Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny trójdrożne stx 22-120-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny trójdrożne stx 22-120-8

od razu mówię ze jestem nowicjuszem. Z kolega zamierzamy zrobic sobie kolumny, gdyz czytając to forum stwierdziliśmy że nie ma sensu kupowac nowych. Tylko własnie, jak??
    Na raziem mam zamiar zrobi coś niedrogiego z powodu braku doświadczenia, później się pomyśli nad czymś lepszym. Póki co mój plan jest taki:

ARV-104-04-8
    ARP-150-00-8
    GDN 22-120-8SC
    zwrotnica Janbo J-3AN

Powiedzcie mi czy to ma sens i co możnaby było ewentualnie zmienic w tym zestawieniu.
    Poza tym czy lepiej jest w tym wypadku zrobi obudowę otwrtą czy zamkniętą??

Skoro jesteś nowicjuszem i chcesz zrobić cos nie drogo to napewno nie 3 drozna konstrukcja. Zrób podłogówki dwu drożne typu ARV + 2x XW tesli. Zwrotka gdzieś była gotowa pod ten zestaw wiec truddnosci nie napotkasz i pewnie bedziesz bardziej zadowolony gdyż 3 drożna konstrukcja niesprawdzona bez sprzętu pomiarowego itd nie ma sensu. Ja robie coś podobnego do Twojego zestawienia ale mam inną koncepcje. GDN z boku Zamiast ARP bedzie ARn ciety z dołu na 100.

Skomentuj

No nie wiem. Szczerze mowiąc, to pisząc że jestem niedoświadczony nie miałem na mysli kompletnego braku wiedzy. Po kilku nocach poswięconych na lekturze forum wiem jedno - chciałbym zbudowac kolumny trójdrożne (od czegoś trzeba wyjśc, a zmieniałem koncepcję kilkakrotnie). Moje finanse nie są tez aż tak strasznie ograniczone. Zaznaczając, że chciałbym aby mój zestaw składał się z tych głośnikow mam świadomośc ile one kosztują. Myślałem, że może ktoś z forumowiczów już składał głośniki w takiej konfiguracji i się orientuje czy sie opłaca. Po cichu licze również że wrazie aprobaty co do mojego projektu pomożecie mi rówinież w wyliczeniu parametrów obudowy(w razie problemów) . Przy czym prawdopodobnie będzie to obudowa otwarta.

Czy składanie takiego zestawu na gotowej zwrotnicy ma jakiś sens??

Skomentuj

Zamieszczone przez trebor
        Czy składanie takiego zestawu na gotowej zwrotnicy ma jakiś sens??
        Właśnie nie ma sensu i dlatego powinieneś zacząć od zestawu 2 drożnego.

Skomentuj

Eh..
          Czyli zostaja jednak dwoie drogi i sub:)

Skomentuj

A teraz o co mi chodzi:

Po pierwsze długo zastanawiałem się czy nie lepiej zainwestowac więcej kasy w głośniki (np Visaton) i zrobic na razie monitorki a później ewentualnie jakiegoś dobrego suba dorobic. Nie wiem jaka drogą, ale byla ona na pewno mozolna, doszedłem do wniosku ze jednak postaram się zrobic głośniki 3d. Suba tak czy siak można w przyszłości dorobic.

....Qrde a teraz znowu mam wątpliwości:)...

Po drugie zastanawiam się nadal czy ten stx jako niskotonowiec jest odpowiedni???Niby sądzac po opisie producenta zwrotnicy którą wybrałem powinien się nadac. Ale nie wiem czy jakościowo bedzie odpowiedzni bo ponoc tesla o klasę lepsza. Chociaż jeśli chodzi o niskotonowce stx to nasłuchałem sie wielu dobrych opini (głęboki bas itd). Czy to prawda??
            Zawsze mógłbym przecież wymienic go na jakąs teslę.

Po trzecie jak to jest z tymi pomiarami obudowy. Zapoznałem się na razie z programem WINISD i stwierdzam że to nie jest trudne chociaż podejrzewałem coś zupełnie innego. Podaje tylko specyfikacje głośnika, ustawiam tak tubę bass-reflex'u żeby nie byla za długa(i dostępna), przy czym caly czas staram się zwracac uwagę rownież na litraż obudowy i na to żeby był w miarę liniowy wykres. Stwierdzam że jest bardzo dużo możliwości zrobienia takiej obudowy. Może powinienem jeszcze zwrócic na coś uwagę??

No i jeszcze czy ten głośnik niskotonowy będzie spełniał swoje zadanie?? Czy nie pownienem zdecydowa się na 2!! Tak żeby efektywnością dorównac niskotonowej tesli. Czy bawi sie w przerabianie zwrotnicy tak zeby miała dodatkowo mocny korektor na piszczałkę, czy to się wogole tak da i czy to jest trudne??

