Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cała prawda o arn 226

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cała prawda o arn 226

Witam
    mam do Was wszystkich prośbe,wiem ze sa konstrukcje na arn 226 itp ale kazdy ma inna opinie(jak na GG rozmawiam)
    Powiedzcie mi,czy arn 226 03 04 lub 07 04 to dobry pomysl na suba ,wspolpracowac by mial z pojedynczym tda i monitorkami na arn 150,
    arn 226 ma xmax 3.5 mm a arn 150 ma 4.7mm,tesle sa delikatne,czy tda niezarznie arna ?
    poznalem wiele opini i niewiem co myslec,jedni mowia ze arn 226 jest super jak za ta cene, ze naprawde git glosnik,inni zas mowia ze arn 150 schodzi dosc nisko(10 l br 47 hz f3 to 44 hz)i ze arn 226 nie zejdzie o wiele nizej wiec nieoplaca sie go stosowac,ze lepszy jzu jets np stx 20 xxxx aw lub 22 xxxx sc/ss . Jak to naprawde jest ? mam nadzieje ze arn 226 03 04 lub 07 04 nadaje sie na suba z tda 7294,poniewaz je specjalnie kupilem....
    Pozdrawiam

P.s
    czy 226 03 04 bedzie dobry w subie? pytam bo na allegro jest za 20 zł a liczy sie dla mnie kazdy grosz.
    3
    Tak
    66.67%
    2
    Nie
    33.33%
    1

wg mnie jeśli arn226 to tylko 07-04.. bo rozmowach z jednym z forumowiczów doszliśmy do wniosku, że tylko ta wersja jako tako się nadaje do BR... i wg mnie jest sens stosowania tego arn'a... napewno przybędzie basu

Skomentuj

Basu napewno przybedzie,ale czy tego nizszego ?

Skomentuj

co znaczy dla Ciebie najniższego??
        bo jeśli chcesz < 30Hz uzyskać to się pomyliłeś :)

Skomentuj

Basu napewno przybędzie, możesz być pewien. Ja do swoich monitorków na tesli xw 165 nie używam suba bo basu jest wystarczająco.

Skomentuj

Basu napewno przybędzie,
            po to jest sub żeby basu przybyło.... :)
            też obserwuje tą aukcje :)
            i powiem że 226 03 to tylko closed...
            a tam raczej kiepsko zagra w porównaniu do 226 07 4....

[ Dodano: 2005-06-30, 13:01 ]
            Tasior - dolicz:
            -6zł przesyłka
            -3.5 zł przelew

wychodzi razem 30 żł..
            a nówka kosztuje 35 zł...
            opłaca się??

Skomentuj

takero,ty mnie nienamawiaj zebym niebral :P przelew mam za darmo a przesylka w empire tez jest,prawda?
              P.s
              mowiac o niszym basie niemowie tu o 30 hz ale czy zejda nziej od arn 150 i bedzie to naprawde zauwazalna roznica,wazne to dla mnie bo slucham drum n bass i chcialbym czasami zeby mi mocneij bebechami zakrecilo(2xarn 150 potrafi to zrobic :) )

[ Dodano: 30-06-05, 13:30 ]
              prosze napisac kto dał w ankiecie ze nie,chce porozmawiac :P

Skomentuj

Na takim ARN'nie powstanie subik raczej nie schodzący nisko a w połączeniu z raczej niską efektywnością także i dość cichy. Gdy masz kolumienki które schodzą do powiedzmy 60Hz to zastosowanie tego głośnika bedzie miało jeszcze racje bytu bo wzbogaci pasmo jeszcze o te jakies 20Hz niżej. Drugim warunkiem jest posiadanie małego pokoju - taki głośniczek sie nie nada do większych pokojów odsłuchowych gdyż najzwyczajniej ich nie zdoła nagłośnić. Gdy masz kolumienki które schodzą do jakichś 40 - 50Hz to nie ma za bardzo sensu budowac tego subika bo tylko podbije tony na których grają kolumny i nic dobrego nie wniesie.

Podsumowująć wedługo mnie ARN226 jako sub gdy:

1. masz mały pokój
                2. nie robisz dyskotek w domu
                3. masz kolumny bez low-basu
                4. masz słabego wzmaka nie zdolnego pociagnać czegoś lepszego :)

Skomentuj

Witam
                  Może podzielę sie swoimi odczuciami, co do tego przetwornika.
                  Otóż uważam, że jedynym sensowniejszym głośnikiem może być wersja 07/4 bo jako jedyna w miare sie do czegoś nadaje, wersja 03/4 ma nie za ciekawe parametry. Robiłem kiedyś, suba znajomemu na 226/07/4 i przyznam, że zawiodłem sie na tym przetworniku. Głośnik ten jest bardzo delikatny jeśli chodzi o dostarczaną mu moc, ma niewielkie x-max, wiec do suba raczej sie mało nadaje, prędzej do kolumn, w nich spisywał sie całkiem całkiem. Mi osobiście nawet nie przeszkadzało to, że ten głośnik jest delikatntny bo nie robie sobie w domu dyskoteki, lecz zdarzyło mi sie ogladać Helikopter w ogniu na zestawie w skład, którego wchodził ten sub. Powiem ze to, co sie działo jeszcze tylko bardziej utwierdziło mnie w tym, że ten głosnik do suba raczej sie nie nadaje. Membrana prawie na dywan wypadała podczas scen z wybuchami i tym podobnymi efektami, po seansie okazało, sie że głośnik został uszkodzony(podczas ruchu membrany wyczuc mozna było ocieranie cewki) i został wymieniony na nowy, dodam tylko że w cale głośno nie było. Co sie tyczy dźwięku, jaki sie z niego wydobywa to może sie on nawet podobać, co prawda bas nie schodzi nisko i można zauważyć ze w niskich f nie czuje się najlepiej, za to jest w miarę szybki, lecz co mi przeszkadzało brakuje mu wykopu.
                  Moim zdaniem głośnik gra całkiem ok, ale w kolumnach, do suba bym go nie ładował szkoda zachodu, szczególnie ze nawet zwykłe TDA umie go zabić nie idąc nawet pełną parą. W twoim przypadku stosowanie go do tych arn150 nie jest do końca uzasadnione, basu na pewno będzie trochę więcej, ale nie będzie on wcale niższy niż z tych kolumn.

