Chciałem zacząc od kolumny zamkniętej [subwoofer] a dokładniej:
głośnik:
STX GDN 22/120/4
Qts= 0,32 Fs= 30 VAS= 41
Obudowa:
Wybrałem zamkniętą o wym. 27x27x27 [cm] (łatwiejsza w konstrukcji od B-R a głównie o to w tym chodzi jeżeli robi się cos po raz pierwszy
)
Jeżeli chodzi o wymiary... to wybrałem takie z 2 powodów...
1. Aby pojemność zgadzała się z tabelką na stronie [tutaj wynosi 19,683l] - nie rozpracowałem jeszcze tych programów :P
2. Aby pasowała mi pod biurko [chcę jej używać do kompa]
Po kilku obliczeniach (tych z działu kolumba zamknięta) uzyskałem resztę parametrów: [Qtc=0,8]
Qr= 2,5 Vr= 5,25 Vb= 8l Fb= 75Hz
Tylko teraz z czym to się je...
Jeżeli Vb oznacza objętość jaką powinno się zastosować [tyle przynajmniej zrozumiałem :P]
To nie bardzo "widzę" taki głośnik [8l przy srednicy 22cm]:/ no ale ja sie nie znam ...
Fb - częstotliwość rezonansowa [tylko co to jest :P]
Moze mi sie już powaliło ale to chyba coś do zakresu słyszalności. :P
Vr/Qr/ = he?
Wyczytałem jeszcze że "potrzebny" jest filtr aktywny. Ale o zrobieniu przezemnie czegos takiego nie ma mowy... Wiec chciałem zapytać gdzie coś takiego można kupić... na AKKUS i DEXON nie zauważyłem czegoś takiego.
Przede wszystkich powiedzcie czy taki subwoofer ma wogule sens powstać.
głośnik:
STX GDN 22/120/4
Qts= 0,32 Fs= 30 VAS= 41
Obudowa:
Wybrałem zamkniętą o wym. 27x27x27 [cm] (łatwiejsza w konstrukcji od B-R a głównie o to w tym chodzi jeżeli robi się cos po raz pierwszy

Jeżeli chodzi o wymiary... to wybrałem takie z 2 powodów...
1. Aby pojemność zgadzała się z tabelką na stronie [tutaj wynosi 19,683l] - nie rozpracowałem jeszcze tych programów :P
2. Aby pasowała mi pod biurko [chcę jej używać do kompa]
Po kilku obliczeniach (tych z działu kolumba zamknięta) uzyskałem resztę parametrów: [Qtc=0,8]
Qr= 2,5 Vr= 5,25 Vb= 8l Fb= 75Hz
Tylko teraz z czym to się je...
Jeżeli Vb oznacza objętość jaką powinno się zastosować [tyle przynajmniej zrozumiałem :P]
To nie bardzo "widzę" taki głośnik [8l przy srednicy 22cm]:/ no ale ja sie nie znam ...
Fb - częstotliwość rezonansowa [tylko co to jest :P]
Moze mi sie już powaliło ale to chyba coś do zakresu słyszalności. :P
Vr/Qr/ = he?
Wyczytałem jeszcze że "potrzebny" jest filtr aktywny. Ale o zrobieniu przezemnie czegos takiego nie ma mowy... Wiec chciałem zapytać gdzie coś takiego można kupić... na AKKUS i DEXON nie zauważyłem czegoś takiego.
Przede wszystkich powiedzcie czy taki subwoofer ma wogule sens powstać.
Skomentuj