Witam mam w planach zrobić konstrukcję 2.5 drożną i zastanawiam sięczy ten oto tonsil (GDN16/50/6 będzie się nadawał na średnioniskotonowca który będzie odcięty na 4000hz/200hz jako niskotonowca wsadze GDN 20/80/2
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
konstrukcja 2.5 drogi ??
Collapse
X
-
Nie robi sie 2.5 drogi z roznymi glosnikami niskotonowymi bo moc nie rowno bedzie sie rozkladac na te glosniki. Czasem sie tak robi jak glosniki maja podobne napedy a roznia sie tylko wielkoscia membran ale to i tak zadkosc.
Powinienes zrobic kolumne trojdrozna z podzialem <200Hz. GDN16 w osobnej obudowie. Podobna kolumne robil tonsil tylko uzyli chyba GDN13.
Skomentuj
-
Jesli chcesz zmieszac dwa rozne glosniki w dwoch komorach, to raczej mniejszy glosnik moze byc przeciazany.Tak jak z rezystorami moc wypadkowa bedzie nieco wieksza od najmniejszego skladowego, dlatego uwazam ze to strata ktora mozna naprawic robiac pelny uklad 3 drozny.Dodatkowo w ukladzie 2,5 droznym z glosnikami umieszczonymi na innych sciankach bedziesz mial skomplikowane zachowania fazowe w zakresie wspolnej pracy glosnikow, ktore dadza nieprzewidywalne efekty.Polecam ponownie rozpatrzenie 3 drogi.Fakt zwrotka bedzie drozsza, ale bedzie napewno lepiej.Boczny glosnik przy 200Hz powinien miec -6dB czyli filtrowanie powinno sie nizej rozpoczynac.
Skomentuj
-
Abjetosc dla tego 16cm nie jest krytyczna. Ja bym po prostu dal poprzeczke pod tym glosnikiem. A komore ograniczyl tak zeby pod magnesem glosnika zostalo troche miejsca na zwrotnice dla sredniaka i wysokiego. Na oko wyjdzie pewnie z 5litrow.
Zreszta dokladnie takie same kolumny zrobilem dawno dawno temu tylko bas mam z przodu.
Skomentuj
-
Muflon
Ja mam taka konstrukcje, powiem ci tak, gdn16/50/6 gra swietnie jak sie go odetnie od dolu, nawet bardzo nisko (normalnie nie do poznania). Proponowalbym ci wiec 3 drogi w tym zestawieniu + wymiana wofera na jakis mocniejszy. W ukladzie 2,5 drogi mialem go i powiem ci ze znacznie lepiej jest jak ta 16 gra tylko i wylacznie srednice !!! Jak koniecznie chcesz dac bas na bok i to 20/80/2 to za sredniotonowca daj 13/40/10 z ladnim koszem, kosz w 16 jest strasznie wielgachny a na dodatek z 13 srednica jest lepsza i mozna ja wyzej ciac. 16 nie cial bym wyzej niz 3kHz no moze 3,5kHz.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
Skomentuj