Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn głośnikowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn głośnikowych

Siemka @ll

Jako totalny amator w sprawach akustyki chce sie zabrać za budowę kolumn głośnikowych.
    Dotychczas słyszałem jak grają kolumny wyglądające jak ALTUSY 200 oparte na STX oraz firmowe kolumny STX ( długie i wąskie ). Mam jednak nadzieje że rodzaj budowy nie ma aż tak dużego znaczenia - bo ja bardziej preferuje taka budowe :

http://img19.imageshack.us/my.php?image=wybr2xi.jpg

No i niewiem jak sie za to zabrać, bo :

Żeby zrobić kolumny trzeba mieć głośniki, a ja chce najpierw zrobić kolumny, a z czasem wpływu funduszy kupować kolejne głośniki do kolumny... Narazie mi sie nie pali bo mam głośniki komputerowe ale powoli chce, żeby sie to kompletowało.

Po poradzie kolegów jedni polecają żebym oparł kolumny na STX drudzy żeby na TESLACH. Sam niewiem bo sie na tym nie znam :)

Sugeruje sie ciągle tym rysunkiem co wyżej linka podałem, bo takie chciałbym mieć...
    Niewiem czy kolumna nr.1 czy nr.2 ?!

I powiedzcie mi czy można zrobić tak żeby najpierw na wymiar i litrarz zrobić kolumny a potem dokupować kolejne głośniki !?

Pozdro @ll
    Adaxus

obudowe sie robi pod glosniki ktore dobiera sie na podstawie tego co sie chce osiagnac.... ...a to co sie chce osiganac zalezy od tego jakie mamy mozliwosci (nie tylko finansowe).

Ogolnie radze najpierw zabrac sie literature odnosnie programu winisd... ..pozniej za zbieranie kasy na glosniki i ich kupno a dopiero na koncu za budowe obudowy.

Skomentuj

a ja proponuję na sam początek arty ze strony głownej...

TESLA - łagodne brzmienie
      STX - twarde brzmienie

ile masz kasy? co chcesz osiągnąć? czym chcesz to zasilić? jakiej muzyki słuchasz? jaki masz pokój?

powiedz to Ci pomożemy...

Skomentuj

Tesła - ładnie miekko lecz delikatne głosniczki :)
        STX + dobry wzmak = dobry wykop

Skomentuj

Przelicz wszystko dokładnie ile to będzie kosztować - głośniki, tunele br, terminale, elementy do zwrotnic, kable, płyty wiórowe/mdf, pierścienie maskujące, kleje, wkręty, szpachlówka, papier ścierny, farba, fornir, okleina - jak wszystko dokładnie policzysz to pomnóż to razy 1,5 i dla pewności dodaj jeszcze 100 zł.

Głośniki niskotonowe możesz dać STX-a, mają dość dużo dobrych przetworników w niskich cenach. Wysokotonowe Tonsil, Tesla. Przemyśl najpierw co chcesz robić - czy zwykłe stereo, 5.1, a może 2.1?
          Nie nastawiaj się też odrazu na to, że to będą ostatnie kolumny jakie wykonasz, dlatego też nie inwestuj w nie majątku. Na początek proponowałbym małe kolumienki 2-drożne z głośnikiem rzędu 16 cm, ewentualnie jakieś podłogowce na 20 cm. Jeżeli chcesz mieć wąski front kolumn to zapomnij o głośnikach ponad 20 cm, chyba że zastosujesz niskotonowca z boku, ale to są już conajmniej 3 drogi i jak na początek to o jedną za dużo. Ponadto większy głośnik niskotonowy to gorsze odtwarzanie średnich tonów, dlatego również wypadałoby zastosować średniotonowy, a to znowu 3 drożna konstrukcja. Ale do 20 cm możesz robić spokojnie 2 drożne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj SMS
            ile masz kasy?
            Różnie to bywa :P Nic nie mówie bo niewiem co jeszcze kupie nieplanowanego albo co sprzedam. Jak mi kolega to sumował to było to mniej więcej tak :
            -wysoki ton tesli 30zł
            -średni ton tesli 40zł
            -niski ton STX 100zł
            + br, zwrotnice i td.
            ... Ale nie chce mieć najlepszego sprzętu bo nie jestem audiofilem... Chodzi o to że właśnie chciałbym zbudować kolumny opierając sie na parametrach głośników które planuje kupić, a potem będe je po koleji kupował.

