Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Monitory Na Teslach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moje Monitory Na Teslach

Witam.
    Oto moja 3 konstrucja (najbardziej udana).
    Są to monitory do systemu 5.1 stosowane jako surrundy (czyli tylnie ;])

Przetworniki to oklepane, popularne i za tą cene jak dla mnie bezkonkurencyjne
    nisko-średnio ARN 188/05/04 i wyskotonowy ARV 104/03/04 kupione na www.empire.com.pl

Obudowa szkielet to płyta MDF 19mm (innej w OBI nie dostane) cięta na miarę:
    4* 30cm x 30cm (boki) i reszta 8* 20cm x 35cm
    Płyty boczne zostały przycięte na pile od dolnego rogu do 5cm od górnego rogu (jak sie można domyślić na fotkach).
    Reczta płyt cięta wedłóg miar które po tym zabiegu powstały :]
    Na kolumne został przyklejony materiał skóropodobny, pasek na każdą obudowe miał wymiar 135cm na 30cm szerokości. Pozostałość została naklejona na boczną ścianke i przykryta sosnowymi deskami, które pomalowałem bejcą w koorze wiśnia 3 krotnie po każdym nałożeniu boki szlifowane.
    Jak widać obudowa typu zamknięta około 13 litrów, wytłumiona 2cm gąbką na wszystkich ściankach (oprócz przedniej) oraz materiałem do ocieplania budynków :p
    Głośnik wysokotonowy ma własną komorę wyżłobioną w 7cm kawałku drewna i przyklejony do przedniej ścianki.
    Pod każdy głośnik wykonałem frez o około 2mm większy niż średnica głośnika z powodu skóry która jeszcze musiała sie w nim zmieścić.
    Frez z pododu braku jakiegokolwiek specjalistycznego narzędzia został wykonany dłótem, i wyszlifowany pierem ściernym.
    Boczne ścianki przykręcone 5 wkrętami oraz przyklejone.
    Skóra klejona klejem Tapicer.

Zwrotnica zaczerpnięta z stronki http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm
    Niskotonowy opada 18db a wysokotonowy 12db
    Elementy zakupione na stronce http://www.grelton.mycom.pl

Kosztorys:
    2* ARN i ARV = 120zł + przesyłka = 140zł
    Zwrotnica - wszystkie elementy 68zł + przesyłka 10zł = 78zł
    Płyty MDF 44zł za m2 czyli u mnie 40zł plus przycięcie 11zł = 51zł
    Deski na boki 2* 40cm x 80cm = 40zł
    Skóra 19zł za m2 czyli 150cm x 60cm = 10zł
    Klej Tapicer 12zł
    Szpachla 16zł
    Za friko miałem wytłumienie, wkręty, kej do drewna i prąd :P
    Reasumując 347zł

A teraz troche fotek (z serwera ImageShack):

A tu tapetka.... gdyby ktoś chciał

Monitorki grają tak dobrze że nie stoją jako tylnie tylko jako fronty :], następna konstrukcją będą prawdopodobnie kolumny na 2*ARN226 + ARP + ARV ewentualnie Tonsil
    Pozdro.

fajne,ladne i ogolnie mi sie b.podobaja, przynajmniej przemyslana konstrukcja i inna niz wszystkie

Skomentuj

i jeszcze ta skóra:)
      ogólnie choć konstrukcja oparta na dość polularnych głośnikach to jednak bardzo wyjątkowa i możnaby rzec ekskluzywna :)

Skomentuj

Mnie bardzo się podobają. Czy ta skóra ma jakiś wpływ na dźwięk? Tobiłeś może odsłuchy przed wykończeniem kolumn (bez skóry)? Jedyne do czego mogę się przyczepić to niedokładne podfrezowania pod głośniki. Nie za duże te ARN'y jak na monitorki? Masz może jakieś pomiary?

Skomentuj

śliczne, nic dodać nic ująć! dawno nie widziałem tak ładnej i zgrabnej konstrukcji. bardzo dobry pomysł ze skórą, ciekawie wyszło. pomimo tanich przetworników pokazałeś ze można zrobić naprawde pożadne kolumny. frezy pod głosniki nawet równo wyszły i to robione domowym sposobem. jeszcze raz gratuluje udanej konstrukcji:)

btw. czy arn 188 potrzebuje filtru aż 3ciego rzędu?

Skomentuj

"Czy skóra wpływa na dzwięk".... nie mam pojęcia bo przed jej nałożeniem nie było możliwości zamontowania głośników (brak zwrotnicy), jedno jest pewne wpływ jest niewielki lub żaden.

Musze się przyznać że podpatrzyłem pomysł z stronki http://audiocar.pl/system-cas/

".Nie za duże te ARN'y jak na monitorki?"
            Jak dlamnie są akurat :P

"czy arn 188 potrzebuje filtru aż 3ciego rzędu?"
            Czesi widocznie twierdzą że potrzebuje, ja sie na zwrotnicach średnio znam, więc znalexienie gotowej zwrotnicy było dla mnie wybawieniem, inną alternatywą była by zwrotnica janbo A-150 ale z przesyłką wyszłoby około 95zł, a ta czeska jest zaprojektowana pod akurat te głośniczki więc pasuje idealnie.
            Na jej temat mógł by sie pewnie wypowiedzieć Yoshi, poczekamy może coś napisze :)
            Pozdo.

Skomentuj

Ładna zgrabna mała konstrukcja z dobrze dobraną kolorystyką. Jedyne co razi to szpetne łby od wkrętów na bocznych ściankach kolumienek :)

Skomentuj

bardzo ladne wykonanie, przedewszystkim nietuzinkowe

Skomentuj

Trzeba przyznać że ładnie Ci wyszły te monitorki. Takie inne:) Ale ciekawi mnie jak grają w nich średnie tony, bo ponoć głośniki tej wielkości nie najlepiej sobie z nimi radzą. Pozdro.

Skomentuj

18 jeszcze dają rade - bez obaw :)

Skomentuj

Bardzo ładna konstrukcja. Głośniki blisko siebie i wymiary dobrane tak jak lubie :). Skóra świetnie się prezentuje a co do wkrętów z boku to one tam poprostu są i jak dla mnie to ani minus ani plus. Są dobrane kolorystycznie i wcale wg mnie nie przeszkadzają.

Skomentuj

Kurde fajne
                        Ta skore masz przyklejona pod spodem tez czy nie:P?

Skomentuj

Skóra klejona klejem Tapicer.
                          Ojoj przecie pisze :)

A co do powierzchni klejenia to pewnie że kleił pod spodem a nie na wierzchu

Skomentuj

Klej był nałożony na MDF płaską deseczką (żeby nie było wybrzuszeń), każda ścianaka po koleji, 5-10 minut czekania i przyciśnięcie skóry do płyty podobnie jak fornir na około godzine.
                            Narzędzia użyte w budowie (każdy sie może domyślić co do czego słórzyło).

No i zapomniałem najważniejszego..... młotka :]
                            Pozdro.

Skomentuj

Czaruję...
                            X