Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka obudowe i strojenie do ARN-188-05/4?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka obudowe i strojenie do ARN-188-05/4?

Jaka obietosc obudowy i jakie strojenie proponujecie do dwoch TVMow ARN-188-05/4?

Duza objetosc nie jest problemem bo nawet wolalbym duze obudowy.
    Probowalem liczyc w WinISD ale cos nie moge sobie poradzic :/
    Maksimum w group delay spychac na nieuzyteczne zakresy czy na czestototliwosc strojenia? (tak bylo napisane w jakims poradniku).
    Program wyliczyl mi prawie 100 litrow i 36Hz, ale widzialem ze ludzie dawali do nich 45-60 litrow. Walczyc o kazda milisekunde w Group Delay? Wstepnie mysle o 50 litrach i 39 Hz

bede baaardzo wdzieczny za pomoc
    aha wiem ze lepiej to wyglada w obudowie zamknietej ale suba narazie nie przewiduje wiec niech lepiej pozostanie BR

Cześć
    Z reguły nie przekracza się z litrarzem wiecej niz Vas glosnika tutraj jakies 27. A wiec 54 litry gora, ale to i tak za duzo gdyz bedzie slaba wytrzymalosc mocowa. W bass refleksie w mniejszych obudowach jednak bedzie podbicie basu w okolicach 80 hz wiec nie pozadane. Ja proponuje dac dwa w gora 30 litrach w zamknietej obudowie. Bas nie bedzie nisko schodzil ale bedzie dobrze kontrolowany i nie musimy sie matrwic o wytzrymalosc glosnika w atkiej obudowie. Sam mam arn188-03-8 w 14 litrach i calkiem dobrze sie sprawuje. A probowalem juz roznych kombinacji z nim i uwazam ze ta jest najlepsza. Jak chcesz miec bass-reflex to uzyj glosnikow arn150, schodza one nizej i daja wiecej basu niz arn188. Pozdro Nara.

[ Dodano: 2005-06-28, 13:28 ]
    a tak wygladaj moje monitorki

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...ghlight=arn188

Skomentuj

Jaka objetosc - optymalna jakie strojenie - optymalne przy tej objetosci.
      Glosniki 16-17cm pracuja w obudowach od kilkunastu do nawet 30 i paru litrow, zaleznie od klasy.
      Daj wiec srednio 25litrow i strojenie optymalne obliczoine np przy pomocy wzorow jakie dolaczylem przyt poscie group delay....

Skomentuj

Czaruję...
      X