Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zrobiłem samochodowy subwoofer na Teslach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zrobiłem samochodowy subwoofer na Teslach

Skręciłem subwoofer na Teslach ARN226-05/4. Użyłem do tego celu dwóch sztuk, poniewaz nie posiadam wzmacniacza. Całość wykonałem z MDFu 16mm, wymiary skrzyni: 113x34x25cm. W środku zrobiłem przegrodę aby głośniki pracowały oddzielnie. Na głośnik wypada 48litrów. Całość gra rewelacyjnie, bas powoduje, że wibruje mi tablica rejestracyjna z tyłu (to w ramach testu na moc, sam nie słucham głośno). Pozostało mi skrócić skrzynkę do 113x34x11cm czyli 21 litrów/głośnik i obić ją materiałem. Głośniki popięte są do radia DEH3730 za pomocą kabla 1mm.

P.S. Całość waży ze 20 pare kilo (jak nie lepiej). Nie powinienem użyć MDFu 12, przynajmniej na boczne i tylną ścianę? Zmniejszając litraż do 21 litrów nie popsuję dźwięku?

P.S.2. co mi da wytłumienie kolumny w środku i czym to zrobić (rodzaj, producent, wymiary), czy rura bass refleks cokolwiek pomoże czy tez zaszkodzi? Jeśli pomoże to jaki wymiar zastosować?

P.S.3 czegoś jeszcze nie wiem ?

chłopie WinIsd i liczyć!!!

Skomentuj

szkoda ze niewziales arn 07 04 ,one sa lepsze i nadaja sie do br dobrze,te arn zasymuluj w win isd,parametry wez z empire.com.pl radze takze przeczytac tutorial do win isd(gdzies w artykułach na diyaudio.pl lub audiomania.info) pozdro
      P.s
      do tego suba przydalby sie wzmacniacz....

Skomentuj

Hehe mój sub 160 RMS jak go podpiąłem bez wzmaka do radia 2x20W to też trącał tablicą, ale to naprawdę nie ma się z czego cieszyć, bo musiałem ramke dawać na silikonie

Powiedz mi tylko o co chodzi:
        Użyłem do tego celu dwóch sztuk, poniewaz nie posiadam wzmacniacza.
        Zapodaj jakieś foty :-)

Skomentuj

podejrzewam ze chodzilo tu o zwiekszenie spl o 3 db, (jaka nadzieja ze czytał artykuły lub wie ze tak sie dzieje )

Skomentuj

No tak, tak, ale jak niema wzmaka ..... może chce podłączyć bezpośrednio pod radio?!? Ja tak dawniej robiłem z tym subem na ARN 150-03/4 - nawet bez zwrotki (z tym, że miałem korekcję w radiu , tesla średnie tony też zagra, sub był w BP to w pewien sposób sam "tłumił" górę) i qurde zwykłe radio 20W robiło taki łomot, że naprawdę jakbym podłączył 2giego takiego suba pod 2gi tylni kanał to w aucie by nie szło wysiedzieć, nawet się zastanawiałem czy to nie ekonomiczniejesze rozwiązanie niż ładowanie wzmaka.

Skomentuj

a mi sie zdaje ze mial 2 kanaly wolne w radiu...

[ Dodano: 2005-07-06, 21:33 ]
              ktos mnie wyprzedzil ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj SMS
                chłopie WinIsd i liczyć!!!
                W WinISD beta nie ma takich głosników. Nawet jesli próbuję dodać poprzez CTRL+D nowy głośnik, to nie znam parametrów (producent nie podaje, ani nigdzie indziej nie widziałem): "Re" i "dia". Poza tym jakbym cokolwiek tym umiał policzyć. Cały czas program podaje mi obudowę - 350l.

P.S. główny problem mam w zakładce "box", nie potrafie odczytać wykresu, a zmniejszanie/zwiększanie objetości obudowy nic mi nie rozjaśnia.

