Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Arn150+Arv104 czy dobrze policzyłem ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Arn150+Arv104 czy dobrze policzyłem ?

Witam.
    Jest to moj pierwszy projekt kolumny, zaczełem myśle od czegoś prostego i sprawdzonego Głośniczki juz wybrałem Arn 150 4omh w B-R i Arv 104 4 omh. Z symulacji w Winisd Pro i z tego co wyczytalem na forum wyliczylem, ze kolumienka 11 litrow bass reflex bedzie dobra dla arn 150:
    http://w1c10.skwierzyna.com/arn150_a...0_11l-52Hz.jpg
    Kolumne zrobie z MDFu 18 mm najprawdopodobniej :)
    Wstepne wymiary:
    - wysokość 38,4 cm
    - szerokość 19 cm
    - głębokość 24 cm
    Podane długości są wraz z szerokościa scianek, odjełem od nich 3.6 cm wyszlo:
    - wysokość 34,8 cm
    - szerokość 15,4 cm
    - głębokość 20,4 cm
    34,8 * 15,4 * 20,4 = 10,9 l
    Oczywiscie pozniej wymiary zaokragle
    Teraz tylko czy mam uwzglednic to ile miejsca zajmuje bass reflex i jak to policzyc ? Srednica rury 5 cm dlugosc 16 cm, mysle ze taka znajde :)
    Czy uwzglednic ile miejsca zajmuja dwa glosniki ? i tak samo jak to mniej wiecej policzyc ?
    Czy waszym zdaniem dobrze sie do tego zabieram ?
    Chce byc pewny przed zamowieniem płyt.
    Odstępy miedzy głośnikami, bas reflexem itp. zaplanowalem na 2 cm chyba wystarczy ?
    Wiem, ze mozna uzyc troszke mniejszej skrzyneczki pod ten glosnik 9-10 litrow z wyższym lekko strojeniem, jednak jest to minimalna roznica i latwiej mi zmiescic w 11 litrow to wszystko niz w 9
    Prosze o rade i z gory dziekuje

9-10 l 47 hz nie wiecej

Skomentuj

zgadzam się z Tasiorem - zrób 10,9l wewnętrznej, a po włożeniu głośników, rurki, zwrotek itp będziesz miał tyle ile trzeba tylko ja bym fron zrobił kapkę węższy.. tak 180mm max a jeszcze lepiej 170 a tać na wysokość - lepiej wychodzą... weź sobie z kartonu wytnij takie krążki "150mm" "104mm" "70mm"(zaokrąglenie na końcu BR) i połóż to na narysowanym na kartce projekcie przedniej ścianki, bo potem może Ci wyjść, że głośnik nachodza na siebie :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
        9-10 l 47 hz nie wiecej
        Witam :)
        Zerknijcie tutaj tak wyglada wykres przy strojeniu na 47 Hz i pojemnosci 10 l:
        http://w1c10.skwierzyna.com/arn150_a...0_10l-47Hz.jpg
        Mi sie zdaje, ze wyglada gorzej bo w zakresie czestotliwosci 52 do 152 Hz jest spadek az do 1 dB, no ale ja tak sie nie znam za bardzo ;> Przy takim ustawieniu bas reflex powinnien miec przy srednicy 5 cm dlugosc 23 cm, a przy 4 cm 14 cm.

Zamieszczone przez MarasK
        zgadzam się z Tasiorem - zrób 10,9l wewnętrznej, a po włożeniu głośników, rurki, zwrotek itp będziesz miał tyle ile trzeba tylko ja bym fron zrobił kapkę węższy.. tak 180mm max a jeszcze lepiej 170 a tać na wysokość - lepiej wychodzą... weź sobie z kartonu wytnij takie krążki "150mm" "104mm" "70mm"(zaokrąglenie na końcu BR) i połóż to na narysowanym na kartce projekcie przedniej ścianki, bo potem może Ci wyjść, że głośnik nachodza na siebie :/
        Ja tez jestem za tym, zeby zrobic węższą ale boje sie zeby nie przesadzic ;> Arn150 zajmie 15 cm, nie wiem czy jakiejs ramki pozniej nie dam + odstepy miedzy glosnikiem a scianke 2 cm i wychodzi 19 cm :) Chyba, ze 1 cm odstepu starczy wtedy bedzie 17 cm :)
        BR raczej 7 cm niee moze miec, bo czym wiekszy w srednicy tym ma byc dluzszy przy 7 cm WiniSD pokazuje, ze ma miec dlugosc 47 cm :> Dlatego najlepiej jak by mial 5 cm, łatwiej bedzie znalezc :)

