Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Juz nie o gwozdziach, teraz o wykanczaniu skrzynki !

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Juz nie o gwozdziach, teraz o wykanczaniu skrzynki !

Witam!
    Nie bede smucil pytaniami z serii jakich wymiarow obodowe mam dac do subwoofera albowiem primo: buduje monitorki :P
    secundo: mam swoja koncepcje (zamkniete 55x26x37 = ok 38,5 litra, QTC = 0,986 , F3 - 40Hz program BassBox 6 Pro...wszyscy robia w WinIsdzie, ale to dla mnie skomplikowane a konstrukcje z bassboxa zawsze spelnialy moje oczekiwania)
    tercio: glosniki tez dobralem, o czym bylo w innym temacie.

Do rzeczy bo bredzic zaczynam.

Jestem leniwy (ale nie Lopez) i poprostu dosc mam wiercenia dziur pod konfirmaty, zreszta zidiocialy brat mi zniszczyl ta smieszna koncowke sprawiajaca, iz to wiertlo nadaje sie wlasnie do takich a nie innych celow.
    Pytanie proste jak sam jego temat - gwozdzie.

Co sadzicie o zklejeniu krawedzi i zbiciu ich np gwozdziami? Albo skreceniu wkretami? Tylko na Boga, nie konfirmatami!!
    Jakies polecacie inne moze techniki montazu krawedzi na plasko, bez jakichs finezyjnych zakladek?

Wiem, ze konfirmat to konfirmat, trzyma mocno i pewnie, ale skrzynka jest calkiem spora, glosnik w niej umieszczony, calkiem nie spory... wytlumiona bedzie na maxa (bo zamknieta)... pare wzmocnien miala bedzie...moze sie nie rozlezie? :P

niektorzy nawet nie daja wkretow tylko stosuja sciski stolarskie i mocny klej jednak co wkret to wkret

Skomentuj

ja stosujezwykłe wkręty to płyt g=k lub do drewna o średnicy 3 lub 3,5 mm (na łeb około 9 mm) i trzymają mocno.

Skomentuj

Ok...jeden glos za klejem (polecacie jakis konkretny rodzaj? producenta?) i wkrety (zwykle wkrety, nie konfirmaty).

Mam na stanie ok piecdziesiat 5cm dlugosci wkretow na jeden monitorek + ok 100 gwozdzi :P

Skomentuj

Gwoździe stanowczo odradzam.W wiórówce nie będą trzymać,podobnie w mdf-ie.Gwóźdź to jest dobry ale do trumny albo do klatek na jabłka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Regis
            Ok...jeden glos za klejem (polecacie jakis konkretny rodzaj? producenta?) i wkrety (zwykle wkrety, nie konfirmaty).

Mam na stanie ok piecdziesiat 5cm dlugosci wkretow na jeden monitorek + ok 100 gwozdzi :P
            ja używam monatażowego o nazwie Casto (to jest chyba produkt robiony dla castoramy)
            cena w castoramie 10, 20 trzyma b. mocno

Skomentuj

Ok, gwozdzie odpadaja...i dobrze, w moim przypadku ryzyko krzywego wbicia z jednoczesnym utluczeniem palca zwanego kciukiem jest bardzo wysokie....
              Pozostaja wkrety i mocny klej. Do tego szpachla od wewnatrz i od zewnatrz, podklad do lakieru, czarny lakier i lakier bezbarwny :)

Mam nadzieje ze pod koniec tygodnia zobaczycie co mi sie uleglo...chociaz zarys :)

Skomentuj

UMBERTO --- gwozdzie odradzasz, ja tez odradzam , ale mam kolege stolarza ktory wie co dobrze trzyma,. Przygaldalem sie jak sklada BOczki ( przyczolki do wersalek) i Odziwo sklada ich na GWOZDZIACH . Zbija na kant plyty wiorowe 16 mm. Myslalem ze to kicha ale zauwazylem ze ma gwozdzie pierscieniowe ( normalny gwozdz tylko ze nie ma gladkiego trzpienia tylko ma takie poprzeczne prazki na nim ) cos jak wkret ale to nie jest GWINT! I widzialem tez co sie stanie jak zle zbije i trzeba go wyciagnac:-/ Do wyciagniecia tego gwozdzia z plyty wiorowej o gr,,,16 mm zozyl chyba caly zestaw wulgaryzmow na jakie go bylo stac, i przyplacil zlamaniem plyty : a gwozdz dalej sobie siedzial :)
                + tanie
                + nawet trzyma jak na gwozdzia
                + nie trzeba wierciec

- mozna se palca uwalic :]
                - nie wiesz czy ci sie plyta nie rozszczypie
                - powodzenia z wyciagniem jelsi zle zbijesz.....

