Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak podlaczyc cos takiego panowie ... i panie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak podlaczyc cos takiego panowie ... i panie

Dostalem wlasnie glosniczek z 3 podlaczeniami wszytkie odseparowane sa elektrycnzie od siebie wiec domyslam sie ze nei sa podlaczone do tej samej ceweczki. Pytanie zatem czy mozliwe aby ten glosnik mial 3 cewki.

Jak to podlaczyc do zwrot wzmaka 8 ohm?

Czy wystarczy ze podlacze jedna z 3 podlaczen i glosnik bedzie smigal. Widzialem juz glosniki z dwiema cewami ale 3????

Pomocy, dzieki za wszytko
    Załączone pliki

Ktoś tu kiedyś pokazywał foty... dokładnie nie pamiętam, ale to alphard chyba jakiś był - miał 4 cewki, potwór jeden :). Możliwe, że masz 3 cewki ale to jakaś nietypowa konfiguracja, raczej powinna być parzysta liczba.

Czy wystarczy ze podlacze jedna z 3 podlaczen i glosnik bedzie smigal
    Jasne, że będzie, ale wiadomo, że jak podłączysz 2 to bedzie lepiej a 3 to już nie wspomnę...Podaj jaki to głośniczek, jakie ma cewki (8R?4R?) nie wydarłes tego przypadkiem z jakiegoś zestawu Creatiwa, coś mi się tak widzi

Skomentuj

dokldnie jest to z creativa ma 3x8 ohm myslisz ze mozna cos na tym fajnego zrobic... Tylko jak to podlaczyc :( do 8 ohmowego wzmaka :)

Skomentuj

2 szeregowo i jedna rownolegle...

Skomentuj

No to jak dobrze licze bedzie 6 Ohm a nei chcialbym zmieniac odciecia zwrotki :( Pozatym boje sie iz cos sie jej moze stac.

MOze mi ktos opisac jaka mniej wiecej roznica bedzie jak podlacze tlyko jedna cewke a jaka jak wiecej, nie mam ajk tego sprawdzic gdzyz nie posiadam wzmaka aktualnie.

Dzeki!

Skomentuj

Ja mam 2cewkowqego monacora to się tym bawiłem.

Podłączenie obu cewek - jedna normalnie a druga w przeciwfazie - to sygnał się znosi - odczuwa się to na bassie bo praktycznie go niema tylko słychać delikatnie średnie. No ale tak tylko testowałem, bo po jaką cholere niby spinać cewki w przeciwfazę i ładować w niego po 60W na kanał jak i tak nic nie słychać - ale polecam tali test chociażby dlatego, aby zlokalizować "fazowość" cewek.

I tak na jednej cewce ciągnie ładnie, ale jak dołącze 2gą to gra jeszcze lepiej (no bo 2 cewka 2x większa moc)

Możesz podać sygnał na jedną z cewek i słuchać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
              2 szeregowo i jedna rownolegle...
              Niestety tak nie mozna podłaczyć bo będzie nierównomierne obciązenie cewek i ogólna kaszana.

Pewnie każde z uzwojeń miało osobny wzmacniacz lub wzmacniacz dawał rade z impedancją rzedu 2 ohm w co śmiem wątpić. No ale nigdy nie wiadomo .

Skomentuj

w takim razie przepraszam :) niewiedzialem ze tak niemozna :/

Skomentuj

No to ostatecznie byłby dobry da samochodu, żeby go ciągnąć na 2R. A powiedz mi do czego creativ dokładnie ładuje takie głośniki i jaką on ma średnicę, bo bardzo mnie to ciekawi.

Skomentuj

a ja zas Ciekaw jetsem parametrów...moze jakis rodzynek? :)

Skomentuj

jak pomierze to dam znac.

Tylko potrzeba mi przedwzmaka do mikrofonu pomiarowego czy wie ktos gdzie moege to nabyc!

Skomentuj

U Igoda.

Skomentuj

Czaruję...
                        X