Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX GDN ... mój pierwszy... [niepotrzebne skreślić] ^^

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX GDN ... mój pierwszy... [niepotrzebne skreślić] ^^

Chciałem zacząc od kolumny zamkniętej [subwoofer] a dokładniej:

głośnik:
    STX GDN 22/120/4

Qts= 0,32 Fs= 30 VAS= 41

Obudowa:
    Wybrałem zamkniętą o wym. 27x27x27 [cm] (łatwiejsza w konstrukcji od B-R a głównie o to w tym chodzi jeżeli robi się cos po raz pierwszy )
    Jeżeli chodzi o wymiary... to wybrałem takie z 2 powodów...
    1. Aby pojemność zgadzała się z tabelką na stronie [tutaj wynosi 19,683l] - nie rozpracowałem jeszcze tych programów :P
    2. Aby pasowała mi pod biurko [chcę jej używać do kompa]

Po kilku obliczeniach (tych z działu kolumba zamknięta) uzyskałem resztę parametrów: [Qtc=0,8]

Qr= 2,5 Vr= 5,25 Vb= 8l Fb= 75Hz

Tylko teraz z czym to się je...

Jeżeli Vb oznacza objętość jaką powinno się zastosować [tyle przynajmniej zrozumiałem :P]
    To nie bardzo "widzę" taki głośnik [8l przy srednicy 22cm]:/ no ale ja sie nie znam ...

Fb - częstotliwość rezonansowa [tylko co to jest :P]

Moze mi sie już powaliło ale to chyba coś do zakresu słyszalności. :P

Vr/Qr/ = he?

Wyczytałem jeszcze że "potrzebny" jest filtr aktywny. Ale o zrobieniu przezemnie czegos takiego nie ma mowy... Wiec chciałem zapytać gdzie coś takiego można kupić... na AKKUS i DEXON nie zauważyłem czegoś takiego.

Przede wszystkich powiedzcie czy taki subwoofer ma wogule sens powstać.

a niewpadles na pomysl zeby poszukac juz gotowa dzialajaca dobra konstrukcje...? noi czemu closed łatwiejszy niz br ?

Skomentuj

HolyLuxas, carton audio czy jakos tak,gotowce.Pogoogluj.

Skomentuj

Obudowa jest dobra, więc się tym nie przejmuj. Nie jest wymagana aż taka dokładność. Nie ma znaczenia czy dasz 19 litrów czy 22. Pamiętaj, że głośnik i inne pierdoły w środku też zajmują litraż.

Ten głośnik ma niski Qts i przez to ładnie zagra w BR. No ale zamknięta też nie jest zła.

Jak chcesz mieć subwoofer aktywny to musisz do niego zakupić wzmacniacz z filtrem dolnoprzepustowym, mile widziany również filtr subsoniczny. Ceny najtańszych modułów wzmacniacza to około 300 zł.

A sens zawsze jest - w końcu to pierwsza konstrukcja. Zależy tylko z czym będzie grał ten sub i w jakim pomieszczeniu. No ale jeżeli masz jakieś komputerowe pierdziawki 1000W P.M.P.O. (czytaj: głośniki "komputerowe"), to taki subwoofer jest koniecznością.

Skomentuj

no bez przesady z tym 300 zł, mozna by samemu zlozyc cos za + - 100 zł(np p3a całe gotowe z filtrem ) lub tda/mostek tda od irka + trafo...

Skomentuj

Po co sobie zycie komplikowac z koro wszystkie parametry masz na stronie stxa?

Skomentuj

Closed łatwiejszy niż B-R bo jest mniej liczenia i nie trzeba robić dodatkowego otworu... :] a tu już dużo.

Nie chce czyjeiś konstrukcji :] Jeżeli złoże jeden swój to reszta juz sama przyjdzie...

B-R mi nie odpowiada... może dla tego że dotej pory widziałem konstrukcje oparte tylko na b-r... A ja w domku mam unitry [closed] 15W z tonsila :P [stare jak świat] starsze chyba nawet odemnie... Jedna sie sypie :/ znaczy się buczy. Za niedlugo spróbuje wymienić w nich głośniki bo te jakos tak dziwnie grają ...

Wracając do tematu...
              To siedze w "polowie" pokoju najmniejszego jaki jest u mnie w domu i jeszcze dziele go z bratem -_-' [jakby co to mam swoje lozko ;]] - po rozścieleniu 2 łóżek nie znajdzie się nawet 1m^2 wolnego...
              Subwoofer bedzie stal pod biurkiem... tam mam jeszcze trroche miejsca

A co do filtrów do raczej spróbuje się ułożyć z Irkiem może znajdzie troche czasu :P
              Gdyż na zbyt dużą ilość kasy nie narzekam ale to później najpierw trzeba zacząć konstrukcje ^^ [jeszcze mi się dziś buty rozwaliły -_-']

PS. thx za szybko odpowiedziec ^^

Skomentuj

Co za problem z obliczeniem br?
                Sciagaj winIsd i jechana:P

PS> Tego stxa daj do br bo w closed go nie wykorzystasz w pełni:)

