Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy warto składać jak można kupić??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy warto składać jak można kupić??

Mam pytanie. Nieco nie pasuje mi do tego forum ale może ktoś będzie tak miły i mi pomoże.
    Zastanawiałem się wcześniej czy nie złożyć sobie głośniczków ale jestem w tym temacie lamą więc zrezygnowałem z tego pomysłu. No ale fundusze mam ograniczone a z tego co policzyłem to te kolumny:
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...0&vSubPage=163
    nie wychodzą w sumie dużo drozej niż robienie własnych.
    Z tego co poczytałem na forum to STX robi raczej słabe głośniczki wyskotonowe... No i pytanie jast takie czy rzeczywiście zrobnienie głosników (podkreślam jestem lamą) jest lepszym pomysłem niż kupno głośników. (podkreślam też że mam ograniczone fundusze więc kolumny jeśli bym robił to tęż jakoś w tych kwotach)
    No i drugie pytanie ile moze kosztować wzmacniacz który byłby w stanie to napędzić jakos przyzwoicie.
    (Ewentualnie jakiś Amplituner na przyszłość gdyby mi się zachciało nagle dołożenie jakieś innych kolumienek i porozstawianie ich po pokoju - suba bym chyba wtedy nie potrzebował?)
    Chodzi mi o całkowity koszt takiego czegoś co by mi grało (Jeśli wyjdzie za drogo to sobie kupie jakieś badziewie w postaci wieży albo głośniczków komputerowych)

Strasznie dziwne pytania zadajesz... Po 1 sie zastanow... skoro głośniki wyjda ci w podobnej cenie, a cena kolum jest niewiele drozsza to na czym oni zarabiaja?? Ano na wykonaniu tej kolumny, czyli na jakoscji jej wykonczenia i na samych materialach.
    Ja widzialem na wlasne oczy ostatni egzemplaz na liscie STX-a na reklamacji (zdajsie ze z-10 czy cos) Wyobraz sobie ze nie bylo w tej obudowie ani grama wkrtow (oprocz wkretow trzymajacych glosniki), obudowy sa tylko i wylacznie sklejane, scianki sa grubosci 0,8 cm (!!!!) a przy 2 glosnikach GDN 27/150/8 to te pudła poprostu graly razem z nimi.

Po 2: reklamacja byla spowodowana odpadnieciem przedniej sciany kolumny wraz z glosnikami, powstalej podczas normalnego transportu. Wyobraz sobie jaka tam jest solidnosc wykonania

Po3: nawet jak bym nie mial na inne glosniki to poprostu wolal bym sobie to wykonac sam w tych samych pieniadzach i nie bac sie ze podczas przesuwania odpadnie mi jedna ze scianek, a i wyglad bedzie ladniejszy wlasnego wykonania...

Po4: Głośniki były zywcem przykrecane wkretami to obudowy, nie bylo tam zadnych rakow czy czegos podobnego, te wkrety nie byly jakis pokaznych rozmiarow, jak normalne wkrety z obudowy kompa (no moze ciut wiksze, ale naprawde niewiele...). Moze ktos zapyta po co raki? no moze jak nie bedzie nigdy rozbieral, wyciagal glosnikow to moze to przetrwa, ale wykrec z 2 razy glosnik z obudowy to te dziury sie tak wyrobia ze juz za 3 razem nie wkrecisz...

Po5: na calej wysokosci kolumny (zdajsie 110 cm) ani jednego wzmocnieniea poprzecznego!!!

Tyle ode mnie refleksji... na temat takich kolumn. Mam nadzieje ze troszke inaczej teraz spojrzysz na ta sprawe. Wiadomo jak to jest, jak cos jest tanie to nie znaczy ze ktos doklada do interesu aby nam bylo dobrze, tylko po to aby sam zarobil i tnie koszty na czym sie da.... a co z tym idzie, solidnosc wykonania tez jest mniejsza.

To tak jak z samochodami, VW 5 kosztuje 65 kzł a auto tej samej klasy z korei kosztuje z 35 tys, ale za 10 lat golf bedzie mial sie niezle a koreanczyk juz nie za bardzo....:P

Wiec jak sie przeraziles to lepiej kup sobie sluchawki albo MANTE do kompa... albo zastanow sie 3 razy i zrob porzadne monitorki 2 way na tesli i bedziesz bardzio zadowolony...

UFFF ale sie napisalem!!!!!!!!!!!

