Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z wysokotonowcem. ALTUS :/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z wysokotonowcem. ALTUS :/

Witam wszystkich.

Kupilem kolumny altus 140 i wszystko bylo ok, az do malej imprezy jak podlaczylem do jednej z kolumn wzmacniacz technicsa. Pogralo to bardzo ladnie ale pod koniec uslyszalem zanik wysokiego tonu w kolumnie, pomyslalem ze spalila sie cewka albo cos w tym rodzaju, ale najwidoczniej cos poszlo w zwrotnicy, poniewaz nawet gdy podlaczam inne glosniczki wysokotonowe pod te miejsce gdzie byl pierwoty to nic nie gra. Zapewne moglo cos sie spalic, chcialbym abyscie powiedzieli mi co to moglo byc, nie wiem co teraz zrobic i od czgo sie zabrac aby jakos to naprawic, co moglbym zrobic ?? Prosze o podawanie sensownych wypowiedzi, nie takich ze np mam kupic inne kolumny albo cos w tym stylu. Dzieki wielkie Wam z góry, odpowiem na wasze pytania jesli to bedzie potrzebne, tylko pomozcie mi :)

PS: wysokotonowy ktory gral to : GDWT 9/80 8 ohm

Skoro głośnik jest cały no to oczywiste że dał plamę jakiś element w zwrotnicy. U mojego kumpla spaliła się cewka [indukcyjna] od wysokotonowego w zwrotnicy (była cała zwęglona).

Skomentuj

Nie pamietam,czy w altusach jest tez to stosowane,ale czasami w diorowskich i tonsilowskich kolumnach byla dodatkowa ceweczka w ukladzie wysokotonowym,polaczona szeregowo z glosnikiem wysokotonowym,smialem sie z kumplami ,ze tlumi czestotliwosci dla nietoperzy,powyzej 30khz, zazwyczaj to ona sie przepala,ja juz nawyzucalem takich z 10 z roznych naprawianych kolumn,wyzucic i polutowac na krotko i bedzie git,chyba altusy maja je przyklejone do tylniej scianki,tak bylo u mnie w czarnej eksportowej wersji na cokolach.

Skomentuj

Z tego co pamiętam, to jest tam CHYBA filtr 2 rzędu (12 dB/okt), stąd kondensator i cewka indukcyjna, która się często przepala. Cewka jest podłączona równolegle z głośnikiem, więc nie powinno się zwierać jej wyprowadzeń, bo spowoduje to zwarcie cewki głośnika. Natomiast zupełne wywalenie tego elementu zmieni charakterystykę zwrotnicy (teoretycznie podniesie częstotliwość podziału) i rząd filtru, co pociągnie za sobą znacznie mniejszą wytrzymałość głośnika wysokotonowego (praktycznie filtr 6 dB/okt to żaden filtr).
        Najlepiej chyba wziąć na wzór dobrą cewkę z drugiej takiej kolumny i nawinąć taką samą.

Skomentuj

Kurcze nie mam zielonego pojecia o tym, a niechcialbym czegos spierdzielic :/ Jak bede mial troche czasu to zagladne w glab kolumny i zerkne czy zadna cewka nie jest zweglona, lub czy nie smierdzi... powinno byc widac chyba takie cos jesli by sie spalilo.. Do tego momentu czekam na jakies inne wypowiedzi osob ktore moze mialy podobny problem z Altusem lub tych co sie dobre na tym znaja.

Dzieki za wszystkie podpowiedzi

Skomentuj

Tak,zgadza sie, jest filtr drugiego rzedu,ale jeszcze w szereg z glosnikiem mialem mala ceweczke,drucik o przekroju chyba 0,3mm i kilkadziescia zwoji,i to ona sie przepala,nie ktorzy twierdza ze to dodatkowy filtr obcinajacy czestotliwosci ponad 20khz,a niektorzy ze wlasnie zabezpieczenie przed przepaleniem cewki w wysokotonowcu,u mnie w starych polarisach,jeszcze na tonsilach,nie tesli i tubowym glosniku,bylo tez takie ustrojstwo,ale lepiej sprawdzic.

Skomentuj

Czaruję...
            X