Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wpadłem na pomysł modyfikacji głośników niskotonowych ale...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wpadłem na pomysł modyfikacji głośników niskotonowych ale...

Kupilem dwa głośniki niskotonowe Alphard. Ich srednica całkowita to 200mm ale kiedy zmierzyłem srednice skuteczną membrany tzn. do połowy gornego zawieszenia to odczytalem wynik 165mm. Cóz rozumiem że wszystko jest ok bo przecież trzeba jakoś zawiesic tę membrane ale przyszedł mi do głowy ciekawy pomysł - a by najmniej tak mi sie wydaje ze ciekawy . Pomysłałem ze możnaby dorobic pierscien w ksztalcie przedłużajacym kształt membrany ktory to zrekompensuje straty powierzni membrany w zewnętrznej częsci głosnika. Byłby to pierscien ktory uzupełnia srednice tych 165mm az do 200 mm.Pierścień ów zasłaniałby oczywiscie gumowe zawieszenie ale mysle że to nieistotne jest .W ten sposób uzyskałbym oczywiscie duzy przyrost powierzchni użytecznej membrany a co sie z tym wiaże to nadzieja na głębszy bas . Wpadłem na ten pomysł po piwku wiec pewnie ktos sie usmieje haha . Mam jednak pytanie do szanownych akustyków - jakie efekty moga sie pojawic jesli cos takiego odwazyłbym sie zrobić ? Czy ktos kiedys rozwazał taką możliwosc modyfikacji membrany? [/b]

Ta,najlepiej dotocz to z kwasówki i przyklej na butapren a bas zejdzie do 10Hz.
    Coś czuje polewke,dawno nie było a okazja wyśmienita...

Skomentuj

kris35, biorac pod uwage koszt nowych membran i tych twoich "pierscieni w ksztalcie przedłużajacym kształt membrany?" dolicz czas itp to oplaca ci sie bardziej kupic jeszcze jeden glosnik albo lepiej iść na kolejne piwa:)

Wydaje mi się, że jeszcze nikt nie podjął się takiego eksperymentu i nie prędko ktoś podejmie, więc jeżeli masz czas to śmiało spróbuj. Pamietaj człowiek uczy się na błędach.

Skomentuj

nie chodzi mi o koszty czy czas poswiecony na ten experyment ale o to co sadzicie o sprawie tej modyfikacji w kwestii akustyki . Bo jest problem instalacji duzych głosnikow w samochodach i w tym sensie chciałbym cos zmienic aby w ciasnych drzwiach uzyskac możliwie jak najwięcej

Skomentuj

Nic nie uzyskasz,spieprzysz głośniki i tyle.Gdzie górny resor?

Skomentuj

górny resor bedzie otoczony ( zasłonięty) dodatkową membrana w taki sposób aby nie było kolizjii z nim podczas maxymalnej amplituty. Chodzi o doklejenie tego pierscienia w miejscu gdzie konczy sie orginalna membrana .Tzn tuz przed guma jeszcze.

Skomentuj

Eee tam,bzdura.Cudujesz sam nie wiesz co.Jak Ci za małe te nabytki to kup większe i już bo nic sensownego nie wykombinujesz.Konstrukcja głosnika nie jest taka prosta jak sie zdaje.Jeśli chodzi o dolne partie to sama srednica nie jest wyznacznikiem jakości i ilości.Jest kilka innych czynników które maja na to diametralny wpływ.Ciekaw jestem czy uwzględniłeś przyrost masy jaki zaistnieje po twoim eksperymencie i jak na to odpowie napęd głosnika.

Skomentuj

mam na mysli zrobienie membrany z włókna węglowego o grubosci 0,2mm co daje mmbrane o wadze porównywalnej z papierem wiec ten problem raczej nie istnieje

Skomentuj

Nie istnieje?Zdaje Ci sie.Napęd tego głośniczka to nie elektrownia atomowa,zareaguje na każdy mg .Powiem po chłopsku,kupiłeś gówno i próbujesz go przerobic na HI-END,nie da rady,niestety.
                  Dziwię się skąd takie szalone pomysły,jesli by to miało sens to dawno by na to wpadli producenci.
                  Ja tymczasem ide spać,i Tobie też to radze.Rano zauważysz bezsens swoich pomysłów.

Skomentuj

No nie wydaje mi się żeby to cokolwiek zmieniło. Bo objętość tłoczonego powietrza chyba przecież jest ta sama.

Skomentuj

ja tez mialem taki pomysl :) zeby z 10 cm glosniczka zrobic 30 cm :P dokleje z 2 kg magnezu od spodu i bedzie coool :) w sumie wiem o co chodzilo autorowi ale pytanie po co ??

Skomentuj

Re: wpadłem na pomysł modyfikacji głośników niskotonowych al

Zamieszczone przez kris35
                        dorobic pierscien w ksztalcie przedłużajacym kształt membrany ktory to zrekompensuje straty powierzni membrany w zewnętrznej częsci głosnika. [/b]

Skomentuj

Trochę bez sensu, dokleisz coś i zmieniasz wszystkie parametry, i nie wiadomo czy to wogóle jakoś zagra... Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup po prostu większych głośników....

Skomentuj

pomysł kolegi jest tylko niezbitym dowodem na to że przy pifku nie mozna sie zastanawiac nad takimi trudnymi problemami jakimi jest np. akustyka, bo to i tak nie da żadnych sensownych efektów

Skomentuj

Można przykleić parasol :P A nawet membrana bedzie ożebrowana, co znacząco wpłynie na uniknięcie powstawania rezonansów własnych membrany.
                              Zostawiając rączkę uzyskasz ruchomy korektor fazy :P

Skomentuj

Nawet jak przykleisz membrany wielkości blatu od stołu to i tak ci nic nie da. Żeby był bas tylna strona membrany musi być odizolowana od przedniej co zapewnia obudowa. W twoim patencie dodatkowe centymetry membrany to tylko zbędna atrapa.

Skomentuj

Jak widze najbardziej sensowną odpowiedz otrzymałem od Yoshi80 - niewątpliwie masz racje z tym ze tylna czesc membrany powinna być zabudowana a zatem sprawa jest jeszcze do przemyslenia a mianowicie w kwestii zawieszenia membrany w koszu

Skomentuj

hm. a ja mam troche nie na teamt pytanie :). z kad wezmiesz wlokno weglowe? bo ja kiedys szukalem w necie zeby kupic i nie moglem znalezc ;/. masz jakies zrodlo?

Skomentuj

wiesz qreq 00 - jest możliwosc kupienia w kraju tego włókna ale w niedużych ilosciach .Ja zaopatruje sie w nie u rosjan ktorzy przyjeżdżaja czasami na zawody modelarskie . A zatem jesli chcesz kupic to musisz dowiedziec sie na ktorym lotnisku organizowane są zawody modelarskie o randze miedzynarodowej . Tam bedzie kilku rosjan i powinni miec ze soba kilka metrów kwadratowych specyfiku .

Skomentuj

Też jestem modelarzem. Kiedyś kupiłem u ruskich 20m bierzących włokna weglowego , szerokosć ok 20cm. Jako ze dolar u nas tani był a u ruskich drogi to mozna powiedziec ze za darmo to kupiłem.

Chcąc teraz kupić w kraju w sklepie modelarskim to majatek wydasz :(.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X