Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

arn 150 i br... PADAKA!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

arn 150 i br... PADAKA!!

Witam
    zamontowalem upragnione br do budki 9 l ,br to 4cmx13-14 cm zaokraglone brzegi równy itp,z PCV,kazdy twierdzi ze nie dmucha,ok odpalilem bass tester... ooo zdziwienie ile basu
    ok podglasniam(jakies 15 W-mam liniowy potek wiec moge ocenic tak + -) a tu nagle slysze jak powietrze sie przemieszcza(no furczy swiszczy czy jak to powiedziec) buda szczelna wszystko git,wookolo br rowniez wszystko ok(zalalem klejem z wiorami) zaczynam slyszec swisty od 35 hz do 50 hz, sa one tak glosne ze uniemozliwiaja sluchac muzyki,50-80 hz juz ciszej ale nadal slychac je wyraznie... sluchalem z kolega wiec jestem pewien ze to br i jego praca...(nawet zatykalem)
    CO MAM ZROBIC? jedyne wyjscie jakie widze to kupic br 5 cm podniesc strojenie do okolo 55 hz,załatac dziure z tyłu i br dac pionowo... jak to jest z tym br.......
    pozdrawiam

Zaokrąglić krawędzie BR. Wytłumić obudowę. Wstawić większy tunel.
    Ale ja i tak bym stawiał na nieszczelną budę. Wystarczy mała niewidoczna dziurka i już psuje się cały efekt. Dlatego oprócz klejenia płyt, warto jeszcze później zalać szczeliny gęstym klejem i dla pewności uszczelnić silikonem.

Skomentuj

a co powiesz na to ze buda jest szczelna? wszystk ozalane wikolem,nawet wkrety i z zewnatrz wikolem laczenia plyt,glosnik mocno dokrecony(nie na wkretach a imbus + pazurki)
      dodam ze jak zatkam ta diabelska rure to nieswiszczy,wiec to br wg mnie

[ Dodano: 22-07-05, 02:02 ]
      bawilem sie wytlumieniem,jak i br jets zaokraglony......(dosc daleko nie tylko sam brzeg )

Skomentuj

I tak się przyczepię do szczelności. To że przestanie świszczeć jak zatkasz rurę to normalne, nawet jeżeli buda jest gdzieś w innym miejscu nieszczelna.

Przede wszystkim głośnik... mocne dokręcenie na nic się nie zda. Musisz pod spód nalać silikonu albo przykleić od spodu uszczelkę samoprzylepną taką jak od okien (oczywiście zakładam, że głośnik ma pierścień pod który można tę uszczelkę wsadzić). Jeżeli to nic nie pomoże to przyczyna jest oczywista - za mała rura. Tak jak pisałem wczesniej, minimalne polepszenie może przynieść zaokrąglenie krawędzi rury albo wytłumienie budy.
        Sam terminal też może przepuszczać powietrze jeżeli nie ma swojej własnej oddzielnej komory.

Skomentuj

ZIP DO KURKI NEDZY! CZYTASZ? ZAOKRAGLONE Z-A-O-K-R-A-G-L-O-N-E BR JEST JAK I WYTLUMIENIEM SIE BAWILEM.........(duze litery bo KRZYCZE)

[ Dodano: 22-07-05, 02:14 ]
          co do uszczelki,mam taka i pod glosnik moge jutro wsadzic,ale jak uchem kolo glosnika dokladam to nieslysze,take poslinilem i niewidze babelkow...

Skomentuj

Spokojnie, nie krzycz, o tej godzinie pisanie postów jest dla mnie wielkim wysiłkiem intelektualnym i zajmuje dużo czasu. Ale wszystko czytam dokładnie co do słowa. Tylko że zacząłem pisać odpowiedź o wiele wcześniej zanim dodałeś nowy opis, więc nie było możliwości go przeczytać...

Skomentuj

ok w kazdym badz razie mozliwosci zostaly to dac uszczelke,i dac wieksze br co idzie za tym zaklejanie dziury i robienie nowej na dole(niezmiescilaby sie wieksza rura...)

[ Dodano: 22-07-05, 02:21 ]
              btw,w pierwszym moim poscie jest napisane ze zaokraglone sa...... cos ciezko z tym mysleniem u Ciebie o tej porze :p

[ Dodano: 22-07-05, 02:33 ]
              a jezszcze jedno... ja te swisty/furczenie/cokolwiek slysze wlasnie z br a nie innego miejsca na obudowie... chyba ze to tak jest jak sie ma dziurke to akurat br sie tak zachowuje

Skomentuj

W malych obudowach z zasady panuja wieksze cisnienia, takie obudowy maja wieksza dobroc a wiec i b-r dziala skuteczniej. ARN150 to dosc maly glosnik ale o sporej amplitudzie do +-6mm. Tez mam taki monitor i zastosowalem b-r STX-a ok 5cm srednicy. Owszem swisty sa slyszalne ale akceptowalne, nie wiele da sie na to poradzic. Zwiekszanie srednicy nie ma sensu bo tunel bedzie dlugi i zabierze sporo objetosci.
                Ja mam umieszczony b-r z tylu co powoduje mniejsza slyszalnosc swistow. Jesli masz b-r zaraz ponizej glosnika to wlasnie w takim ukladzie wystepuja najwieksze swisty. Ze wzgledu na bezposredni ich odsluch jak i krotka droge ktore pokonuje powietrze miedzy glosnikiem a tunelem.

Skomentuj

mam z tylu na wysokosci arv(jakies 18 cm) oczywiscie ma odstep od arv scianek i czegokolwiek innego conajmniej 5 cm(jak nie wiecej ) teraz zastanawiam sie nad br 5 cm na dole...(wieksza srednica=dluzszy br....)

Skomentuj

Czaruję...
                  X