Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Na czym centralny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na czym centralny.

Witam, zamierzam zbudować centralny głośnik, ma być mały i dość mocny (nie mniej niż 60W).
    Problem w tym ze głośniki mają być ekranowane, ja znalazłem chyba najlepsze na to miejsce ARN-150-73/8 2 sztuki plus ARV-104-63/4 i to będą głośniczki jeśli nic lepszego nie znajde.
    Zaciekawił mnie też ten głośniczek http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...n-150-60-4.htm jest ekranowany i ma pasmo przenoszenia 50 - 15 000Hz co przy założeniu 2 sztuk w centralnym i braku tweetera wyeliminowało by zwrotnice, ale jak by sie ten głośniczek sprawował w takiej konfiguracji i czy jest wart zachodu ??
    Może macie inne sugestie co do przetworników ( max 150zł moge na nie wydać).
    Pozdro.

150 60 4 to szerokopasmówka...
    lepiej będzie ze "zwykłymi" 150...
    pozatym co masz na frontach??

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      Nie wiem czy zauwazyles jaki jest temat postu. CENTRALNY a wiec powinien byc ekranowany.
      Pop drugie jestem ciekaw czy slyszales jak on gra czy tylko zgadujesz patrzac na parametry.
      Wg mnie odtwarza swoje pasmo (do 4300 bo tu mam ciete i jeden i drugi) lepiej niz 150 w ver. nieekranowanej.

Skomentuj

EZO
        Sam jestem ciekaw tej150 ale jakos tesla mnie jeszcze nie przekonala zadnym glosnikiem ze ma dobra srednice a to w centralnym chyba najwazniejsze.

Polecic ci moge visatona w130s za 71zł albo ktoras z 13 tonsila sa bardzo dobre. Jak dopadniesz Heco hw130 to tez bedzie niezle ale z jego zakupem mozesz miec klopot. Ludzie chwala tez te male magnaty (z tej samej fabryki co heco) ponoc srednica super a cena jakas odstraszajaca nie jest. Jak bedziesz chcial wiecej informacji na ten temat (magnat heco) daj znac.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

A ja polecam:
          2 razy ARN 116 - http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...n-116-60-4.htm
          i do tego:
          ARV 104 - http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...v-104-63-8.htm

Skomentuj

najważniejsze zeby głośniki byly podobne do frontów tzn np jak masz koółke tekstylna to i tu taka powinna byc a najlepiej taka sama itd

Skomentuj

Zamieszczone przez EZO
              Nie wiem czy zauwazyles jaki jest temat postu. CENTRALNY a wiec powinien byc ekranowany.
              Pop drugie jestem ciekaw czy slyszales jak on gra czy tylko zgadujesz patrzac na parametry.
              Wg mnie odtwarza swoje pasmo (do 4300 bo tu mam ciete i jeden i drugi) lepiej niz 150 w ver. nieekranowanej.
              Zamieszczone przez EZO
              ma pasmo przenoszenia 50 - 15 000Hz co przy założeniu 2 sztuk w centralnym i braku tweetera wyeliminowało by zwrotnice, ale jak by sie ten głośniczek sprawował w takiej konfiguracji i czy jest wart zachodu ??
              zauważ że chodziło Mu o 2 takie bez wysokiego ...
              pozatym:

"zwykłymi" 150...
              pisząc zwykłymi w cudzysłowiu miałem na myśli wersje ekranowane...
              wtedy oczywiście z wysokimi...

więc co wg Ciebie zagra lepiej "zwykłe" arny + wysokie czy szerokopasmówki??

bo jak narzie nie było mowy o 2 szerokopasmówkach + wysoki...

Skomentuj

Na visatonach nic nie zrobie bo są drobie i nie ma małych niskotonowych :/
                Fronty mam na teslach ARN 5684.
                A jakby zrobić centrala na jedym ARN 5684 60 - 20000Hz wkoncu w gdańsku go za grube pieniądze sprzedają :]
                Pozdro.

Skomentuj

Wiesz co jak szerokopasmowiec to moze ARZ6604 , troche to wielgachne ale ludzie chwala, a cena ok 25zł wiec same + . Powstalo kilka konstrukcji ala Horn na tym glosniku i ludzie byli zadowoleni. Tylko czy bedzie ci odpowiadala 20cm-ówka do centrala ?
                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

jednak myśle że central powinien być dopasowany do frontów....

BTW jak grają (i w czym) te 5684??

Skomentuj

Jak widać 2 sztuki dla każdej osobna komora około 20L strojona na 45Hz (moja chyba pierwsza konstrukcja z przed 6lat.
                      Jak dlamnie grają świetnie, mocny mieki i ciepły basik.

Skomentuj

Takero zobacz ze zalozyciel tematu napisal 2x arn + arv :)

Skomentuj

Re: Na czym centralny.

a potem:
                          Zamieszczone przez maxdila
                          Zaciekawił mnie też ten głośniczek http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...n-150-60-4.htm jest ekranowany i ma pasmo przenoszenia 50 - 15 000Hz co przy założeniu 2 sztuk w centralnym i braku tweetera wyeliminowało by zwrotnice, ale jak by sie ten głośniczek sprawował w takiej konfiguracji i czy jest wart zachodu ??
                          Ezo czy Ty czytasz moje posty??
                          wyjaśniłem to w poprzednim moim poście...
                          dość obszernym poście...

Skomentuj

Czaruję...
                          X