[ Dodano: 2005-07-06, 22:17 ]
                Zamieszczone przez PETERS
                Hehe mój sub 160 RMS jak go podpiąłem bez wzmaka do radia 2x20W to też trącał tablicą, ale to naprawdę nie ma się z czego cieszyć, bo musiałem ramke dawać na silikonie

Powiedz mi tylko o co chodzi:
                Użyłem do tego celu dwóch sztuk, poniewaz nie posiadam wzmacniacza.
                Zapodaj jakieś foty :-)
                OK

[ Dodano: 2005-07-06, 22:18 ]
                Zamieszczone przez wisnia
                a mi sie zdaje ze mial 2 kanaly wolne w radiu...
                Masz rację, pisałem że nie mam wzmacniacza.
                [ Dodano: 2005-07-06, 21:33 ]
                ktos mnie wyprzedzil ;]

Skomentuj

taa teraz Dj SMS wyszedł na głupka hahaha - na audiofun.er.pl można pobrać całą bazę z parametrami alphardów, tesli, tonsili a nawet atexów

poza tym masz na http://www.empire.com.pl

litraż budy w winisd można modyfikować

[ Dodano: 2005-07-06, 22:23 ]
                  PS. przeczytaj tutorial do WinISD tam wszystko jest opisane... no i arty na str głownej...

Skomentuj

ehh nierozumiem Cie(do autora) podałem przeciez strone,podałem info,ale nie bo po co,udam ze niewidze ,nie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                      ehh nierozumiem Cie(do autora) podałem przeciez strone,podałem info,ale nie bo po co,udam ze niewidze ,nie?
                      Co mi da WinISD? Słyszałem, że Teslę powinienem obsadzić w obudowie zamkniętej 20 pare litrów. Producent podaje VAS jako 77.354litra (wiem, ze VAS nie zawsze jest OK, ale innych danych nie mam, a jak nie mam to rozsądek nakazuje opierać się na w/w).

Mi po skręceniu wyszło 48litrów/głosnik (za dużo, będzie korekta). Co ja tym WinISD mogę zrobić? Przecież jak mi podaje 350 litrową obudowę, to równie dobrze mogę sobie wszadzić głośnik bez obudowy. Nie umiem nic odczytac z wykresu, kilku paramterów głośnika nie mam (pisałem wczesniej), jestem laikiem, a estradowych kolumn Hi-Fi robić nie będę.

O co mi chodzi, chcę zamocować głośnik by grał najefektywniej - tylko tyle.

Skomentuj

lukow, boshe, zmniejsz tą bude do 20-30l i obserwuj co sie dzieje, nie patrz na to co proponuje Ci program bo on zawsze dązy do maxymalnie płaskiej ch-ki. wpisz mu na poczatek 25l i zobacz co sumulacja wykaze

Skomentuj

popatrz na wykres - symulacja Twoich przetworników w obudowie 25L.

z wykresu można odczytać, że: F3 = 66Hz, F6 = 58Hz

to oznacza, że nie będzie tak źle w aucie, przynajmniej Ci tablica rejestracyjna nie odpadnie od niskiego zejścia...

możesz wpisywać w WinISD objętość jaka Ci się podoba, a wskaźnikiem myszy jechać po wykresie i odczytywać z niego dane, które ukazują się w prawym górnym rogu okienka z wykresem.
                          Załączone pliki

Skomentuj

VAS to nie jest sugerowana wielkość skrzyni!! To tylko jeden z parametrów głośnika. Do tego potrzebujesz jeszcze Fs i Qts, reszta jest ZBĘDNA. Re to resistance, a Dia to diameter (średnica).

Litraż obudowy nie jest obliczany przez program, tylko jest to zmienna, którą TY samemu sobie wpisujesz. Projektowanie kolumn to kompromis między niskim zejściem basu, a małą obudową i dynamicznym basem. Wpisujesz sobie objętość i patrzysz na przebieg charakterystyki. Jeżeli do głośnika 20 cm jesteś w stanie zrobić 350 litrów i charakterystyka Ci odpowiada, to robisz 350 litrów. Jak nie to zmniejszasz do sensownej objętości. Jeżeli gra ładnie w 30 litrach to rób 30. No ale jeśli kiepsko wypada nawet w 100 litrach to znaczy, że albo głośnik jest do odbytu albo źle wpisałeś parametry.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj SMS
                              popatrz na wykres - symulacja Twoich przetworników w obudowie 25L.

z wykresu można odczytać, że: F3 = 66Hz, F6 = 58Hz

to oznacza, że nie będzie tak źle w aucie, przynajmniej Ci tablica rejestracyjna nie odpadnie od niskiego zejścia...

możesz wpisywać w WinISD objętość jaka Ci się podoba, a wskaźnikiem myszy jechać po wykresie i odczytywać z niego dane, które ukazują się w prawym górnym rogu okienka z wykresem.
                              Dzięki wielkie, miałem prolem z odczytaniem danych z wykresu

Skomentuj

Czaruję...
                              X