co chcesz osiągnąć?
            Cel jest następujący : Mają grać głośniej niż creative P580 ( takie teraz mam :) i bass ma być taki łagodny ( podkreślający tak jakby tylko swoja obecność ale czasami też odczuwalny. Jednym słowem nie ma buczeć :))

czym chcesz to zasilić?
            Zależy od funduszy :) Na początek może jakiś wzmacniacz 2x25W :> Unitra albo jakieś inne...

jakiej muzyki słuchasz?
            No tutaj to jest rozbierzność... Przeważnie techno ( trance, drum&bass - tylko teraz nie ma sensu słuchać na tych creativach bo suba mi przesadnie stuka i słychać wylot powietrza z BR ;/ ), troche ROCK, jeszcze mniej HH. No ale skupmy sie na tym techno.

jaki masz pokój?
            3.85m x 3.4m

Pozdro
            Adaxus

Skomentuj

pokoik masz mniej więcej taki jak ja, czyli malutki... mi w tak małym pokoiku wystarczą podłogowe 3-drożne i nie za mocny napędzik na TDA 1554Q na początek (zaraz mnie fani TDA 7294 i nie tylko zjadą, ale robię na początek, żeby pojąć tę całą elektronikę, oczywiście nic na pamięć :] )

wiem że do tak małego pokoju to powinienem zrobić monitory, ale będę miał zapas...

ja robię na teslach, jak chcesz moge Ci pomóc w planowaniu itd na PW... zapraszam!

Skomentuj

Do takiego pokoju wystarczy Ci jakiś zestawik dwu drożny np ARV + 2x XW Tesli.

Skomentuj

Głośniki niskotonowe możesz dać STX-a, mają dość dużo dobrych przetworników w niskich cenach. Wysokotonowe Tonsil, Tesla.
                  A średnie tony ?

Przemyśl najpierw co chcesz robić - czy zwykłe stereo, 5.1, a może 2.1?
                  Narazie stereo. Może w przyszłości 4.1

Nie nastawiaj się też odrazu na to, że to będą ostatnie kolumny jakie wykonasz, dlatego też nie inwestuj w nie majątku.
                  Dlatego chce skupić sie na obudowie bo to jest dla mnie PODSTAWĄ a potem będe kupował to na co aktualnie mnie stać i będe kompletował aż utworze całą kolumne i wtedy ją włącze :)

Na początek proponowałbym małe kolumienki 2-drożne z głośnikiem rzędu 16 cm, ewentualnie jakieś podłogowce na 20 cm.
                  Małe kolumienki to chce w przyszłości jako tylnie dać, zaś na szerokie podłogowce to nie mam za dużo miejsca w pokoju...

Jeżeli chcesz mieć wąski front kolumn to zapomnij o głośnikach ponad 20 cm, chyba że zastosujesz niskotonowca z boku, ale to są już conajmniej 3 drogi i jak na początek to o jedną za dużo.
                  A może 2x 20cm w kolumnie ? Dobry pomysł czy nie :> ?

Ponadto większy głośnik niskotonowy to gorsze odtwarzanie średnich tonów, dlatego również wypadałoby zastosować średniotonowy, a to znowu 3 drożna konstrukcja. Ale do 20 cm możesz robić spokojnie 2 drożne.
                  Sam niewiem... Kurde kolega audiofil - on ma podłogowce thompsona ztuningowane na wygląd tonsila 200 i mu to naprawde fajnie gra. Chciałbym żeby chociaż mi tak grało i mi to wystarczy :) To jego opis kolumn ( mi on nic nie mówi :P ) :

Kolumny - Są to stare kolumny Thomsona ale stuningowane przeze mnie tak żeby przypominały Altusy 200 :) głośniki basowe to STX GDN 25-100-4 kolumny zestroiłę na 40hz i obudowa około 50L impuls jest Dość duży :) 2 B-R o średnicy 5cm i długości 10cm

Dzięki za rade :)
                  Adaxus

Skomentuj

tak jak pisałem przed chwilą, jak chcesz to skontaktuj sie ze mną na PW, ja ci pomoge...

ja robię na teslach: ARV104 + ARP150 lub ARX 150 + ARN 226

Skomentuj

DJ SMS Próbuje sie do ciebie dobić na gg ale coś cie niema :)

Co do tematu to istnieje jeszcze pomysł żeby wysokie i średnie tony dać na teslach a niskie na STX... Co o tym myślicie ?