Skomentuj

w1c10, tego 1 dB nie usłyszysz,dopiero 3dB w jedną lub bruga strone są odczuwalne przez ludzkie ucho.
          O tych monitorkach juz duzo było powiedziane i najlepiej zastosować strojenie z przedziału 44-47hZ i litraz 8.5-11l i tak różnicy nie usłyszysz :)

Skomentuj

zrób tak jak masz wstawisz głosnik i br to bedzie objetosc odpowiednia :P

Skomentuj

Witam. Wlasnie tak zrobilem. Przed chwila skonczylem pierwsza czesc i na dzisiaj juz starczy :) Prosze zerknac:
              http://w1c10.skwierzyna.com/arn150_arv104/SIMG0008.jpg
              http://w1c10.skwierzyna.com/arn150_arv104/SIMG0007.jpg
              Mysle, ze dobrze mi to idzie :)
              Mam jeszcze problem z kupnem tunelu bas reflex, czy moglibyscie podac mi stronki jakies gdzie mozna kupic przez internet, wysylkowo taki rury ? Dexon znam :) Druga sprawa to zwrotnica, najprosciej dla mnie bylo by kupic gotowa uniwersalna zwrotnice - moze jakas doradzicie i gdzie ja kupic odrazu ? Mógłbym zrobic sam ale nie wiadomo jak to wyjdzie i musialbym miec juz gotowy schemat zwrotnicy pod te glosniki, ktore uzylem:
              ARN 150-03-04 5 omh i ARV 104-03-04 4 takze, 4 omh. Przejzalem gotowe czyjes projekty jednak nie znalazlem takiego z uzyciem tych glosnikow co ja mam. Na przyklad Yoshi uzyl Arn 150-03-04 takiego jak moj, ale dwa polaczone razem i pewnie zwrotnica bedzie inna jezeli ja mam tylko jednego.
              http://audio.forall.pl/infopage.php?id=26
              Moze ma ktos z was schemat zwrotnicy do tych moich glosniczkow ?
              A moze wystarczy uzyc jednej zwrotnicy do arv taki jak jest tutaj ?
              http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...v-104-03-4.htm

Skomentuj

Pewnie że jest zwrotnica

I jeszcze jedno JA PIERD@LE ty masz hurtownie wkrętów czy jak, ja bym dał max 4 wkręty na jeden bok ścianki a ty 12 !!!!! i jeszcze klej, mi by dawno ścianka pękła od tak dużej ilości wkrętów obok siebie WIELKIE LOL, niektóży na tym forum tylko kleją ścianki ze sobą, jak by głowki wkrętów były mniejsze to byś pewnie upchną ze 20 RESPEKT
                Pozdro.

Skomentuj

Wielkie dzieki za ten schemat Co do wkretów to racja troche przesadzilem :> Gora i dol jest po 12 wkretow, ale juz pozniej sie polapalem i jest duzo mniej :) Wlasnie skonczylem nastepna czesc, mam wszystko oprucz przodu. A to juz na koniec jak kupie gdzies tunel BR wtedy wszystko rozmieszcze. Teraz widze ile to problemow zrobic takie porzadne kolumny jakie widzialem na tym forum :> Jeszcze bede musial duzo szlifowac zeby wszystko bylo idealnie rowne

Wlasnie znalazlem ten schemat zwrotnicy na czeskiej stronie :)
                  http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm

Skomentuj

47 Hz for ARN-150 is idiocy / je blbost
                    ARN-150 -> 9l/55 Hz best variant

O stavbě z Tesel toho moc ještě nevíte a děláte zásadní chyby. Nátrubek se vždy ladí nad rezonanční kmitočet reproduktoru, to vám asi nic neříká, zkuste si pročíst tohle:
                    http://amplion.wz.cz/tp-navrhy.htm
                    To Tasior: proč nedoporučuješ více jak 47 Hz, no?
                    ARN-150 - 9l/55 - 58 Hz nejlepší varianta, průměr BR stačí 40, ideálně ale 45mm

