Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt kolumny na bazie DSK 165 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt kolumny na bazie DSK 165 ?

Witam.
    Jestem nowy w tym temacie.
    Chcialbym zbudowac sobie dwie kolumny do domu na bazie glosnika:
    http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/ofer...8&prod_id=1467
    Problem polega na tym, ze nie wiem jakiej wielkosci ta kolumna powinna byc, jaka jej pojemnosc itp. Programu jakie znalazlem typu WinISD Pro sluza do wyliczenia pojemnosci skrzyn basowych, a nie kolumn. Na oficjalnej stronie producenta tych glosnikow (http://www.hertzaudiovideo.com) znalazlem pdfa z wszystkimi danymi tych glosnikow, ale brak tam co nie ktorych. Dlatego taki program jak WinISD jest bezuzyteczny.
    Prosilbym o jakas pomoc, moze jest jakis program za pomoca ktorego moglbym wyliczyc wielkosc kolumny.

vas, qts, fs jest podane więc można obliczyć bude dla tego przetwornika. W WinIsd symuluje sie zachowanie głosnika niskotonowego w odpowiedniej skrzynce. Twoj głosnik ma odpowiadać także za bas wiec nie widze przeciwskazań.

Skomentuj

A kupiłeś już te głośniki ??
      Bo one są do samochodu a nie do kolumny, za tą cene idzie inne napewno lepsze głośniki kupić, i ten wysokotonowy nie pasuje od kolumny czyba ze go gdzieś przyklejisz :]

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
        A kupiłeś już te głośniki ??
        Bo one są do samochodu a nie do kolumny.
        Jeszcze nie kupilem tych glosnikow. Mam takie ale mniejsze 13 cm w samochodzie podlaczone pod samo radyjko i gra pieknie, czysto i nawet bas jest dosc ladny. W kolumnie w domu 16 cm takie glosniczki podlaczone pod wzmacniacz technicsa graly by pewnie pieknie :) A cenowo nie sa takie drogie z 300 zl + MDF itp. i beda dwie ladne kolumienki :)
        Tak to sobie wymyslilem :)
        Jak narazie skorzystalem z tej srony:
        http://www.linearteam.dk/default.aspx?pageid=newdriver
        Wyliczylo mi Vb i Fb, tylko co to jest dokladnie ? Vb=60.75,Fb=42.29 przy otwartej.

Skomentuj

Twój głosnik raczej według mnie sie nadaje do zamkniętej obudowy. Do jej wliczenia potrzebujesz Vas, fs, qts. Nie polecam Ci samochodowych głośników do domu. Co innego Car Audio co innego Home Audio :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Daniel
            Twój głosnik raczej według mnie sie nadaje do zamkniętej obudowy. Do jej wliczenia potrzebujesz Vas, fs, qts. Nie polecam Ci samochodowych głośników do domu. Co innego Car Audio co innego Home Audio :)
            Udalo mi sie wyliczyc pojemnosc skrzynki itp. jednak tego wykresu nie rozumiem calkiem w winisd, nie wiem jak najlepiej to powinno wygladac. Czy mozna tego programu uzyc do projektowania kolumny, ktora rozni sie od sbuwoofera ?
            Co do głośników mozna kupic tzw. głośniki systemowe juz wraz ze zwrotnicami itp. takie do domu ? gdzie moge takich szukac ? Te samochodowe o tyle mi pasuja, ze wiem ze pieknie graja, calosc mam gotowe tylko do podlaczenia ::) Tak sie zastanawiam moze kupic te DSK 165 + glosnik niskotonowy - z tym ze nie mam pojecia jaki i nie wiem czy jest sens :>
            Jeszcze po wpisaniu danych glosnika do WINISD zobaczylem taki wykres jak tu widac(mam nadzieje) i dane skrzynki:
            60,7 l,42,30 Hz, W=44,2 cm,H=68,1 cm,D=28,3 cm

Skomentuj

60L ty chyba sobie z nas kpisz ?? taka wartosc podal ci program !! zmniejsz ja do 10-15L

Skomentuj

wszystko moge zrozumiec wsadzenie es 300 do domu nio git ale typowe systemowki car-audio w domu tego to sie nie da pojac

Skomentuj

kupuijac takie glosniki do domu placisz za mase reczy rzeczy ktora w domu jest niepotrzebna a w samochodzie niezbedna aby glosnik mogl przetrzymac tamte warunki... a glosniki systemowe do domu robila tesla to znaczy sprzedawala komplety np XW165 i arv 104 i czeska zwrotnica do tego zaproektowana do tych glosnikow...ale nie wiem czy tak jeszcze maja.. popytaj na www.empire.com.pl takie zestawy masz tez na akustyku... www.akustyk.com.pl i na akkusie sa projekty www.akkus.com.pl

Skomentuj

Kolego Wybierz inny glosnik, bo bedziesz zalowal, robilem projekt na samochodówkach i uwierz mi jest strasznie .. one są typowe do Car Audio. W Home Audio sie zawiedziesz nawet jak oczekujesz od nich niewygórowanego brzmienia :)
                    pozdro.

