Witam.
Oto moja 3 konstrucja (najbardziej udana).
Są to monitory do systemu 5.1 stosowane jako surrundy (czyli tylnie ;])
Przetworniki to oklepane, popularne i za tą cene jak dla mnie bezkonkurencyjne
nisko-średnio ARN 188/05/04 i wyskotonowy ARV 104/03/04 kupione na www.empire.com.pl
Obudowa szkielet to płyta MDF 19mm (innej w OBI nie dostane) cięta na miarę:
4* 30cm x 30cm (boki) i reszta 8* 20cm x 35cm
Płyty boczne zostały przycięte na pile od dolnego rogu do 5cm od górnego rogu (jak sie można domyślić na fotkach).
Reczta płyt cięta wedłóg miar które po tym zabiegu powstały :]
Na kolumne został przyklejony materiał skóropodobny, pasek na każdą obudowe miał wymiar 135cm na 30cm szerokości. Pozostałość została naklejona na boczną ścianke i przykryta sosnowymi deskami, które pomalowałem bejcą w koorze wiśnia 3 krotnie po każdym nałożeniu boki szlifowane.
Jak widać obudowa typu zamknięta około 13 litrów, wytłumiona 2cm gąbką na wszystkich ściankach (oprócz przedniej) oraz materiałem do ocieplania budynków :p
Głośnik wysokotonowy ma własną komorę wyżłobioną w 7cm kawałku drewna i przyklejony do przedniej ścianki.
Pod każdy głośnik wykonałem frez o około 2mm większy niż średnica głośnika z powodu skóry która jeszcze musiała sie w nim zmieścić.
Frez z pododu braku jakiegokolwiek specjalistycznego narzędzia został wykonany dłótem, i wyszlifowany pierem ściernym.
Boczne ścianki przykręcone 5 wkrętami oraz przyklejone.
Skóra klejona klejem Tapicer.
Zwrotnica zaczerpnięta z stronki http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm
Niskotonowy opada 18db a wysokotonowy 12db
Elementy zakupione na stronce http://www.grelton.mycom.pl
Kosztorys:
2* ARN i ARV = 120zł + przesyłka = 140zł
Zwrotnica - wszystkie elementy 68zł + przesyłka 10zł = 78zł
Płyty MDF 44zł za m2 czyli u mnie 40zł plus przycięcie 11zł = 51zł
Deski na boki 2* 40cm x 80cm = 40zł
Skóra 19zł za m2 czyli 150cm x 60cm = 10zł
Klej Tapicer 12zł
Szpachla 16zł
Za friko miałem wytłumienie, wkręty, kej do drewna i prąd :P
Reasumując 347zł
A teraz troche fotek (z serwera ImageShack):
A tu tapetka.... gdyby ktoś chciał
Monitorki grają tak dobrze że nie stoją jako tylnie tylko jako fronty :], następna konstrukcją będą prawdopodobnie kolumny na 2*ARN226 + ARP + ARV ewentualnie Tonsil
Pozdro.
Oto moja 3 konstrucja (najbardziej udana).
Są to monitory do systemu 5.1 stosowane jako surrundy (czyli tylnie ;])
Przetworniki to oklepane, popularne i za tą cene jak dla mnie bezkonkurencyjne
nisko-średnio ARN 188/05/04 i wyskotonowy ARV 104/03/04 kupione na www.empire.com.pl
Obudowa szkielet to płyta MDF 19mm (innej w OBI nie dostane) cięta na miarę:
4* 30cm x 30cm (boki) i reszta 8* 20cm x 35cm
Płyty boczne zostały przycięte na pile od dolnego rogu do 5cm od górnego rogu (jak sie można domyślić na fotkach).
Reczta płyt cięta wedłóg miar które po tym zabiegu powstały :]
Na kolumne został przyklejony materiał skóropodobny, pasek na każdą obudowe miał wymiar 135cm na 30cm szerokości. Pozostałość została naklejona na boczną ścianke i przykryta sosnowymi deskami, które pomalowałem bejcą w koorze wiśnia 3 krotnie po każdym nałożeniu boki szlifowane.
Jak widać obudowa typu zamknięta około 13 litrów, wytłumiona 2cm gąbką na wszystkich ściankach (oprócz przedniej) oraz materiałem do ocieplania budynków :p
Głośnik wysokotonowy ma własną komorę wyżłobioną w 7cm kawałku drewna i przyklejony do przedniej ścianki.
Pod każdy głośnik wykonałem frez o około 2mm większy niż średnica głośnika z powodu skóry która jeszcze musiała sie w nim zmieścić.
Frez z pododu braku jakiegokolwiek specjalistycznego narzędzia został wykonany dłótem, i wyszlifowany pierem ściernym.
Boczne ścianki przykręcone 5 wkrętami oraz przyklejone.
Skóra klejona klejem Tapicer.
Zwrotnica zaczerpnięta z stronki http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm
Niskotonowy opada 18db a wysokotonowy 12db
Elementy zakupione na stronce http://www.grelton.mycom.pl

Kosztorys:
2* ARN i ARV = 120zł + przesyłka = 140zł
Zwrotnica - wszystkie elementy 68zł + przesyłka 10zł = 78zł
Płyty MDF 44zł za m2 czyli u mnie 40zł plus przycięcie 11zł = 51zł
Deski na boki 2* 40cm x 80cm = 40zł
Skóra 19zł za m2 czyli 150cm x 60cm = 10zł
Klej Tapicer 12zł
Szpachla 16zł
Za friko miałem wytłumienie, wkręty, kej do drewna i prąd :P
Reasumując 347zł
A teraz troche fotek (z serwera ImageShack):

A tu tapetka.... gdyby ktoś chciał

Monitorki grają tak dobrze że nie stoją jako tylnie tylko jako fronty :], następna konstrukcją będą prawdopodobnie kolumny na 2*ARN226 + ARP + ARV ewentualnie Tonsil
Pozdro.
Skomentuj