Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zlecenie zrobienia podłogówek za 1100zł, jakie głośniki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zlecenie zrobienia podłogówek za 1100zł, jakie głośniki?

Niedawno dostałem zlecenie od kumpla na zrobienie podłogówek za około 1100złotych. Jednak można trochę bardziej zaszaleć, bo załatwi prawdopodobnie elementy potrzebne do zrobienia obudowy, tzn prawdopodobnie dostanę już pocięty MDF, i być może wikol i fornir.

Pomyślałem że 1100 złotych to już poważna kwota i możnaby pomyśleć o poważniejszych głośnikach z wyższej półki, konkretniej znalazłem głośniki vify i peerlessa:
    http://www.akustyk.com.pl/vifa/D27TG-05-06.html
    http://www.akustyk.com.pl/peerless/CSC-176.html
    Co myślicie o nich? Resztą pieniędzy, czyli 200zł poszłoby na elementy takie jak śruby, wkręty, terminale i bass-reflexy oraz zwrotnice.

Generalnie post ograniczam narazie do pytania: Jakie konkretniejsze głośniki za 900zł proponujecie do dwudrożnej konstrukcji[jeden niskośrednio na kolumne i kopułka]??
    Nie ogranciam się do vify, chętnie rozpatrze inne marki, 900zł to maksymalna kwota, nie mogę przekroczyć nawet złotówki.

Dowiedz się czy aby na pewno dostaniesz płyty i inne materiały, bo jak przyjdzie co do czego i trzeba to będzie kupić - to wcale nie wyjdzie tak tanio. Jak robiłem kolumny to też myślałem, że wszystko mam. Niestety zaczęły się sypać kolejne wydatki... mogę powiedzieć, że wbrew pozorom to właśnie głośniki kosztowały najmniej z tego wszystkiego (jakieś 40% ceny). Pomyśl już nad zwrotnicą, bo to też niemały wydatek. Zwłaszcza do głośników za 1k zł - stosowanie gotowych zwrotnic byłoby zbrodnią. 200 zł na pewno nie starczy na te pozostałe elementy które wymieniłeś.

Skomentuj

nie wiem czy za te 200 pln same zwrtoki zrobisz ...
      może cos visatona??
      mają na stronce projekty gotowych konstrukcji więc nie ma problemu z płytami zwrotkami itp...

Skomentuj

a gdzie kasa za robociznę :P 1100 masz wydać, czy dostać??

Skomentuj

zip: pociety MDF dostane na pewno i elementy do konstrukcji też
          takero: dziekuje za te projekty, wiem ile one kosztuja
          dj sms: nie boj sie, zarobie ok 100 - 150

Skomentuj

mam nadzieję nie chcesz kupować w akustyku? :> polecam się dorzucić do zamówienia na "zaprzyjaźnionym" forum jeśli to nie jest pilne

Skomentuj

Za same głośniki do Visatonowskiego projektu VIB 170 AL ( 2 x AL 170 + 2 x G 25 FFL) zapłacisz ok. 880 zł + przesyłka. Pozostaje jeszcze zwrotnica (w cenach Polinka części do niej to ok. 75 za 2 komplety) i drogi, nietypowy tunel w kształcie kolanka (45 zł za 1 szt.). Podobny tunel można wykonać w warunkach domowych kosztem kilku – kilkunastu złotych za 1 szt.

Skomentuj

Za taka kase to sie nie zastanawiaj tylko zrob kopie Ostinato2000 esy, vifa M18WH jest za 39 E a kopolka mozesz sie zastanowic nad vifa DX (22E) albo dac oryginalna z projektu. Mysle ze to dobra kombinacja jak za taka kase.
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

A ja popieram borysa kopia ostinato2000 to najlepszy pomsł (te kolumny w sklepie kosztują 3000zł), ja sam będe je robił we wrześniu :]
                  Tu masz projekt http://gumon.host.sk/nowe/ostinato2000.php
                  z tego co liczyłem to ich koszt to: 125euro za przetworniki + przesyłaka wychodzi około 550zł, płyty MDF 100zł, zwrotnice 150zł (na dobrych komponentach) plus jeszcze 100-150zł na wykonczenie, poskładanie itp.

Pozdro.

Skomentuj

Byłbym ostrożny przy bezkrytycznym kopiowaniu Ostinato 2000. Vifa M18WH sprawuje się najlepiej w zdecydowanie mniejszej objętości niż te ok. 30 litrów Ostinato 2000. Dopiero przy ok. 22 litrach (i mniej) M18WH pokazuje swoje zalety i bas nie ciągnie się i nie buczy jak właśnie w Ostinato (to nie tylko moje spostrzeżenia). To, że te kolumny kosztują aż tyle nie świadczy wcale o tym, że są prawidłowo zaprojektowane. Konstruktor zapewne chciał osiągnąć maksimum niskiego zejścia basu kosztem (jak zwykle) jego kontroli i obniżenia wytrzymałości mocowej głośnika. Zamiast oryginalnej kopułki z Ostinato (D27TG) dałbym np. DX25TG. Jest opinia , że D27TG to najmniej udana kopułka Vify. Sam tego nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam. Nie miałem możliwości porównania.

Skomentuj

Ja vife wsadzam w 15litrów :P

Skomentuj

to maj byc podłogówki czy monitory???

osobiscie wolałbym 2 bas +wysoki na kolumne,

na wysokiego wybrałbym vife d27!!!!!

Skomentuj

ALT
                          Jezeli mowa o samej konstrukcji ostinato2000 to M18wh rzeczywiscie lepiej dac do mniejszej obietosci, nic nie stoi na przeszkodzie wstawic przegrode w srodku obudowy. DX mam i jest to berdzo dobra kopolka.

Jak ma byc taniej i glosniej (nie konieczniej gorzej) to polecam Heco wh170 x2 + wlasnie vifa dx. U mnie cos takiego sie swietnie spisuje.
                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Ostinato 2000 ma dużą (ok. 30 litrów) skrzynię z pochyłą tylną ścianką. Można ją uprościć robiąc skrzynkę prostopadłościenną i dodatkowo wstawić na dole skośną przegrodę tak, aby głośnik miał do dyspozycji objętość ok. 20-22 litrów . Są opinie, że można i mniej. Moim zdaniem 22 litry to absolutne maksimum. Nie zmniejszałbym też objętości poniżej 16. Są różne upodobania, dlatego proponowałbym wystartować od 22 litrów, a potem zmniejszać stopniowo objętość eksperymentując ze strojeniem i wytłumieniem. Jeżeli dobrze pamiętam, M18WH najlepiej mi się podobał w średnio tłumionej obudowie ok. 21 ltr. nastrojonej na ok. 38 Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez ALT
                              Można ją uprościć robiąc skrzynkę prostopadłościenną i dodatkowo wstawić na dole skośną przegrodę tak, aby głośnik miał do dyspozycji objętość ok. 20-22 litrów .z.
                              On już ma w orginale na dnie ukośną ścianke :]

Skomentuj

Czaruję...
                              X