Takie jest moje zdanie, pewnie zaraz wszyscy miłośnicy tego głośnika mnie zjadą, ale nie zważam na to, wyraziłem swoją opinie

Skomentuj

Odkąd mam 2x CW1202C w closed 110L to głośnik typu ARN226 jest dla mnie pierdziawką Ja bym go w subie nie zamontował bo dla mnie jest poprostu na suba zasłaby - ale jeśli miałbym wybierać miedzy subem Creative'a z jakiegos zestawu za 300zł a zrobieniem sobie za o wiele mniejsza kase subika na ARN226 to wybrał bym oczywiscie ARN'a (chociaż prawde mówiąć jednak wolałbym sobie dołożyć do nawet takiego GDN_22-120-8-SS bo wiem jak ten głośniczek wymiata w closed podpięty do wzmaka na 2x TDA )

Skomentuj

Moim zdaniem jeśli chodzi o głośnik do suba to lepszym wyborem od tej 226 jest już stx 22-120-8SC, lub pokrewne modele. Może nie jest on tak szybki ale napewno zejdzie o wiele niżej i nie boi sie mocniejszego przekrecenia gałki od wzmocnienia, przy tym gra całkiem dobrze jak na tą klase cenową.
                      Ja wybrał bym stx

Skomentuj

ciesze sie ze teraz mowicie ze arn 226 to qpa,jak ja kupilem tda 7294 a sprzedalem p3a....(sprzedaje)

Skomentuj

Tasior, kazdy pisze swoje odczucia... nie kazdy mial stycznosc z lepszymi,mocniejszymi z wiekszym wykopem glosnikami.
                          jak sam piszesz ze dla Ciebie te 2 arny w tej obudowie co masz juz niezle graja to z tym subem bedzie oki:)
                          Ja osobiscie nei dal bymna suba tej tesli, dla mnei poprostu to by bylo za slabe:) to zalezy czego od niego oczekujesz... rozmawialismy nei raz na gg i moje zdanie znasz.
                          Wiem ze masz dos spory pokoj i wg mnie troche kiepskobylo by z tym arnem. Moze uda Ci sie kupic tanio gdzies mostek na tda i wtedy wez stxa, jakiegos 27:) na pewno wg mnie sprawdzi sie lepiej w filmach... w muzyce tez da rade, chociaz powiem ze przy rocku troche muli:)

Skomentuj

Zależy w jakiej obudowie - w closed gra bardzo szybko i nadąża mi nawet za szybkim beat'em :) (opieram opinię na swoich odczuciach z 22-120-8-SS w closed 17L)

Skomentuj

jeśli masz pokój > 10 m2 to 1 arn nie wystarczy...
                              a zamiast 2 lepiej coś innego wziąć...
                              ale 1 tda to troche mało...

Skomentuj

No jeśli masz duży pokój to rzeczywiście nie tylko ARN ale i ten GDN 22-120 się zgubi.
                                W takim przypadku polecam 32-150-8-SS miałem go przez 3 tygodnie w subie 60L closed (po których niestety padł bo okazało sie ze dostałem wadliwy egzemplarz - cewka jajowata). Kosztuje on już ciut więcej bo 64zł ale napewno nie będziesz narzekał na brak basu - ślicznie nisko i głośno - za tą cene polecam. No tylko że byś musiał dokupić drugiego tadeusza do pary bo jeden to może mieć problemy z odpowiednim napędzeniem tego potworka

Skomentuj

Jak duzy pokoj rozumiecie pisząc że 226 go nie nagłosni ?

Skomentuj

FPPfan, proponujesz tu duże i dość drogie głośniki, Tasiorowi pewnie zależy aby wyszło jak najtaniej bo inaczej nie chciał by sie pchac w tą tesle...
                                    Myśle że na początek to i stx22 wystarczy i od biedy napedzisz go pojedynczym TDA, a jak bedziesz przy kasie to dołozysz jeszcze jeden i zrobisz sobie mostek.

Pozatym piszesz, że mostek TDA na tego stxa32... moim zdaniem tda to juz zdecydowanie za mało, mostek nie wyrabiał mi na 27-150-8SC, a co dopiero mowic o jeszcze wiekszym i trudniejszym w kontroli przetworniku

Skomentuj

Viper,
                                      32-150-8-SS nie jest chyba zbyt drogim głośnikiem...
                                      kosztuje ~20 zł więcecej od gdn-a...

Skomentuj

takero te 20zl to zart czy mowisz serio ??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X