Skomentuj

na poczatku od rzu napisze twoj post jest jednym z tych ktore powstaly w wyniku albo zbyt intensywnego myslenia tworcy albo braku myslenia

odpowiadajac na twoje pytanie o kolumny stxa napisze krotko gowno ale za tepieniadze nic lepszego nie kupisz wiec poziom jest zachowany

co do robienia kolmn ktos kto podchodzi wten sposb ze niema pieniedzy na kupno wiec zrobi zwykle budzi sie z reka w nocniku bo nie tedy droga DIY jest raczej czyms co sie wybiera azeby gralo ladniej a nie po to by oszczedzac chodz i takie przeslanki niekiedy sie pojawiaja jednak co zrobione samemu to zawsze zrobione samemu kolumny obecnie wykonywane sa masowo i jakosc wiekszosci pozostawia do rzyczenia

pozatym jak bedzie to twoja pierwsza konstrukcjan ie ma ie co czarowac zapewne szalu nei bedzie bo doswiadczenei trzeba gdzies zebrac a konstruktorow ktorym wyszla pierwsza konstrukcja jest chyba tylu ze na palcach jednej reki policzysz

Skomentuj

Hmm... Czyli jak kupie to i tak gówno... ale jak zrobie to pewnie więlkiej różnicy nie będzie bo to moja pierwsza konstrukcja i pewnie nie jedno spieprze. Zresztą za tą kasę to wiele się nie da ewentualnie jakieś monitorki... (a mi zależy na niskich tonach...).
        Wniosek z rozmowy następujący:
        1) Mimo wszystko kupię STXy
        2)pooglądam je i zobaczę co w nich jest złego żeby później tych błędów nie popełnić.
        3) Jak będę miał kasę to sobie zrobię lepsze:)

Co ze wzmacniaczem? Bo w takim razie to dobrze by było kupić jakiś nieco lepszy to może by się przydał do mojej przyszłej konstrukcji. Jak zdobędę pieniądze i jakieś doświadczenie patrząc jak jacyś znajomi będą popełniać pierwsze błędy:p (Taki zdolny jestem ze sie będę uczył na błędach innych:P

Ewentualnie nowy pomysł:
        Zrobie sobie monitorki (I tak napewno zagraja lepiej niż jakiś badziew który mam podłaczony do kompa) a później suba jakiegoś fajnego... a później to już się rozwinę:) Popatrze na konstrukcje może znajde coś dla siebie. Niedrogie a dobre:)

Może jesteście mi w stanie polecić coś?? Podkreślam niedrogie!!! No i coś co na przyszłosć miało by mi napędzać mój zestaw 5.1:))

Skomentuj

Witam,
          Sorry, że się wtrącę. "Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze". Problem, constans, tylko każdy ma inny jego poziom. Sądzę, że nie masz co czekać ze zdobywaniem pewnego doświadczenia. Jeśli planujesz w przyszłości sam coś popełnić, to moim zdaniem szkoda czasu i nawet małych pieniędzy na piersze dwa zespoły głośnikowe. Nawet jak popełnisz jakiś błąd, mały, czy nawet duży, spróbujesz go poprawić. Będziesz miał punkt wyjścia, pewne pole do popisu. Nie zakładaj od razu, że tylko zrobisz coś źle. W perspektywie planujesz mieć kompletny system 5.1. Moim zdaniem, spokojnie możesz zacząć od dwóch możliwie najlepszych zespołów głośnikowych, rozpatrując je elastycznie do przetwarzania z przodu lub i z tyłu. Z czasem, zmieni się Twoja sytuacja finansowa i zrobisz drugą parę na fronty, a te starsze dasz na tył. Jak zrobisz, tylko Ty decydujesz.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czyli tak:
            Chcę narazie zrobic monitorki:

I) (zmniejszenie kosztów)
            1) Mam nawet jakieś płyty wiórowe więc na nie pewnie już pieniędzy nie musiałbym wydawać.
            2) Z wykończeniem kolumn poczekam pewnie do zrobienia całego zestawu wiec fornir i te sprawy narazie odpadają

II) Reszta to dowolność bo nie posiadam żadnego amplitunera

Zakres cenowy to hmmm... no max 200zł za sztukę. Dobrze by było gdyby było mniej bo wtedy szybciej będę miał resztę. 200 bez płyt i wykończenia to dla mnie w sumie dużo zadużo bo to w końcu tylko monitorki. Zresztą może nawet jakieś wkręty i klej poszukam w domu.
            No i jaki amplituner polecacie na przyszłość. Szukałm sobie na allegro ale no co tu dużo mówić, nie wiem co mógłbym wybrać...

