Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Operacja reinkarnacja :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Operacja reinkarnacja :)

Witam Szanownych Forumowiczów.
    Jestem tu nowy i z tego powodu proszę o wyrozumiałość. Chciałem zasięgnąć rady konstruktorów bardziej doświadczonych ode mnie.
    Rozchodzi się mianowicie o renowację dwóch kolumn. Dostałem je w prezencie, ale w opłakanym stanie (co pokazują zdjęcia). Co chciałbym z nimi zrobić:
    1. Zerwać czarną okleinę i położyć fornir
    2. Zregenerować głośniki (wszystkie), a tym największym zafundować żółtą membranę
    3. Wymienić tkaninę maskującą głośniki od przodu
    4. Wytłumić głośnik

W związku z tym mam następujące pytania:
    Ad. 1 Co do forniru chyba już wszystko wiem, przeczytałem na stronie
    Ad. 2 W środku są następujące głośniki: GDW 9/15/5 8 Ohm, GDM 12/60/4 8 Ohm, dwa GD 20/20/1 15 Ohm. Większość ma powgniatane kopułki i inne drobne uszkodzenia. Sam się tym nie będę zajmował, tylko zlecę to znajomemu. Wymiary kolumn to 70 x 23 x 28 cm, a objętość 45 litrów. I tu mam pytanie - czy kolumna taka będzie solidnie grała (w pokoju o wym. 2,2 x 3,3 m)? Chodzi mi głównie o czystość i dynamikę dźwięku, bo bas chyba będzie średni.
    Ad. 3 I tu mam pytanie - co to za tkanina (czarna) i czy można ją gdzieś kupić?
    Ad. 4 Największy problem - jak wytłumić taką kolumnę? Oryginalnie było tylko trochę cienkiej pianki pod głośnikami i przy tylnej płycie? Czy (a jeśli tak, to jaki) dawać materiał do środka?

Trochę tego jest, ale mam nadzieję, że ktoś udzieli paru rad początkującemu.
    Serdecznie z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Błażej

-Poczytaj strone główną-tam pisze o wytłumieniu komumn a nie głośników :)
    -Po regeneracji zmieniaą się parametry więc nie powiemi ci jak będą grały a pozatym to nikt z nas nie jest jasnowidzem i nie wiemy czego od nich oczekujesz.
    -Takie materiały są na allegro.

[ Dodano: 2005-07-15, 15:15 ]
    P.S. dodaj jakies poprzeczne wzmocniania bo jak na jak na taką dużą bude by się przydały bardzo.

Skomentuj

A po co ci zolte membrany jak te glosniki sa przykrecane od tylu kolumny?? chyba ze docelowo bedzie inaczej? jezeli nie, to mom zdanie szkoda kasy...

Skomentuj

Witam,
        Dziękuję za reakcje i uwagi krytyczne. Tak, wiem że nie wytłumia się głośników, tylko kolumny :) - za pomyłkę przepraszam.
        Co do żółtej membrany - planuję jakoś odczepić przednią maskownicę i zostawić głośniki nieosłonięte - nie będą stały bezpośrednio na podłodze, o sprzęt dbam, więc chyba to przeżyją. Jeśli to nie wyjdzie - to rzeczywiście pozostanę przy normalnym kolorze.
        Chcę ten zestaw porządnie zrobić - dlatego taka ilość pytań.
        Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rady, co do np. okablowania lub innych zagadnień...

Z góry dziękuję,
        Pozdrawiam.
        Błażej

Skomentuj

djbill, zainteresuj się wymianą wszystkich głosników.Popatrz w oferte STX-a,dość tanio i w miare znośnie.Tam również dostaniesz zwrotnice.Obudowę powzmacniaj od środka,nadaj jej sztywność.Nie będe Cię tu namawiał na BR bo widzę że jesteś z tematem nie obeznany.Wystarczy jak dobrze dobierzesz kpl. stx-a.W porównaniu ze stanem obecnym po wymianie zestaw nabierze życia.Tylko znając zapędy stx-a góre należy ostro wytłumić bo inaczej wyjdzie na czoło.Ogólnie mozna zrobic z tego dość ciekawą,niskobudżetową parke.Mam i inny pomysł ale sie nie wypowiem bo mnie rekiny tego forum zeżrą ;]

Skomentuj

4 x 20 cm do pokoju 7m^2 ? Rotfl będzie głosno.

Skomentuj

Miałem podobne kolumny i też miałem zamiar je odnowić. I chociaż odnowiłem już niejedną parę kolumn, to jednak tu mi ręce opadły. Fatalne wykonanie obudowy, cienka płyta wiórowa, do tego ten nieszczęsny odczepiany tył i głośniki przykręcane od środka. Do tego pewnie jeszcze maskownica niezdejmowalna, wklejona od środka? Poza tym głośniki... żadna rewelacja. Zastanów się czy aby na pewno warto to robić? Ja swoje opchnąłem koledze za dwa piwa. Moim zdaniem taniej, ładniej i lepiej wyjdzie zrobić budżetową konstrukcję na stx'ach albo alfredach.

Jeżeli jednak porwiesz się na tę robotę, to musiałbyś do środka zamontować całą serię wzmocnień, przykleić, przykręcić i zaszpachlować tylną ściankę. Generalnie mnóstwo szlifowania. Czarną tkaninę na maskownice możesz kupić w sklepie z tekstyliami; ja robiłem maskownice ze starego pokrowca samochodowego.

Jeśli głośniki mają spalone cewki, to masz problem. O ile do GDM 12/60 łatwo kupić nową cewkę, to z pozostałymi będzie problem. GDW można powiedzieć że jest nienaprawialny. Natomiast GDN ma nietypową niską cewkę o nietypowej impedancji (pozostaje nawinięcie nowej). Dobrze, że są tu jakieś zwrotnice - w moich wisiało tylko kilka kondensatorów i cewek podłączonych na pająka.

Skomentuj

Witam,
                Rzeczywiście, na pierwszy rzut oka kolumny sprawiają wrażenie kiepskiej jakości, ale sądzę, że właśnie dlatego najlepiej się nadają na pierwszy projekt DIY.
                Co do cewek - sądzę, że nie były eksploatowane w tak dramatycznych warunkach, by osiągnąć maksymalne wychylenia i się uszkodzić. Dlatego poprzestanę na regenracji membran i ich zawieszenia.
                Co do usztywnienia - chciałbym do środka wprowadzić trzy przegrody wg opisu na stronie główniej - prostokąt z wycięciem. Oprócz tego wytłumienie gąbką o szerokości ok. 10 cm.
                Co do STX - boję się ich stosować, bo czytałem różne opinie na ich temat, choć cena zachęca.
                Od poniedziałku praca rusza pełną parą :)

Jeszcze raz dziękuję za konstruktywne uwagi.

Pozdrawiam.
                Błażej.

Aha - tkaninę mam w sklepie w Opolu do kupienia.
                Aha 2 - rzeczywiście, maskownica jest chyba przyklejona do przodu, ale - postaram się ją zdjąć. Trzeba być optymistą :).

Skomentuj

Sprawdź lepiej cewki omomierzem, żeby potem nie było rozczarowania jak już wszystko poskładasz do kupy. STX-y nie są złe w swojej klasie cenowej, ja bym na pewno basowe zmienił na stx. Nawet te najtańsze po 24 zł/szt. Najlepiej GDN-20-80-4-SC i podłączyć je szeregowo żeby mieć 8 ohm. Tylko zobacz jak to będzie wyglądało w WinISD.

Skomentuj

Zip,juz lepiej 22 120 4 sc,i dorzucic BR

Skomentuj

Czaruję...
                    X