Skomentuj

CO?!
                      Przy 10l. i strojeniu na 45Hz uzyskujemy płaską charakterystyke,a przy twoich 9l. 58Hz dostajemy tylko podbicie przy 73Hz +2dB i po co nam to?
                      FAQ z konstyukcji Yoshiego:
                      "2. Czy arn 150 nie pracowałby lepiej w innej obudowie (objętość/strojenie)?

Nie. Z doświadczeń z tymi głośnikami (3 konstrukcje) doszedłem do wniosku, że objętość i strojenie br jakie zastosowałem jest najlepszym z możliwych. Dajac większą obudowę i niższe strojenie wcale więcej basu się już nie uzyska, natomiast wytrzymałość mocowa głosnika bardzo spadnie. Tak samo mniejsza obudowa nie da wyraźnie lepszego impulsu a straci sie na basie."

Skomentuj

1/ hrb na basech +2dB je jen dobře, lepší než plochá charakteristika, dodá zvuku větší razantnost
                        2/ u nás v Česku nikdo neřeší ten váš impuls, rozdíly jsou tak minimální, že je nemá smysl řešit

Skomentuj

Sorry odpowiem jak mi ktoś to przetłumaczy bo tym razem to nic nie zrozumiałem xD

Skomentuj

Zamieszczone przez antonio
                            1/ hrb na basech +2dB je jen dobře, lepší než plochá charakteristika, dodá zvuku větší razantnost

2/ u nás v Česku nikdo neřeší ten váš impuls, rozdíly jsou tak minimální, že je nemá smysl řešit
                            1/ + 3db :| (na basach + 2db(powinno byc 3) jest dobre lepsze niz plaska charakterystyka a dalej niewiem
                            2/u nas w czechach nigdy nieinteresuje nas ten wasz impuls, dalej niewiem ale moze to brzmi tak : robimy jak najnizszy ze niema i tu niewiem... hmm

Skomentuj

english:

2/ u nás v Česku nikdo neřeší ten váš impuls, rozdíly jsou tak minimální, že je ve zvuku nepoznáte

1/ hump on low frequencies (cca 70 Hz = 2 or 3dB) is only well, is better to flat frequency. The sound is more expressive, better.
                              2/ In Czech nobody solve not the problem about impuls (group delay), difference are so small you not identify

Skomentuj

Zamieszczone przez antonio
                                english:
                                1/ hump on low frequencies (cca 70 Hz = 2 or 3dB) is only well, is better to flat frequency. The sound is more expressive, better.
                                2/ In Czech nobody solve not the problem about impuls (group delay), difference are so small you not identify
                                1/ ah u mean hump,i was thinking about higher spl when u add 1 speaker more, sound is more expressive... i dont know it is or not,but people are going to have a flatest?(flat)
                                frequencies ,
                                2/difference is so small you dont identify... differencies are higher between br or closed box, or between 5 l box and 15, iff u talk about 1-2 l ,yes u will not hear it...

--for all mistakes sorry--

Greetings :)

Skomentuj

1/ add one speaker is SPL on the low frequencies higher, it is true, here I would vote lower tune frequency, min 53 Hz, but no below 50 Hz, it depend on impedance speakers = eventual hump... hump must be :)
                                  2/ yes, all right

Skomentuj

i ve got 1 arn 150 03 8 in 10 l tuned on 47 hz, so i dont got any hump ^^
                                    i had some shit speakers and i had so much humps... i felt pain in my head,so i dont like humps...u said music with them is expressive,i think it depends on type of music,and how loud u listen it...

Skomentuj

ok, but it depend on hump size, 2, 3 even 4dB are useful, then at least for me. But, if you like flat SPL, ok, everybody has its styl... :)

Skomentuj

i think u cant hear something like 2 db difference when u just listen music,with signal generator maybe yes... but i dont think u listen sound gen.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X