega DIY.

Skomentuj

hehe niedługo właśnie czeka mnie coś takiego..... ale narazie wole o tym niemyśleć....

Zip - masz racje jest sporo nietypowych średnic cewek - niestety :(

Skomentuj

Czaruję...
                                    X