Skomentuj

Witam.
                      Troszke sie z tym wszystkim rozpedzilem i nie przemyslalem paru rzeczy. Macie oczywiscie racje !!! Z tymi glosnikami samochodowymi to kierowalem sie mozna powiedziec nie duzym doswiadczeniem w car-audio. Wiem, ze glosniczki Hertz graja bardzo ładnie gdyż posiadam w samochodzie te mniejsze 13 cm podlaczone bez wzmacniacza bezposrednio pod odtwarzacz cd alpine. Graja pieknie, czysto glosno i bas tez calkiem konkretny:
                      http://w1c10.skwierzyna.com/fotki/wy...2/SIMG0007.jpg
                      Jednak po przeczytaniu sporo roznychb artykulow, wypowiedzi ludzi na forum zdecydowalem sie na głosniki STX lub Tesla + jakas uniwersalna zwrotnica. Problem jednak polega na tym, ze wyczytalem ze te zwrotnice nie sa najlepsze gdyz sa uniwersalne, sam napewno nie zrobie zwrotnicy nie ma o czym mowic :> Wybor glosnikow + zwrotnica to tez nie jest taka prosta sprawa :> Nie wiem czy jak wybiore dwa glosniki to czy jak to podlacze to czy np. glosnik wysokotonowy bedzie gral glosno a srednio tonowy slabiutko. Aaaha w domu mam wzmacniacz Technicsa SU-V570 mysle, ze sie nada ?
                      Najbardziej bym chcial zlozyc kolumne z trzecama glosnikami, nisko,srednio i wysoktonowym + zwrotnica 3 torowa(tak to sie chyba nazywa :) ) Czytalem jednak, ze na poczatek budowa takiej kolumny nie jest najprostsza, tak ze rownie dobrze wystarczy mi kolumna z glosnikami srednio i wysokotonowym, z takiego glosnika tez napewno uzyskam bas, napewno lepszy niz na starych glosnikach komputerowych creative. Prosilbym o jakas rade jakie glosniki wybrac i jaka zwrotnice do nich, lub jakiej firmy. Wzmacniacz ma z tylu napisane:
                      8 omh, 2 x 70 W
                      A OR B: 4-16 omh/EACH SPEAKER
                      A AND B 8-16 omh/EACH SPEAKER
                      Mam na glosniki ze zwrotnicami tak 200-400 zl. Patrzac na ceny glosnikow STX czy Tesla nie powinno byc chyba problemu z wyborem.
                      Przykladowo czy te glosniki razem graly by dobrze ?
                      STX GDWT-9-150-4-PJ
                      Tesla ARP 150-00/4 - 23 073
                      Sa o takiej samej mocy max. 150 Wat. Czy w taki sposob da rade dobrac glosniki ? Co do zwrotnicy to nie mam pojecia :>

Dziekuje z gory z kazda pomoc :)

Skomentuj

w1c10, Skoro masz małe doświadczenie skorzystaj z gotowych projektów forumowiczów, wystarczy urzyć przycisku szukaj.

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...2&highlight=xw

Powinien Cie zadowolić :) Tak btw w konstrukcjach dwu droznych sie uzywa głosnika nisko-średniotonowego i wysokotonowego. Proponuje CI moze zbudować coś podobnego do popularnej konstrukcji Yoshiego wiele osób zbudowało podobne konstrukcje i raczej są zadowoleni. Noji problem ze zwrotkami odpadnie bo juz są zaprojektowane. Jak bedziesz potrzebował wiecej basu to zawsze dozbierasz na subwoofer.

Link do konstrukcji Yoshiego

http://audio.forall.pl/infopage.php?id=26

Skomentuj

nie sredniotonowy i wysoko! NISKOSREDNIOtonowy i wysoko,z tego arp i gdwk mialbys basu tyle co nic :p

Skomentuj

DSK 130 podepnij pod wzmacniacz to zobaczysz co to malenstwo potrafi głosniki hertza lubia wzmacniacze

Skomentuj

Zamieszczone przez Daniel
                              w1c10, Skoro masz małe doświadczenie skorzystaj z gotowych projektów forumowiczów, wystarczy urzyć przycisku szukaj.
                              Tak masz racje z mila checia zrobilbym cos podobnego sprawdzonego, tyle ze z ta zwrotnica to nie tak do konca. W pierwszym projekcie jest uzyta zwrotnica ARN188-GDWK9-80-4.5kHz ale czy ona jest do kupienia gdzies w sklepie ? Bo mysle, ze nawet jak bede mial projekt zwrotnicy to nie bede wiedzial jak to zlozyc ;>

Tak, ze juz wiem napewno, ze wykorzystam czyjes projekty do mojego projektu, ale zwrotnice to musze gdzies kupic juz jakas gotowa :)

Skomentuj

Wcale nietak trudno... ja tez tak myslalem,ale jak mam juz zwrotnice i na nie patrze to bez problemu,noi artykułow kilak przeczytaj ...

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                  Wcale nietak trudno... ja tez tak myslalem,ale jak mam juz zwrotnice i na nie patrze to bez problemu,noi artykułow kilak przeczytaj ...
                                  Właśnie chyba dlatego nastepnych pare dni poswiece na czytaniu i moze za jakis czas uda mi sie zrobic jakas zwrotnica no i za ktoryms razem moze bedzie dzialac tak jak trzeba :) Widze, ze caly ten projekt zajmie mi pare tygodni :>
                                  Jeszcze tylko nie wiem czy lepiej robic wszystko na glosnikach 4 czy 8 omowych, tak za bardzo nie wiem co za roznica :> Na wzmacniaczu mam napisane 2 x 70 wat przy 8 omh.

Skomentuj

moze jak kogos poprosisz to zrobi ci zwrotke...

Skomentuj

sa takze programy do obliczanai wartosci cewek i rezystorow,wiec jak wybierzesz te własciwe to bedzie działac tak jak ma,za 1 razem a nie ktorym s z kolei :)

Skomentuj

http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=544
                                        tu jest wszystko czego trzeba obudowa i przede wszystkim zwrotka!! zadne tam uniwersalne badziewia

Skomentuj

Czaruję...
                                        X