Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje kolumienki na Tesli

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moje kolumienki na Tesli

Witam zmontowalem sobie takie oto kolumienki na glosnikach Tesli:
    1 x ARV 104/8 wysokotonowy
    1 x ARP 150/8 sredniotonowy
    2 x ARN 226/4 niskotonowy, szeregowo

Otwor Bass Reflex 8 cm srednicy 15 cm dlugosc zwezajacy sie, jeszcze nie jest wymierzony
    Obudowa 110 cm / 35 cm / (28 cm przod, 18 cm tyl) wykonany z plyt gr. 19 mm na tyle 22 mm

Zwrotnica Janbo J-3A , laczone przewodami z miedzi beztlenowej 2,5 mm^2 dla niskotonowcow, 1,5 mm^2 dla srednio i wysokotonowca

Kolumny sa podzielone na 2 komory - dla niskotonowcow jest to ok 47 litrow
    Waga kolumn ok 25 kg / jedna

Fotki kolumn tutaj: http://baracus.no-ip.com/Kolumny/
    Ponadto zaszpachlowalem kolumienki i dokladnie je wyszlifowalem i czekaja na pomalowanie / fornirowanie , oklejanie .....

Nie sa jeszcze wytlumione, na chybil trafil wrzucilem do komory wysoko-sredniotonowej jakies gabki.

Teraz moje watpliwosci:
    Dzwiek z wysoko i sredniotonowca bardzo mi sie podoba, choc ARV moglby byc troche bardziej wielokierunkowy. ARP troche uszkodzone graja znakomicie , na razie nie tlumilem ich zadnych tlumikiem, radze sobie equalizerem.

Jednak dzwiek z niskotonowcow jest taki sobie , basu jest duzo , ale jest on buczacy i schodzacy bardzo nisko, przez co nawet przy cichej muzyce slychac go w calym mieszkaniu jako jedno wielkie dudnienie. Przeprowadzilem testy na ucho i b-r jest zgrany na ok 50 Hz (wg . instrukcji dla glosnikow noname z diyaudio).

Szczelnosc pozostawia wiele do zyczenia szczegolnie w okolicy dziur od glosnikow (musze je prawie wbic w drewno zeby nie bylo sluchac swistu)

Pytanie - jak je wytlumic, po jaki material isc do sklepu, ile i jak, jak pozbyc sie tego dudnienia.

Pozdrawiam
    Adam Barski

Zamieszczone przez baracus
    Przeprowadzilem testy na ucho i b-r jest zgrany na ok 50 Hz (wg . instrukcji dla glosnikow noname z diyaudio).

Szczelnosc pozostawia wiele do zyczenia szczegolnie w okolicy dziur od glosnikow (musze je prawie wbic w drewno zeby nie bylo sluchac swistu)

Pytanie - jak je wytlumic, po jaki material isc do sklepu, ile i jak, jak pozbyc sie tego dudnienia.
    Hmmm stroiłes na ucho ? Masakra... Od czego są parametry. Głosniki uszczelnij uszczelką do okien wytłumienie możesz zrobić z ekranu akustycznego który można dostać w sklepie muzycznym bądź gąbki zwyklej lub takiej z 'czopami' :) Jak dla mnie to troche za wysoko stroiłes mogłes spokojnie na 45 hz. Ponadto raczej za małą średnica br jak na dwa 226 <-- tak mi sie zdaje bo nie miałem okazji sie spotkac z tymi głosniczkami. Ogólnie to nawet nie najgorzej wyglądają.

I jeszcze jedno... Gotowa zwrotnica w trojdrożnej konstrukcji to z góry przegrana sprawa....

Skomentuj

NIEZAUWAZYLES PRZYKLEJONEGO TEMATU O FORUM Z KONSTRUKCJAMI ?

Skomentuj

Tasior, to jeszcze nie jest gotowa kontrukcja, autor ma pytania bo napotkał problemy w trakcie budowy :> To co ma umieszczac na forum z konstrukcjami, a pozatym urzytkownik z 4 postami może być nieświadomy co sie dzieje na forum i nie powinno sie na niego od razu krzyczec :>

Skomentuj

no wiem ale po cos zostalo stworzone pod forum,a i tam mozna wystawic taka konstrukcje i powiedziec ze gotowe fotki wstawi tam za x dni ,bo na to wyjdzie ze tu kazdy daje konstrukcje i tam9to jzu 2 porzypadek)

Skomentuj

Sorki ze nie zamiescilem tego postu w dziale konstrukcje , ale imho to na razie zadna konstrukcja, mam z nia powazne problemy i nie ma sie czym chwalic :(. Tak wiec prosze o wyrozumialosc.

Pozdrawiam
            Baracus

PS A moze macie pomysl czy ja fornirowac czy lakierowac ?

Skomentuj

Ja bym na Twym miejscu zastosował okleine albo czarną farbe + lakier bo formir to chyba za dużo jak na taką konstrukcje.

Skomentuj

Moje uwagi:

-za mala komora na 2x226

z reszta porownaj www.ezo.audiomania.info

Skomentuj

Zamiast przykręcać głośniki z całych sił, lepiej po prostu pod kosz włożyć uszczelkę samoprzylepną o przekroju w kształcie D. Ponadto nie zauważyłem na zdjęciach, żeby łączenia ścianek były jakoś uszczelnione? Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, to zaklej to wikolem albo silikonem. Szpachlówka może nie wystarczyć.

Nie dziwię się, że bas dudni, skoro BR jest strojony na słuch. Od tego masz podane parametry, żeby je wpisać do WinISD i na tej podstawie symulować.

Okleinę samoprzylepną sobie odpuść - to bardzo niewdzięczny materiał i szybko się niszczy.

Skomentuj

Czaruję...
                  X