Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy warto bass-reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy warto bass-reflex

Mam monitorki na arnn188-03-8 i gdwk9-80 w zamknietej obuddowie 14 litrow przedstawiane juz na forum. Myslalem nad wlozeniem rury bass reflex i dostroic ja gdzies do 40-42 Hz, wychodzi wtedy podbicie ale chcialem pozostawic mocne wytlumienie z waty i gabki. Mam pytanie czy ktos tak probowal. Chcialbym troche wiecej basu wycisnac z tych kolumn, a nie chce robic zadnych nowych obudow.

Wytłumienie przy BR się wyciąga zostaje tylko na ściankach,
    a strojenie 40-42Hz jest o ciut za niskie, najlepij strojić na 44-45Hz
    Pozdro.

Skomentuj

ja chce specjalnie wytlumic zeby troche wyeliminowac podbicie. arn188 ma duze qts wiec tak slabo nadaje sie do bass reflex, impuls jest ciut za duzy. Chodzi mi o pogranicze zamknietej i otwartej obudowy.

Skomentuj

Wytłumieniem zmniejszysz jedynie efektywność działania rezonatora. Impuls pozostanie "nienaruszony". IMO szkoda czasu na takie kombinacje - lepiej wybrać inny przetwornik na monitory b-r.

Skomentuj

zrób skrzynke na próbe jak Ci szkoda orginalnej :P

Skomentuj

A co ci przeszkadza to podbicie? nastrój na 48Hz i po problemie, a tym podbiciem się nie przejmuj.

Skomentuj

Podbiciem sie przejmuje bo juz przy zamknietej sie pojawia i przy podkrecaniu basu jest wyraznie slyszane. A podtrzymujac propozycje Quester jaki bys cie glosnik proponowali do 14 litrow 18 cm, tak do 100 zl. Czekam na propozycje.

[ Dodano: 2005-07-07, 18:58 ]
              a co myslicie o tonsilu GDN 16/50/6, 8 ohm?

Skomentuj

zdaje sie ze monacor ma cos dobrego w tej cenie ale o konkretny model musial bys gadac z gipsy2

Skomentuj

Wydaje mi sie ze chodzi o sph-170 i sph-165kep ale do 100zł to one sie nie mieszcza.
                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                  X