Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

skrzynia + magnat xpress 1201

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

skrzynia + magnat xpress 1201

Pewnie temat był wałkowany ale nie znalazłem nic co by mi pomogło..więc zapytam. Jaka skrzynia była by najlepsza ( zamknięta czy BR) pod ten głośnik magnat xpress 1201? i ile litrów powinna mieć taka skrzynia?

Fs/Hz 34
    Re/Ohm 3.1
    Qms 3.8
    Qes 0.56
    Qts 0.49
    Vas/Ltr 65
    Xmas/mm 10
    Spl/dB 93

Pozdrawiam
    Konrad

Tyle ile powinna czyli winisd odpal i sobie policz.A czy closed czy br to dużo mówi jeden z parametrów.W razie niezrozumienia zapraszam na strone główną serwisu.Myślę że po dokładnej lekturze sam sobie wsio obliczysz.

Skomentuj

poczytałem, zaistalowałem program, wpisałem dane i wyszło, że obudowa zamknięta - 60 litrów a obudowa BR 123,5 litrów, czy to możliwe??

Skomentuj

pokombinuj trochę.. jak nic nie zmieniałeś to na wstępie zmniejsz podawane przez program o połowę ... oprócz głównego wykresu patrz na "group delay" - żeby nie przekraczało 15-18

Skomentuj

oprócz głównego wykresu patrz na "group delay" - żeby nie przekraczało 15-18

w którym miejscu ma to nie przekraczać??

Skomentuj

w szczycie :) ew w paśmie, w którym transfer-function jest < 6dB a jeszcze < 9dB. BTW jak mamy ocenić wykres jak na nim skali nie ma? :)

Skomentuj

hmmm teraz mam coś takiego :

Skomentuj

ja dałbym kapkę mniejszą budę - tak 55l, i podwyższył strojenie. Nie zejdzie wtedy tak nisko, ale do muzy będzie lepiej - impuls mniejszy. Np Umberto mówi, że do muzy impuls powinien byc mniejszy od 15ms. Ale są różne szkoły.

Skomentuj

Podstawowe pytanie,gdzie to ma grać.Te 18ms mi sie n i e p o d o b a.Będzie buczeć.Miałem podobne doświadczenie lecz z innym wooferkiem,zejscie miał do piekieł ale impuls podobny i nie grał tylko buczał.Do kina to jeszcze można na siłe przyjąć,w muzyce to już porażka.Niech on lepiej zagra wyżej ale szybciej.Pokombinuj z pojemnością i strojeniem.

Skomentuj

grać ma w aucie...

a tak lepiej?

Skomentuj

lepiej, ale jeszcze mniejszy impuls by się przydał. daj powiedzmy 45l i podwyższ strojenie. i pokaż co Ci wyszło

Skomentuj

Znacznie lepiej,i jesli do auta to nie ma sensu nisko schodzić.Okolice 40Hz sa wystarczające.
                        Można sie jeszcze pobawić w zmniejszanie litrazu i zmienianie strojenia bo być może da się "ukraść" parę litrów bez szkód dla pasma i z korzyścią dla impulsu.Wstaw np.40L i pojeździj strojeniem.I na odwrót.Czasami wychodzą ciekawe rzeczy.Pilnuj tylko aby zejście nie było powyżej 40Hz.Może jak znajde chwile to wstukam ten głośnik do bassboxa i sie pobawie.

Skomentuj

a ja się dołączę do tematu. Liczę głównie na głos umberto,
                          czy Hertz es250 lepiej dać do:
                          25l @ 32Hz f3=36,5Hz f6=31Hz gp max=16ms gp@30Hz=13,5ms
                          30l @ 30Hz f3=38Hz f6=28,5Hz gp=17ms@ gp@30Hz=15ms

Skomentuj

co do obsługi winIsd... jak się kliknie na obrazek obudowy i porusza myszką, to można ręcznie kształtować charakterystykę... łatwo wtedy dojść do maksymalnie płaskiej charakterystyki bez takich podbić jak na tych wykresach, co powinno wpłynąć na impuls.

Skomentuj

MarasK, przecierz wiesz co ja powiem
                              Auto=25L,i tak nisko schodzi a i jest szybki
                              Dom=tu można eksperymentować,mamy przestrzeń,niskie zejście będzie słyszalne ale te 30L uwazam za max.Wiekszy litraz spowoduje że ulica nas bedzie postrzegać jako potencjalnego dresa.Wiesz co mam na myśli.

Nie jestem jakimś wielkim znawcą tematu a swoje wywody opieram tylko i wyłącznie na własnych doswiadczeniach.I niekiedy naprawde nie warto walczyc o te pare Hz w dół bo i tak różnica na ucho będzie żadna,poprostu długa odpowiedź impusowa wszystko przykryje i zepsuje cały efekt.

Skomentuj

zmniejszyłem obudowę do 45 litrów i dostroiłem do 39Hz

Skomentuj

wg mnie to juz jest akceptowalne gp 13ms@30Hz (-8dB) czyli spoko. Powinno być ok

umberto, no i o to chodzi - Ty masz doświadczenie :)najwyżej wykonam 2 wersje bud - ze starych mebli :) też skłaniam się ku tej mniejszej budzie.. bo jednak częściej muza niż filmy w sumie najlepiej byłoby zrobić suba do filmów, a drugi do muzy :) ale kogo na to stać :/

Skomentuj

Ale ten głosnik jest porypany,bawie sie symulatorem właśnie i on tak idiotycznie reaguje na wszelkie manewry że szok.46L na 36 Hz daje w okolicy 38Hz poniżej 12ms.Niestety,podbicie zostaje i ciągnie się od 45Hz w nieskończoność.Wyrównywanie nie ma sensu bo powstają kosmiczne rozmiary.Ale myślę że w aucie to będzie optymalna wartość.Jesli się myle to proszę mnie poprawić.

Skomentuj

hmm 46 litrów 36 Hz... ale wtedy wychodzi ze BR musi miec okolo 32 cm dlugosci..gdzie go zmiescic?

Skomentuj

przy jakiej średnicy otworu? spróbuj dać mniejszą

Skomentuj

Czaruję...
                                        X