Narazie głośniczki były by podłaczone do kompa zresztą pewnie jakiś czas po skompletowaniu całego zestawu też by były przy kompie. Muzyka hmmm... no wymaga niskich tonów wiec zapewne niedługo bym sie musiał zabrać za suba i bym miał narazie 2.1na reszte pewnie musiał bym poczekać.

Oglądałem konstrukcje np. Monitorki Grzesia. No i z tego co zrozumiałem to te monitorki są 4ohm a mi zapewne będą potrzebne 8. (Jeśli sie mylę to poprawcie mnie) (Jakos tak juz planuję że jakąś piszczałkę 8 ohm walnę i szeregowo dwa średnie po 4 ohm - coś w tym stylu http://sparco.superhost.pl/diy/viewtopic.php?t=53)

Jednym słowem czy jest jakaś sprawdzona konstrukcja monitorków na której mógłbym się wzorować żeby lipy jakiejś kompletnej nie zrobić biorąc pod uwagę moje przyszłe plany i która jest na tyle tania że zdecyduje sie na realizacje palnów i na tyle dobra zeby mnie nie zniechęciła do dalszych prób budowy zestawu??

Skomentuj

alcabon, to i ja dorzucę swoje parę gorszy.
              Moim zdaniem Łukasz troszkę przejaskrawił problem braku doświadczenia. Jeśli to co zrobisz będzie przemyślane, a co ważniejsze skonsultujesz swoje pomysły na forum z bardziej doświadczonymi, to daję gwarancję, że na tych samych głośnikach zrobisz lepszą konstrukcję niż kupna. Pamiętaj, że część ceny jaką przychodzi płacić za gotowe wyroby to robocizna, która gotówkowo przy DIY wynosi 0 zł (inwestujesz czas, a nie pieniądze).
              Reasumując: błędem będzie kupno tych kolumn.
              Pewnie zaraz ktoś się wzburzy i zapyta dlaczego. Już wyjaśniam:
              Koszt jednej takiej kolumny to 227 zł (bo to chyba cena za sztukę ?)
              Jeśli tak to zerknijmy przynajmniej półkę wyżej...
              Tonsil ? Kiepska powtarzalność parametrów głośników, ale i tak o niebo lepszy dźwięk niż STX
              TESLA ? Mała efektywność, jakość porównywalna z Tonsilem.
              Już by było znacznie lepiej, ale skoczmy jeszcze o 1 malutki szczebelek w górę:
              VISATON:
              Monitorki dwudrożne na W130S (71zł) + SC10N (52zł). Koszt samych przetworników to ok. 120 zł (pozostaje 100zł na wykończenie). Za stówkę spokojnie wykonasz solidne, nieduże obudowy, kupisz porty b-r, terminale, przewody i elementy na zwrotnicę oraz kolce. Za taką kasę możesz spokojnie wykończyć obudowy fornirem i pewnie jeszcze parę groszy zostanie (może na podstawki pod monitorki ?).
              Tym oto sposobem za tę samą kasę będziesz miał dźwięk NIEPORÓWNYWALNIE lepszy niż z STXów jednak pozbawiony niskiego basu. W przyszłości możesz wykorzystać te monitorki jako tył a na przód zainwestować ciut więcej kasy i zrobić solidne kolumny podłogowe... potem już tylko centralny i ewentualny subwoofer (jeśli będzie konieczny).
              To tylko propozycja i moje przemyślenia, jednak pomyśl o tym zanim podejmiesz ostateczną decyzję.

[ Dodano: 2005-07-15, 15:29 ]
              Heh... pisaliśmy równocześnie posty

Skomentuj

No to plan jest mój taki:
                ARN 150-03/8 + ARV 104-03/8
                Ma to sens???
                Wybór ze względu na cenę i dostępność na allegro. No i chyba cos takiego gdzieś widziałem.
                No w sumie to nie musi być allego bo widze że na http://www.empire.com.pl/glosnik.htm ma to samo tylko wiekszy wybór:)

Skomentuj

konstrukcja maglowana tyle razy ze łooo... wystarczy poszukać (nawet na tej stronie),jak na pierwszą konstrukcje-idealne.

Skomentuj

Ja tworzę swoją pierwszą konstrukcję odrazu 3d i stwierdziłem ,że to i tak wychodzi taniej niż STX i to dużo .