A może, wracając do punktu wyjścia, zrobic kolumny 2 drożne i dołażyc suba, bo gdyby liczyc tak z podwojnym niskotonowcem to cenowo pewnie wyjdzie to samo a i zakres częstotliwości bedzie większy. Ktore rozwiązanie jest lepsze?? i czy istnieje wogóle odpowiedz na to pytanie??

Prosiłbym o odpowiedzi na te pytania (jezeli taka istnieje). Tylko wolałbym żeby dotyczyły tego co napisałem i były konkretne bo kolejnej możliwości np na zupełnie innych głośnikach nie zniosę:) ...a i wytkniecie mi blędów jakie ewentualnie według tego projektu zamierzam popełni.
            Pozdrawiam

Skomentuj

co do WinISD to oprócz liniowości wykresu na PIERWSZEJ STRONIE kontroluj "group delay" - musisz przełączyć zakładki wykresów... przyjmuje się (czyt. ja tak uważam :)), że group delay nie powinien przekraczać 15ms (dla kolumn) w paśmie -6dB do nieskończoności

ja preferuję układ 2.1 - monitory wysokiej jakości i dobry sub i to jest to :)

Skomentuj

Zapoznaj się z programem Speaker Workshop, poczytaj trochę o pomiarach i o zwrotnicach na www.audiomania.info

Skomentuj

Jesli chodzi o kolumny to juz się zdecydowałem. Nie będzie to nic specjalnego, ale jak na pierwszy raz...wystarczy. Podjąłem sie budowy kolumn 2 droznych na głosnikach tesli.
                  Cały projekt jest juz gotowy , nawet płyty sa juz docięte. Tylko ze pojawił się kolejny problem. Nie wiem czy jesli w przyszłości (pewnie całkiem niedalekiej) zdecydowałbym się budowac suba to czy podepne go do stereofonicznego wzmacniacza, czy moze juz teraz powinienem się zaopatrzyc w wzmacniacz do kina domowego??

Poza tym moze ktos sie orientuje gdzie w Krakowie jest sklep w którym mozna kupic zwrotnice janbo??
                  Pozdrawiam.

Skomentuj

ble ble ble

jestes mlody to lecisz na rozmiar głosnika i 3 way :P
                    zrób tak
                    1 2way wysoki arv104
                    niskosrednio 2 xarn150 na kolumne

2 2way wysoki arv 104
                    2x stx gdn17, wez wersje ss to zaszpanujesz :P

do kazdego zwrotka janbo :P jest to prosta konstrukcja i basu nie bedzie mniej niz z 1 stx 22 :P

Skomentuj

Zamieszczone przez aryan
                      ble ble ble

jestes mlody to lecisz na rozmiar głosnika i 3 way :P
                      tyle ze ja juz się zdecydowalem za zrobienie dwudroznych tak jak napisałem powyzej.
                      Teraz mój problem polega na czyms innym(ost post).

Skomentuj

kup wzmak stereo, do suba lepiej zrobić osobny wzmak.. te w amplitunerach to lipa do suba

Skomentuj

trebor, Jak bedziesz robil suba to mozesz uzyc do niego wzmacniacz (modul wzmacniacza) z wejsciami (wejscia wysokonapieciowe) do ktorych mozna podlaczyc sygnal idacy kolumny.

Inna sprawa bedzie w przypadku KD... ...tutaj bym juz sie zastanowil nad amplitunerem av z wyjsciem na suba aktywnego.

MarasK, Wiekszosc amplitunerow av ma wyjscie na suba aktywnego.

Skomentuj

wektor, ale zdarzają się takie z wbudowanym wzmakiem do suba pasywnego, który jest do ....

Skomentuj

kup amplituner z wyjsciem na sub akywny, a obecny wzmak podlaczysz do sub

Skomentuj

Czyli generalnie mam kupic wzmacniac z wejsciem na suba i wówczas jak zrobie sobie suba aktywnego to podłacze go po wzmaka, tak?? No niby nie byłoby problemu, tylko nie wiem czy są wzmacniacze 2.1. Kolega kupił ostatnio wzmacniacz do kina domowego i tam wiem ze jest, ale czy we wzmakach na 2 kolumny tez mozna spotkac??

Ostatecznie mozna kupic wzmaka do KD i nie wykorzystac jego potencjału, bo przy tych głosnikach które stwarzam sub jest raczej konieczny.

To jak jest z tymi wzmacniaczami??

Skomentuj

trebor, Przeciez napisalem.... ...moduly(wzmacniacze) do suba maja najczesciej dwa wejscia:
                                  1. wysokonapieciowe czy tez wysokopoziomowe do ktorych sie podlacza sygnal idacy do kolumn (kanal L i R)
                                  2. niskopoziomowe stereo/mono do ktorych mozna podlaczyc sygnal np z amplitunera AV majacego wyjscie na suba aktywnego.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X