Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak rozmieścić głośniki w pomieszczeniach?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak rozmieścić głośniki w pomieszczeniach?

Witam
    Jestem tutaj nowy więc chcę się przywitać.
    Mam nadzieję, że dobrze trafiłem i że nie zdenerwuję nikogo moim listem.
    Mamy z kumplem następujący problem: jak rozmieścić głośniki w knajpce żeby miało to ręce i nogi.
    Typ muzyki: folk, szanty
    Głośniki mają robić za tło i klimat lokalu więc nie muszą być bardzo głośne.
    Pomieszczenia : 7,55m x 5,00m, 7,25m x 5,15m, 6,80m x 2,60m

Jeżeli kogoś zainteresuje ten temat i udzieli rady mogę przesłać rysunek rozmieszczenia pomieszczeń.

Każda sala ma mieć osobne nagłośnienie. Jakie głośniki do tego użyć i jakie kable?

Czesc

Ja jestem z Bytomia wiec moge kiedys wpaść i zobaczyć, może coś Wam pomogę. Daj znać na PW lub gg to sie jakos zgadamy.

Pozdro

Skomentuj

daj rysunek jak to wygląda...
      tj knajpa...
      ile masz kasy na to??

Skomentuj

Zazuc ten rysunek tutaj to sie zobaczy co mozna z tym zrobic:)
        Czyli rozumiem ze nie macie jeszcze pokupowanych glosnikow i bedziecie sami robic kolumny? Ile kasy na wszystko czym napedzane bedzie itp itd....

Skomentuj

Witam
          Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem.
          Nic nie jest jeszcze kupione, nic nie jest zrobione.
          Zaraz wrzucę skana.
          Załączone pliki

Skomentuj

Jeśli to ma tylko tworzyć klimat to moze warto pomyśleć o systemie sufitowym,doskonale się sprawdza w wielu miejscach.

Skomentuj

Witam
              System sufitowy odpada bo tam sufit jest w ceglane łuki. Zastanawiałem sie na rozplanowaniem głośników na lewych ścianach sal 1 i 2 na górnym, krótszym boku sali 3.

Jaka moc wystarczy do przyjemnego nałośnienia tych pomieszczeń?

Skomentuj

troche dziwne pytanie jaka moc wystarczy ?? powiedz ile masz pieniedzy, a ludzie z forum juz odpowiednia dobrze zadbaja o to zeby tam gralo wszystko si

Skomentuj

Witam
                  Trudno mi powiedzieć ile kasy jest na to, ponieważ remont jest w pełni i dokładnie nie wiadomo ile zostanie (mam nadzieje, że w ogóle coś zostanie :) ).
                  Moje pytanie o moc było może i nie na miejscu ale nie mam doświadczenia w nagłaśnianiu pomieszczeń.
                  Najlepiej by było jakbyście pomogli mi określić wersję budżetową i troche większy wypas. A nóż widelec znajdą się jakieś fundusze na coś milszego dla ucha.

Wielkie dzięki.

Skomentuj

hmm ja bym zrobil coś w stylu średniej wielkości podłogówek. mozesz dać taki zestawik
                    na bas 2xSTX20/120/8AW do tego na średnie tony tesla ARX150/23/4 +11/200 na sopran. to zestaw na jedną kolumne. zestaw ma tę zalete ze będzie ładnie grał przy cichej muzyce ale jak byś chciał troche odkręcić gałke to tez nie powinno się nic spalić. (kopólka STX'a jest dość wytrzymała basówki tak samo ta tesla to głośnik szerokopasmowy więc po ograniczeniu pasma tez powinien wytrzymać dość znaczne moce)
                    cena to koło 150 za głośniki/kolumne

Skomentuj

SW nie sadzisz ze podlogowki w "knajpie" to troszke nie najlepszy pomysl??ludzi zawsze korci jak cos stoi i sie patrzy :) a skoro tyle pomieszczen to nie najlepiej bylo by jakies w miare niskobudżetowe monitory ?? po dwa na sale chociarz tam jest ok 100 mkw... to by sie przydaly 3-way dwa pomieszczenia po ok 40 m i jedno mniejsze... Ciezko powiedziec...

Skomentuj

jezeli muzyka ma byc tylko tlem to bym tylko dal w kazdym narozniku jeden monitorek... ....chyba stx ma takie za okolo 200zl. Takie cos spokojnie naglosni caly lokal i dzwiek z jednej sali nie bedzie za bardzo nachodzil na dzwiek z sali nastepnej.

Skomentuj

Witam
                          Wektor masz rację - podłogówki też mi się nie widzą jakoś. Ale nie rozumiem stwierdzenia, że po monitorku do każdego rogu - czyli do każdego pomieszczenia mają być 4 głośniki (rozumiem, że chodzi o kolumny 2 lub 3 -way)?

Poza tym każda sala ma mieć osobne zasilanie czyli 3 krytycznym momencie mogą lecieć 3 utwory w knajpie - jest to oczywiście lekki absurd ale 2 to pewnie będą lecieć non stop - w układzie 2 duże sale to samo i mała osobno.

Skomentuj

w zasadzie to kazda sala ma 3 narozniki.
                            monitorki (wedlug mnie wystarcza spokojnie 2 drozne) beda na tyle cicho graly ze dzwiek w malym stopniu bedzie sie przenosil po innych pomieszczeniach a przy okazji 3 monitorki na jedna sale powinny zapewnic jej rownomierne naglosnienie.

Skomentuj

Witam
                              Ale czy przy 3 głośnikach nie będzie jakoś dziwnie? Myślałem, że do dobrego odbioru stereo powinno być parzyście.
                              Jak skończą ten remont i będzie można coś tam wnieść to popróbuję ze sprzętem domowym i zobaczymy.

Skomentuj

no to ja juz czegos nie rozumie.... to ma byc knajpka? tak? dla mnie knajpka = brak stereo albo inaczej dla mnie w knajpce stereo jest zbedne. ...i tak ludzie nie beda siedzieli zwroceni w jedna strone. Co innego jak maja tam byc jakies koncerty tylko ze wtedy wszystko beda zalatwiac kolumny estradowe przy scenie. ....ale dla spokojnego sluchania w knajpce liczy sie bardziej wyrownanie brzmienia... ...zeby w kazdym miejscu sali natezenie bylo mozliwie wyrownane.
                                Sprawdz jak wkurzajace jest stereo jak sie ma prawy glosnik za soba a lewy przed soba... ...w niektorych utworach cos strasznego.

Skomentuj

Witam
                                  Hmmm. Mam wrażenie, że masz racje. Nie wiem czemu wydawało mi sie, że ważne będzie mieć stereo. A czy nie lepiej już mieć 4 głośniki (ja to jestem uparty jednak :) ). Wektor wybacz moje lamerskie podejście.

Skomentuj

Ja tez sie na tym jakos specjalnie nie znam ale wydaje mi sie ze tak powinno byc ok.

na czerwono ustawienie glosniczkow, na niebiesko martwe pole ktore oddziela pomieszczenia. Dzieki temu dzwieki z jednego pomieszczenia nie powiny tak bardzo przeszkadzac w drugim.

Skomentuj

Witam
                                      Zakładając takie rozmieszczenie głośników podłączać je jakoś konkretnie (chodzi mi o prawy lewy kanał) czy podłączyć je w mono?

Skomentuj

przydałby się jakiś odtwarzacz z downmixem...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X