Skomentuj

No jezeli juz mowa o jakosci to ja sie na tym nie znam i powiedzmy ze sprobuje jakos obliczyc ta obudowe b-r przy zachowaniu wymiarow :] ciekawe jak mi to wyjdzie :Pa do programu to mam bass box 6 pro z najnowsza baza danych... tylko z czym to sie je? :P
                  zwatpilem w miejscu gdzie zobaczylem jakies Ql czy cos takiego na stronie w opisie glosnika bylo podane tylko Qr ale juz nie mialem sily szukac ;] zreszta od wczoraj tu jestem :P

PS. Do obudowy b-r potrzeba takich samych filtrow?

Skomentuj

tylko pamietaj ze samemu mozesz dane zmieniac ;] (ilosc litrów jak i strojenie....)

Skomentuj

Z win isd pro wszystko jest bardzo latwe, zasymuluj sobie obudówke z BR pobaw sie Litrarzem i Parametrami BR staraj sie uzyskac jak najbardziej liniową charakterystyke, pozatym zaufaj ludzią którzy ci tutaj napewno dobrze radzą to podstawa. Zrobisz cos co bedzie buczec a nie grac i potem bedzie problem :) co ci daje BR ? mozliwosc Strojenia kolumny, w przeciwienstwie do closed

Skomentuj

Br daje mozliwośc podbicia ch-ki głośika w miejscach w których ona naturalnie opada przez co można uzyskać niższe zejscie liniowe, niestety kosztem wytrzymałości mocowej i impulsu.

Widze kolego że nie chciało Ci sie poświęcić czasu na lektóre artykułów na stronie głównej w któych wszystko jest jasno i czytelnie napisane... Nawet przykłady są :)

Skomentuj

Czytać czytałem, ale i tak nie moge zrozumieć tych wykresów ;p ... a co do tego programu to zaraz go zassam ;] i zobaczymy co wyjdzie...

Skomentuj

przeczytaj tutorial do win isd....

Skomentuj

do tego głośnika dobra jest buda 20-30L z dość wysokim strojeniem 35-55Hz tak żebyś wiedział do czego zmierzać :)

Skomentuj

te 30 L i wiecej to nie bo zagra ladnie nisko ale mułowato, te 22L i 45hz strojenie i mozna mu dac wtedy spokojnie 140W

Skomentuj

No to poszperałem poszperałem i mniej więcej to co sie dowiedziałem pokrywa sie z tym co sie dowiedziałem od Was ... [ale zamieszałem ^^]

Do głośników 4Ohm obudowa 20-30l strojenie koło 35-45Hz
                                  Wzmacniacz tak jak mówiliście TDA7294
                                  I gdzieś jeszcze wyczytałem że do obudowy 20l tunel do b-r coś koło średnia 5 długość 15...

W planach teraz mi lata 22-25l przy strojeniu od 37-43Hz z długością tunelu max do 17cm [bo większy może nie pasować mi do obudowy, a średnice się jeszcze zobaczy]

Teraz jeszcze tylko zobacze jak to wygląda w WinISD zrobie printa i może ktoś mi pomoże rozpracować ten wykres... bo ja sie już gubie... wiem tylko tyle że jak gwałtownie spada to źle ;p a przy tym głośniku aby gwałtownie nie spadało to musiałem wpisać jakies kosmiczne wymiary ... litraż conajmniej 100 itd... :/

Skomentuj

no sluchaj cos za cos, przy takiej malej obudowie nie bedzie niskiego basu - mala buda kosztem zejscia

ale i tak nie bedzie zle, w tej budzie bedzie ladnie kopac i trzymac kontrole

Skomentuj

To i wyszło mi coś takiego...

1 obrazek to group delay... nie wiem czy potrzebny ale widziałem że ktoś gdzieś dawał :P

A obudowa 25l przy strojeniu 37Hz

Tylko teraz mam kilka takich głupich pytań :P...

Czy biała linia powinna wychodzić za czerwoną linie?
                                      Czy moge jakos zobaczyc tutaj jak bedzie wygladal ten wykres gdy zastosuje filtr dolnoprzepustowy? [Bo w koncu ten filtr odcina "jakies tam" czestotliwości [jakies tam - czyt. ustawione w moim wypadku wypadalo by chyba ustawic to na 40Hz]]

Ps. na 2 obrazku nie widac Hz ;p ale można posluzyc sie tymi z górnego obrazka. ^^
                                      Załączone pliki

Skomentuj

z wykresu wychodzi dobrze no ale to wkoncu tylko wykresy

jak wychodzi biala linia ponad czerwona tzn ze jest podbicie tych czestotliwosci ale jak podbicie jest male to teg i tak sie nie uslyszy

obudowa jest ok tylko zwieksz srednice rurki do minimum 7 cm, ja mam 7 cm i jeszcze czesto swisty slychac

Skomentuj

Czaruję...
                                        X