Witam.
Jest to moj pierwszy projekt kolumny, zaczełem myśle od czegoś prostego i sprawdzonego
Głośniczki juz wybrałem Arn 150 4omh w B-R i Arv 104 4 omh. Z symulacji w Winisd Pro i z tego co wyczytalem na forum wyliczylem, ze kolumienka 11 litrow bass reflex bedzie dobra dla arn 150:
http://w1c10.skwierzyna.com/arn150_a...0_11l-52Hz.jpg
Kolumne zrobie z MDFu 18 mm najprawdopodobniej :)
Wstepne wymiary:
- wysokość 38,4 cm
- szerokość 19 cm
- głębokość 24 cm
Podane długości są wraz z szerokościa scianek, odjełem od nich 3.6 cm wyszlo:
- wysokość 34,8 cm
- szerokość 15,4 cm
- głębokość 20,4 cm
34,8 * 15,4 * 20,4 = 10,9 l
Oczywiscie pozniej wymiary zaokragle
Teraz tylko czy mam uwzglednic to ile miejsca zajmuje bass reflex i jak to policzyc ? Srednica rury 5 cm dlugosc 16 cm, mysle ze taka znajde :)
Czy uwzglednic ile miejsca zajmuja dwa glosniki ? i tak samo jak to mniej wiecej policzyc ?
Czy waszym zdaniem dobrze sie do tego zabieram
?
Chce byc pewny przed zamowieniem płyt.
Odstępy miedzy głośnikami, bas reflexem itp. zaplanowalem na 2 cm chyba wystarczy ?
Wiem, ze mozna uzyc troszke mniejszej skrzyneczki pod ten glosnik 9-10 litrow z wyższym lekko strojeniem, jednak jest to minimalna roznica i latwiej mi zmiescic w 11 litrow to wszystko niz w 9
Prosze o rade i z gory dziekuje
Jest to moj pierwszy projekt kolumny, zaczełem myśle od czegoś prostego i sprawdzonego

http://w1c10.skwierzyna.com/arn150_a...0_11l-52Hz.jpg
Kolumne zrobie z MDFu 18 mm najprawdopodobniej :)
Wstepne wymiary:
- wysokość 38,4 cm
- szerokość 19 cm
- głębokość 24 cm
Podane długości są wraz z szerokościa scianek, odjełem od nich 3.6 cm wyszlo:
- wysokość 34,8 cm
- szerokość 15,4 cm
- głębokość 20,4 cm
34,8 * 15,4 * 20,4 = 10,9 l
Oczywiscie pozniej wymiary zaokragle

Teraz tylko czy mam uwzglednic to ile miejsca zajmuje bass reflex i jak to policzyc ? Srednica rury 5 cm dlugosc 16 cm, mysle ze taka znajde :)
Czy uwzglednic ile miejsca zajmuja dwa glosniki ? i tak samo jak to mniej wiecej policzyc ?
Czy waszym zdaniem dobrze sie do tego zabieram

Chce byc pewny przed zamowieniem płyt.
Odstępy miedzy głośnikami, bas reflexem itp. zaplanowalem na 2 cm chyba wystarczy ?
Wiem, ze mozna uzyc troszke mniejszej skrzyneczki pod ten glosnik 9-10 litrow z wyższym lekko strojeniem, jednak jest to minimalna roznica i latwiej mi zmiescic w 11 litrow to wszystko niz w 9

Prosze o rade i z gory dziekuje

Skomentuj