Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wtyczka od kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wtyczka od kolumn

Witam. Mam problem dotyczący wtyczek znajdujących się w moich kolumnach. We wzmacniaczu są takie same. Zamierzam zbudować sobie nowe kolumny ale nie wiem jak ten wtyk się nazywa i gdzie można go dostać. Zamieszczam zdjęcia wtyczki. Mój wzmacniacz to grundig MA 100

hmm to ja bym juz wolal kupic normalne wejścia głośnikowe, i te obrac z tych wtyczek. Takowe wtyczki były kiedyś w unitrach amator itp starszych modelach. zaniecha, dostac dostaniesz takie wtyczki, ale czy warto...

Skomentuj

Jak się nazywa to już sam nie pamiętam. Można go dostać w elektronicznym.

Skomentuj

wg. mnie i zreszta tez goscia z pobliskiego sklepu elektronicznego ten wtyk zaywa sie "WTYK DIN"

Pozdrawiam!

Skomentuj

wtyk din to chyba jest ta wtyczka okragla z 5 bolcami, u mnie w kazdym sklepie mozna dostac te wtyczki ktorych potrzebujesz, sa takie i do lutowania i z srobkami zeby zakrecic kabel

Skomentuj

z tego co ja pamietam do diny bardziej przypominaja wejscia i wtyczki jak w klawiaturach starego typu takie piecio bolcowe... ale moze sie myle

Skomentuj

wssssw, weź to wyp...ernicz brachu.To było dobre w adapterach.Proponuję wymienić zaciski we wzmaku,no chyba że on dychawiczny to raczej sensu nie ma.
              Jak od wzmaka do głosnika to tylko cos co pożądnie zaciśnie,czyli z gwintem ew.banany np.orginal nakamichi,mam takie i trza sie zaprzeć aby je z gniazda wyrwać.Ale troszke kosztują.

Skomentuj

DIN to to na pewno nie jest, ja na to mówię wtyczka głośnikowa :)
                Ale zgadzam się z przedmówcami, te wtyki już dawno wyszły z mody. Bardzo przypadły mi do gustu wtyki typu speakon; chociaż ich główne zastosowanie to estrada, ale nie widzę problemu żeby zastosować je w domu. Przede wszystkim są duże, masywne, wytrzymałe i praktycznie niezniszczalne w domowych warunkach.

Skomentuj

standardem bylo ze duzy bolec to -, maly to +, kable powinny wylatywac rownelegle do tych bolcow to powinienes sie domyslic ktory kabel jest ktory

przewaznie bylo tak ze te wtyczki mozna bylo rozkrecac, przynajmniej ja tak mialem

Skomentuj

Jest to wtyczka głośnikowa - DIN - duza.

DIN oznacza normę niemiecką. Nie jest to nazwa rodzaju wtyczki czy czegokolwiek innego, tylko normy, której odpowiada dane urządzenie (tak samo jak np. PN - Polska Norma - itp.).

Takie wtyczki (dwa bolce jeden płaski drugi okrągły) tylko miniaturowe spotyka się jeszcze w radiach samochodowych - zazwyczaj z rynku niemieckiego. Widziałem tego typu wtyczki na stronach http://www.intertechnik.de/ .

Jesli coś takiego jest w obudowie kolumn to najlepiej będzie wyciąć gniazdo - wiertłem otwornicą zrobić większy otwór i wstawić tam jakikolwiek terminal z zakręcanymi bolcami - taki jakie można kupić "made in china" - za 4-5zł. sztuka. Na kablu odciąć wtyczkę i podłączyć gołe przewody.

Skomentuj

Niestety tych wtyczek nie ogę rozkręcić :/ Jakbym zmieniał gniazda we wzmacniaczu to na jakie aby w przyszłości nie mieć problemów?? W moich obecnych kolumnach to nie chcę już nic robić tylko je zmienić na lepsze (trudno będzie o gorsze).

Skomentuj

We wzmacniaczu też na zakręcane. Tylko takie do montażu w blachę a nie na plastikowym terminalu do kolumn. Jest pełno takich gniazd w sklepach elektrycznych od całkiem tanich do abstrakcyjnie drogich.

Do wzmacniacza powinno wyglądać np.

http://www.intertechnik.de/ Übersicht > Zubehör > Terminals, Polklemmen > Terminals

albo

http://www.dexon.pl/index1.htm sklep > konektory > banany

Skomentuj

z tego co wiem i ja to tak sprzedaje to sie nazywa wtyk głosnikowy polski

Skomentuj

Natomiast klucz "francuski" we Francji nazywa się "angielski". Chyba nic z tego nie wynika ponad to jak kto i co nazywa?

PS. całkiem możliwe że wg. PN ten wtyk wygląda tak samo - normy techniczne były zazwyczaj podobne.

Skomentuj

no a w takim razie dlaczego na wtyczke do klawiatury mowi sie miniDIN a na powiedzmy wtyczke do starego wzmacniacza DIN 5?? taka umowa czy co?
                              nazwa tej starej głośnikowej do dzis mnie zastanawia :-) bo nigdy nie wiedziałem jak kolesiowi w sklepie wytłumaczyć

Skomentuj

zawsze mozna wziasc stara wtyczke ;] a zreszta przewaznie w sklepie wszystko jest za szyba wszystkie koncoweczki do kabli

Skomentuj

Czaruję...
                                X