Może byś zrobił to co ja :
                    27-300-4-sc sorki było 200 poprawiłem na 300
                    średniawki i wysokie z empire.com

zwrotnice z stx tak planuje

koszty to troszkę przekroczy ale kolumny na tych głośnikach przy odpowiednim wzmaku dadzą taki bas ,że napewno ci do domu wystarczy

Skomentuj

Witam,
                      "Do odważnych świat należy".
                      Ponieważ myślisz o 2.1 to sugeruję Peerless 850488 HDS134 z Peerless 811815 DT100H. Na granicy budżetu (na dzisiaj), lecz bardziej długoterminowe. Oczywiście, Holandia. U nas ceny oferowane są raczej bardzo chore.
                      Spokojnych, co najmniej dobrych decyzji.
                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

michcio16
                        Może i masz dobry pomysł... Na zrobienie suba musiałbym sporo czekać, a jednak STX mógłby robić za bas odrazu a nie kosztuje tak strasznie. I moze bym narazie ograniczył się do niego i jeśli kiedys będzie kasa to sie wszystko odrazu zrobi a to najwyżej komuś sprzedam.
                        Zresztą mój kolega (taka sama lama jak ja) też zaczyna myśleć o kolumienkach. Ale właśnie 3 drożnych. Możemy w sumie robić to samo. jak coś spieprzymy to spierprzymy razem:) Może widziałeś gdzieś coś w tym stylu??? Jakiś projekt na forum który by własnie czemuś takiemu odpowiadał.

Tylko że ja nie widze tego głośnika o którym piszesz w ofercie na www.stx.pl ???

Skomentuj

sorki nie 200 tylko 300

27-300-4-sc tylko wiesz z tymi kosztami to jest raczej jeden z droższych stx ,ale ponoć opłacalny Wziołem wersję 4 ohmową bo więszka skuteczość a sc ,bo mówią ,że ma lepsze parametry

Skomentuj

Ja bym myślał raczej o czyms takim:
                            2 x ARV-104-04-8
                            2 x ARP-150-00-8
                            2 x GDN-27-150-8-SC

Skoro SC jest lepszy to moze i lepszy choć ładnie wygląda SS:) ale w sumie by i tak nie pasował do kolumny.
                            Moim zdanie władowanie GDN-27-300-4-SC mogło by sie wiązać ze sporymi problemami. Ale moze tak nie jest...
                            Wydaje mi się że:
                            1) 150 spokojnie wystarczy basu i tak będzie wystarczająco dużo a głośnik będzie tańszy
                            2) Nie liczyłem ale jakos mam wrązenie że jak właduje tamten to będę musiał mieć jakieś olbrzymie pudło na niego. A szafę w domu już mam:)
                            3) jeśli chodzi o 4ohm hmmm... no niby więcej się wyciagnie ale skąd ja wezmę wzmaka żeby to napędzić??? A moim zdaniem ze 150 8ohm będzie wystarczajaco dużo basu. No wsumie dzis słyszałem jak kolega właczył mi jakieś STXy 30cm nie wiem jakie dokładnie chyba GDN-30-200-8-SS czy jakieś takie (nie wiem) (jakiś stareszy model) no i wzmaka miał jakiegoś średniawego ale basu było tyle, że... że Hooo! Czegoś takiego napewno nie potrzebuję...

A jeśli chodzi o zwrotkę to raczej kupię cos. Ale nie STX tylko Janbo. Są droższe ale ponoć STX to nie ma co brać bo badziewie. Może coś sie da wybrać do tych głośniczków. Za zrobienie zwrotki brać sienie będę... Chcę gotową z instrukcją obsługi. Nie stać mnie na kupno nowych przetworników:)

A w jakiej wielkości pomieszczeniu miały by stać te kolumienki???

Skomentuj

alcabon,
                              Czesc :)
                              Właśnie pare dni temu mialem taki sam problem jak ty i mase roznych pomsylow :> Jednak pare osob ułożyło mi w glowie i jestem w trakcie konstrukcji z Arn 150-03-04 i Arv 104-03-04. Glosniki zamowilem wlasnie z empire, tak ze polecam jest tanio a nawet bardzo tanio, jak graja to jeszcze nie wiem :) Widze, ze masz zamiar robic cos podobnego wiec jak chcesz pogadac, popytac to pisz GG 41242. Jestem aktualnie na tym etapie:)
                              http://w1c10.skwierzyna.com/arn150_a...achlowaniu.jpg
                              Brakuje mi gąbki i zwrotnicy, i moge zamykac kolumienke:) Zwrotnice na poczatek takze zdecydowalem sie kupic gotowa, bo za dlugo by to trwalo i za duzo pieniedzy bym wydal na konstrukcje wlasnej. Nastepnym razem sam sprobuje :) Aaaha zwrotnice zamowilem w firmie janbo, bo niby jest zaprojektowana specjalnie pod te glosniki ktore mam, okaze sie pozniej :)
                              Takze nie bede sie bawil w oklejane kolumn fornirem czy czyms takim, bo nawet nie wiem gdzie bym to kupil. Wole pomalowac, w tym mam wprawe i mysle, ze wyjdzie dobrze. Podklad kupilem bialy firmy Dekoral(chyba) i duzy spray czarny mat.

