Sprawa wyglada tak: mam amplituner onkyo, ostatnio kupilem, chce do niego podlaczyc tube, bo lubie basik. Rowniez interesuje mnie pujscie po jak najnizszych kosztach lub ich stopniowanie. wymyslilem sobie tonsila 30 ale jak podlaczylem altusa pod ten wzmacniacz, ale nie dal rady. Ledwo co sie z niego wydobywalo. Mama miniwieze sony rx70 i ona ma 2x45W, da sie to zmostkowac? To jaki glosnik do tego wzmacniacza podpiac jakies sugestie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
2x45W a chce miec subwoofer
Collapse
X
-
no konkretni wieza jako wzmacniacz, tak prawda mowie o subwooferze. Niw wywale przynajmniej 200 zl na sam wzmacniacz w najblizszym czasie, a wieza stoi. Mam tez duzo czasu i moge sie nauczyc robic subwoofer, narazie na sprzecie powiedzmy "kompromisowym". PROSZE O SUGESTIE CO DO GLOSNIKA!!! >>>PROSZE<<<
Nie jestesm audiofilem, znaczy lubie sluchac muzyki dobrej jakosci ale nie mam zabardzo pieniedzy na to zeby kupowac drogi sprzet, mam co mam i staram sie to wszystko wykorzystac.
Wzmacniacz ma napewno 45W bo tak jest napisane na stronie z danymi technicznymi jak chcesz to zobacz http://radiopolska.bydnet.pl/odbior/...i/sn_rx70.html
Skomentuj
-
Z 2x45W można już coś zrobić, tylko jak sam mówisz dużych głośników to nie pociągnie, może jakieś małe tesle, STXy, albo ostatecznie LW800 chociaż jego TDA7294 nie jest w stanie zniszczyć. Ja bym sie nie bawił w mostkowanie, tylko zastosował 2 głośniki. Można by było nawet zrobić isobaric.
Skomentuj
-
Piotrze jesli patrzysz na naklejki to sie kompromitujesz, jak moze miec 1000W. Popatrz na ta strone co dalem linka tam jest tlustym drukiem napisane wzmacniacz a ponizej jego moc. No dobra nie wazne!
No nie bardzo dwa bo wtedy powstaje inny problem, jak mam wyjscie z amplitunera to tylko jeden cinch. A jak ja to podlacze skoro tak bede potrzebowal dwa sygnaly.
Kiedy jest sub iso-baric, to glosniki sa ustawione membranami do siebie i miedzy nimi jest sciana czy otwor/wolna przestrzen.
A TONSIL GDN 25/60/8 dwa mogly by sie nadac na sub? wogole to co to jest to srodkowe oznaczenie?
Mam jeszcze jedno pytanie tosle to to tonsile? A tak wogole to co ta sa te tda? Tak ciut jasniej.
Tak wogole pragne zauwazyc ze jestem laikiem w sprawach muzyki znaczy lubie sluchac, a wlasciwie musze, bo inaczej mam problemy ze skupieniem sie. Jestem rowniez poczatkujacym elektronikiem wiec tak zabardzo na oznaczeniach to sie nie znam, PROSZE JASNO I PROSTO. Dzieki
Skomentuj
-
sprzedaj wierze za te pieniazki kup normalny sprzet bez 10000000 swiatelek latajacych do tego dorob kolumny i masz jako taki hi fi
a tak na powaznie z takim sprzetem jest ciezsko cos zrobic bo zawiera w sobie ko\rekcje dziwku by dopasowac a raczej skorygowac niedoskonalosc kolumn wiec podlaczajac je pod inny sprzet psujesz zamierzenia producenta
co do mocy to jak to cudo wyciaga z 25 W sin na kanał to gora producenci amplitunerow tez pisza ze ich zabaweczki maaj po 150 W n kanał i maja ale jak pracuje jeden kanał w poraktyce wychodzi kolo 40 W na jedna strone i to jest naprawde duzo
Skomentuj
-
Co do kolumn to "sobie wypraszam" te kolumny to interes zycia, wlasnie je podpialem pod onkyo ktory juz nie ma tylu swiatelek i graja wysmienicie(onkyo lepeij kontroluje wiec kawalki techno, carmina burena i wogole taka wymagajaca muza brzmia swietnie, moze scena mogla by byc glebsza ale moze to jest spowodowane ustawieniem glosnikow, nie jest korzystne!), one naprawde graja dobrze. Co do tej wierzy to tez z nia nie jest tak zle, ona wyglada na taka denna kiche ale wzmacniacz to ma naprawde dobry, nie chce jej sprzedac. TO GRA!!!