Pozatym skąd mam wiedzieć jaki litrarz musi być na te głośniki i jak według litrarzu zrobić wymiary kolumny ?

Pozdro
                      Adaxus

Skomentuj

Zamieszczone przez Adaxus
                        Pozatym skąd mam wiedzieć jaki litrarz musi być na te głośniki i jak według litrarzu zrobić wymiary kolumny ?

Pozdro
                        Adaxus
                        od tego sa programy symulacyjne winisd basbox itd

Skomentuj

witam

ja proponuje Ci tak :

niskotonowy stx GDN 32-300-8
                          seredniotonowy tesla ARP-150/8
                          wysokotonowy ARV-104-04/8

obodowa około 65L będzie grało bardzo przyjemnie i głośno uważam ten zestaw za idealny bo wszytkie 3 głośniki mają SPL 91db

widze ze chcesz to napędzać wzmaczniaczem 2x25wat więc 91db jest dobrym rozwiązenim bo i tak będzie głośno jak na taką moc
                          pozdro

Skomentuj

od tego sa programy symulacyjne winisd basbox itd
                            Fakjnie że taki koleś jak ja umie sie takim czymś obłsugiwać. Ściągnąłem to i uruchomiłem co dalej to niewiem ;]

P.S. Co sądzicie o pomyśle złotnika ?

Skomentuj

niskotonowy stx GDN 32-300-8
                              2x25wat
                              Według mnie to trochę się to kłuci z ogolnie pojętym rozsadkiem. Grac to będzie gralo, ale pewnie tak samo zagra z 22/120 a o wiele mniej kosztuje...

Skomentuj

........<rotfl>...........
                                Dobra, hehehe..... jak na bas stx to zapomnij o wzmaku 2x25W :P
                                Pokoj nie za duzy wiec sprzet za duzy tez nie musi byc:)
                                Pomysl o lepszym wzmaku tak kolo 2x100W:) i wtedy moja propozycja to:
                                ARV 104 + ARP 150 + z boku STX 27/300 - basu Ci na pewno nie zabraknie a i przy wzmaku 100W wyniesie Cie z pokoju:P

A jeśli chodzi o łągodniejszy zestaw to moze znana 2 drozna konstrukcja 2xarn 150 + ARV:)

PS. Ale masz kolege audiofila buhehe... on chociaz wie kto to jest audiofil?

Skomentuj

po pierwszy napewno gdn 32 -300(91db) zagra głośniej niz GDN 22 120 (88db) to jest róznica 3db czyli dwa razy głośniej !!!!!!!
                                  a 300wat przyda się na przyszłośc jak sobie kolega kupi mocniejszego wzmaka

Skomentuj

zlotnik, na co mu głośne niekontrolowane buczenie ? 2x25 wat prawie ne ruszy tego 32- 300 :/

Skomentuj

wzmacniacz to nie kaszlak który nie uciągnie stara :) każdy wzmacniacz uciągnie każdy głośnik

Ps. co do tego ze wzmacznia będzie tracił kontrole to się zgodze

Skomentuj

A poza tym to autor chce zrobic najpierw pudła a dopiero pozniej zbierac kase na głośniki, z tego wniskuje ze liczy sie kazdy grosz, wiec nie wiemc zy jest sens wydawania pieniedzy na 27/300. A juz na pewno nie mozemy zalozyc kiedy on sobie zmieni wzmak!!! Wiec chyba najbardziej optymalne bedzie w tym wypadku odpowiednia aplikacja mniejszego glosnika adekwatnego do wzmacniacza...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X