Skomentuj

Nie rozumiem czemu z uporem maniaka idziecie w stronę STXa i Tesli gdy macie w zasięgu ręki (mieszczące się w założonym budżecie) lepsze przetworniki: wspomniane przez Piotra Peerless'y i przeze mnie Visaton'y. Zawsze mi się wydawało, że DIY polega na tym, żeby z dostępnego budżetu "wycisnąć" jak nalepszą konstrukcję, a nie jak najbardziej oklepaną... a tu widzę dokładnie odwrotną (bezsensowną) tendencję.

Skomentuj

No wydaje mi się, że to dlatego iż tu mam monitorki a tam mam głośniki trzydrożne które schodzą dużo niżej. Visaton'y miały kosztować nieco ponad 120zł na monitorek a tesle i STXy niecałe 120 jakoś tak to chyba wychodzi. Ale jak za monitorek dam 200 + drugi 200 to juz mam 400. A to jednak monitorki. Więc jeśli później będę chciał Sobie coś ciekawego zrobić jakieś 5.1 czy coś no to reszta będzie musiała być podobnej klasy. Więc jeśli monitorki po 200 (bez wykończenia i płyt) To ile później kolumny?? Ile centralny? Ile sub? Ile to razem wyjdzie??? Moim zdaniem za dużo i to sporo za dużo. To by był plan na lata. Zresztą to moja pierwsza konstrukcja. Jak coś zwalę z STXem to sie naprawi za niewielkie pieniądze a z Visatonem... nie wiem jak to wygląda. Zresztą uważam że na pierwszą konstrukcję powinno byc coś w miarę sprawdzonego. Jak wydam 400 na głośniki które nawet nie będą wygladały i jeszcze cos zwalę to już będzie koniec z diy w moim życiu a tak to może najpierw to zobaczymy jak pogra. Potem moze zbierze siekasy wiecej i zrobi isę coś lepszego a to sie komuś sprzeda. Zreszta ja nie wiem czy przy moim słuchu to odczuje jakąś większą róznicę pomiędzy Teslą a Visatonem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                                    Nie rozumiem czemu z uporem maniaka idziecie w stronę STXa i Tesli gdy macie w zasięgu ręki (mieszczące się w założonym budżecie) lepsze przetworniki: wspomniane przez Piotra Peerless'y i przeze mnie Visaton'y. Zawsze mi się wydawało, że DIY polega na tym, żeby z dostępnego budżetu "wycisnąć" jak nalepszą konstrukcję, a nie jak najbardziej oklepaną... a tu widzę dokładnie odwrotną (bezsensowną) tendencję.
                                    Czemu TESLA itp. ? A dlatego, ze sa tanie, łatwo dostępne, niby graja ładnie. Na forum mozna znalezc sprawdzone pomysly z tymi glosnikami, gotowe schematy zwrotnic do tych glosnikow, a w sklepach mozna kupic takze niby gotowe zwrotnice specjalnie pod te glosniki. Dlatego ja sie wlasnie zdecydowalem na Tesle na 4 glosniki wydalem 120 zl. Jak mam jakies pytanie odnosnie tych glosnikow czy problemy to wystarczy, ze uzyje "Szukaj" i najczesciej znajduje odpowiedz na swoje pytanie :) Na poczatek chyba akurat, jak mi monitorki wyjda pewnie zajme sie czyms innym z lepszymi glosnikami

Skomentuj

hmm... no nikt się nie wypowiedział na temat mojego pomysłu.
                                      Więc pewnie jest znośna ale i pochwalić nie ma co...
                                      Zacząłem się nad nią zastanawiać, no i tak myśle jaką obudowę Br? Tylko jak liczyłem to mi jakoś dużo wychodzi. Znaczy objętość no i jakoś rurki nie miał bym gdzie wsadzić z tego co policzyłem... Zresztą pewnie i tak źle wszystko liczę. Więc Bardzo proszę o pomoc...

Skomentuj

Czyli napisz na czym robisz bo ja juz sie tu zamotałem:P
                                        2xarn 150 + arv? Czy po jednym arn czy robisz podłogówki na stx 27... +arp+arv?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X