fotka przedstawia schemat zwrotnicy do niskotonowca peerlesa (nie ma go w polsce) i kopułki wa10f.Mnie sie wydaje że schemat jest nieco zrąbany,coś tam nie gra.Czy jest ktoś mi w stanie powiedziec jak to powinno wyglądać? Filtr wysokotonowy jest jasny,niskotonowy w sumie też,ale tam zostaje jeden rezystor,gdzie go wcisnąc?Zerknijcie na to...PS.ja tego nie rysowalem :) to taki kolo co ma znajomego (od niego kupilem peerlesy),pomiar robiony na Clio.Ten mój znajomy co jest znajomym od tego co mial peerlesy przerysował mi schemat zwrotki.hmmm,nie kumam tego co napisalem,ale ten co mial te perlesy wyjechal zagranice i dal mojemu znajomemu na sprzedarz.Zwrotke do tego jest (od niej ten schemat przerysował),ale nieche jej kupic bo ...a bo tak,chyba ze bedzie trzeba.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
schemat zwrotnicy,czegos tu nie kumam,zerknijcie
Collapse
X
-
Gozej tego schematu nie można było już chba narysować. Ogólnie jest on do dupy bo np. masa do niskotonowca idzie prze cewkę 0.12? mH wysokotonowego , kosmos.
6.8uF na kopułce , co to za podział , na pewno tego nie wytrzyma. Do tego ten kondzior zwiera miedzy plusem a minusem ,wypas.
Weż powiec ziomkowi ,zeby to narysował po ludzku. On w ogóle był trzeźwy jak to rysował? Bo jak potwierdzi ,ze ten schemat jest dobry to ja widze już te jego pomiary w clio , rotfl.
Skomentuj
-
wiec tak,to juz drugi schemat jaki mi wyslal,pierwszy nie lepszy :)...ten kolega co robil te pomiary na clio poprosru wyjechal i go nie ma,dal mojemu znajomemu peerlesy na sprzedadz (kupilem bo za grosze byly).ten mój znajomy proponowal mi jeszcze zwrotke do tych głosników,przyslal fotke,ale sie jej przestraszylem bo chcial 65zl a elementy RCL do dupy były.Więc poprosilem o schemat...i taki o to dostałem.Upominałem sie aby zerknął 2 razy jeszcze na to,wynik?Pisze na rysunku na dole po lewej :)....Yoshi,tam jest cewka 0,22mH....czyli wiedzialem ze schemat beznadziejny .....ciekawe co w nim nie gra :)
Skomentuj
-
W tym schemacie wszystko nie gra !! Na dzień dobry masz zwarcie kondziorem 6.8uF !!! Być może elementy są dobrze powartosciowane ale ich ukłąd na schemacie jest baznadziejny. Widocznie gość "tworzył" schemat na podstawie gotowej zwrotnicy nie majac pojęcia co rysuje. Moze jakby zrobić z tego nromalne filtry czyli 2 rzad kopułka 6,8uF i 0.22mH , tłumik 2,2 szereg i 10 równolegle , kopułka odwrotna polaryzacja oraz niskotonowy 1,5mH , 8,2uF z 2,7 ohm szereg. To moze by coś z tego było. Ten podział kondziorem 6,8uuF wydaje mi sie mocno podejżany. Kpułka 4 czy 8 ohm ?
Skomentuj
-
kopułka to wa10f 8/6ohm (jak to pisze na samej kopułce),niskośredniak to starszy brat csx 176,tylko inny model,rózni sie nieco fs (wyższe) i mocą (niższa).Mnie sie wydaje że jest tak jak mówi Yoshi,na wysoki jest typowy drugi rząd z tłumikiem (kondzior 6,8 równolegle,cewka 0,22 szereg no i tłumik).A niskotonowy to 1,5mh i kondzior 8,2 i ten rezystor.Fakt,facet odrysował to od gotowej zwrotnicy,narysował jak to jest połączone.Z resztą chyba kupie te elementy i sprawdze...mam nadzieje że coś z dymem nie poleci :)Dzięki Igod za "nowy" schemat
Skomentuj
Skomentuj