Skupmy sie na tym co mam, musze kupic glosnik do suba zastananiam sie nad gdn 20 a tych innych to nie rozumiem oznaczen wiec nie wiem co to jest.
Skomentuj
-
Tasior, pomyslmy logicznie azby wyciagnac z tego to 45 W i zakladajac ze wzmacniacz oparty jest o jakas kosc tda czyli klasa AB zasilacz na jeden kanał przy dobrych wiatrach i min parametrach musial by miec z 70-75W mamy dwa kanały wiec kolo 140 juz mamy wezmy poduwage ze reszta "swiatelek tez wezmie z 10-20 W wiec mamy kolo 160W mocy trafo jezeli takie cos sie znajduje w sordku to mozliwe ze ta zabawka ma taka moc
oczyscie gdybamy i moze nie miec to zadnych podstaw w swiecie rzeczywistym jednak obserwujac inne mini wierzyczki ..............
Skomentuj
-
ona zle nie gra! Wrocmy do problemu suba. Wydaje mi sie ze najlepsze rozwiazanie to sub isobaryczny typu bas reflex z tonsil gdn 20\ nie wiem co oznacza kolejna wartosc lub te 25 cm ale nie wiem czy ro moje radio uniesie tyle. Co o tym myslicie? czy napewno isobaryczna dobrze gra, a moze tak umiescic dwa glosniki na taj samej scianie koszmi do srodka, tak da rade???
Skomentuj
-
isobaryczna jezu kolego ty bijesz wiekszosc forumowiczow moze najpierw poczytaj potem Pomysl i jeszcze raz pomysl i zadawaj pytania u nas funkcjonuje pewne powiedzenie straszne moze okrutne tez ale prawdziwe "z gowna bata nie ukrecisz" pomysl nad tym bo szkoda twoich pieniedzy
ps ja w swieicie audo siedze uz z 6-7 lat i jak zyje nie slyszalem dobrze grajacej mini wierzy no sory wyjatkiem sa zestawy yamachy piano craft i denoa dominiale ty takiego nie posiadasz
Skomentuj
-
widzisz sprawa wyglada tak ze nie jestem audiofilem z wypchanym portfelem tylko konsumentem z dyslekcja ( zdjae mi sie ze chodzi ci o isobaryczne, co chyba jest przez z, ale pomyslalem ze to nie jest forum Miodka). Kolejnym moim problemem ze mam co mam i musze sobie poradzic. Ciesze sie ze ciebie stac na jakies hi-endowe zabawki ale mnie nie! Na tej wiezy sie wychowalaem, prawie kazdy dzieciak na "komunie" dostal mini wieze, przynajmniej wielu moich kolegow i kolerzanek i naprawde ta brzmi bardzo ciekawie w porownaniu z innymi. Mam rowniez prosbe, wolalbym zeby odpowiedzi byly na temat problemlu mojej gownianej wiezy i przyszlego suba. Nigdy nie robilem suba, nie wiem jak to wyglada wiec wydaje mi sie ze kupowanie drogich glosnikow i wzmacniaczy nie ma sensu. Jestem amatorem i nawet nie umiem zadobrze sie poslugiwac lutownica, jestem nowy na forum wiec dodam ze moim najwiekszym osoagnieciem elektronicznym bylo wymienienie glosnika w kolumnie tonsila. Bylem bardzo dumny z tego, dlatego wydaje mi sie ze jak zrobie suba z niczego to sie duzo naucze i zlapie zajawke a wtedy zobaczymy na jaki sprzet bedzie mnie stac. Prosze o pomoc a ludzie nie zainteresowani niech zamkna panel.
Skomentuj
-
W takim razie słuchaj innych!
LUKASZ wie co mówi i naprawde poczytaj torche i potem zadawaj pytania,noo tak pewnie nawet nie wiesz gdzie są te artykuły:
http://audiomania.info/articles.php
http://www.diyaudio.pl/ (lewa i prawa strona)
PODSTAWA czyli: http://audiomania.info/articles.php?id=10
http://www.vengeance.com.pl/wrona/diyaudio/index.php (home audio->przyklejone tematy)
Jezeli chodzi o obudowe to na 1st time to lepsza będzie closed (wybacza więcej błędów konstruktora) chociaż jak ktoś chce to zrobi dobrą konstrukcje BR za pierwszym razem.
Czytaj,czytaj i jeszcze raz czytaj.
Skomentuj
Skomentuj