Skomentuj

mozna zawsze nawiercic dziureczke 1 mm(ja wiercilem taka pod wkrety do drewna,potem wzialem wiertlo 2 mm ale zas kupilem wkrety w penis grube... ale jakso to poszlo,coprawda krzywo były deski o jakis 1 mm(pocial mi o 1 mm wieksze w castoramie) ale zeszlifowalem,uzylem froterki z papierem sciernym-100- i powiem z ejets gladziutkie prawie jak szyba ,chociaz 100 to jzu gruby jest dosc papier...))

Skomentuj

Ja tez polecam wkrety do plyt. Czasami mozna kupic takie lepszej jakosci i takie bym polecal, poniewaz kilka razy takie tanie mi sie najzwyczajniej urywaly podczas wkrecania w plyte. Acha i jeszcze taka mala rada. Jak bedziecie obudowe skrecac wkretami to upewnijcie sie, ze (klejone lub/i skrecane) krawedzie plyty sa rowne i prostopadle do powierzchni bocznych, bo wkret je przyciagnie do siebie i jak cos bedize krzywo to nie bedize mozna tego pozniej wyprostowac.

Skomentuj

ja stosuje gwozdzie od poczatku mojej zabwy z diy audio nie maja one za zadanie niczego trzymac ale tylko ulatwiaja montaz i tak glownym spoiwem jest klej najlepszy wikol lub zywica epoksydowa kanty dobrze zalaminowac jakims torzywem by nie bylo ostrych krawedzi

Skomentuj

Zeby nie zakladac nowego tematu mam pare pytan odnosnie wykonczenia moich monitorkow.
                        Narazie zrobilem jeden i dopadla mnie grypa, wobec czego szlus dla roboty na powietrzu a
                        w piwnicy za chlodno.
                        To co udalo mi sie doprowadzic do stanu wydajacego dzwieki w calkiem przyjemny dla mnie sposob to:
                        http://zdjecia.jednoslad.pl/zdjeciar...onitorki/1.JPG
                        http://zdjecia.jednoslad.pl/zdjeciar...onitorki/2.JPG
                        http://zdjecia.jednoslad.pl/zdjeciar...onitorki/3.JPG

(zdjecia sa 1200x1600 i zajmuja ok 300Kb wiec cierpliwosci).

Question jest taki. Jakiej szpachli uzyc do wewnatrz i mniejwiecej jaka warstwe dac.
                        Oraz czy wewnatrz nalezy skrupulatnie wygladzic wszelkie nierownosci szpachli czy tez wystarczy ja starannie nakladac?

Co do szpachli z zewnatrz, jestem na etapie zastanawiania sie czy wykonczyc czarnym skajem jeden monitorek a bialym drugi, czy tez polakierowac jeden na czarno drugi na bialo. Przy lakierowaniu konieczne jest wyszpachlowanie calego monitorka a pozniej wyszlifowanie na gladkosc niemowlecej pupy. Ale efekt lakieru chyba ladniejszy?

I ostatnie pytanie, czym uszczelnic glosniki? Niestety pod sredniotonowy wycielo mi sie laubzega (polecam, fajna zabawa) ciut za duzy otwor i wystepuje tam znaczna nieszczelnosc. Jakis silikon czy co?

Przy odpowiedzi prosze o konkretne polecane firmy (szpachla) mile widziane ceny.

Kaszlace pozdrawienia!

Skomentuj

Gwozdzie w wiorowki wyleza a MDF sie oblamie.
                          Sklejac na normalny wikol i do tego normalne wkrety, lebki wpuszczone mozna zaszpachlowac i po sprawie.Dobrze jest tez zrobic sobie dodatkowe listwy pomocnicze w rogach jak w moich ostatnich tez zrobilem, wieksza powierzchnia spoiny i mozliwosc ukrycia wkretow od srodka.

Skomentuj

A po co chcesz w środku szpachlować ? Na zewnątrz wystarczy a w środku tylko silikonem uszczelniasz. najlepsza szpachla to ta samochodowa, do blachy. u mnie 14 zł za pół kilograma.

Skomentuj

Wczoraj skończyłem szpachlowanie i malowanie swojego zestawu pięciu kolumn. Zajęło mi to ponad tydzień. Kolumny robiłem z materiału po starych meblach a więc szpachlowania było sporo (4kg szpachli). Co do szpachli używałem samochodowej firmy Novol uniwersalnej. Szpachlę obrabiałem szlifierką oscylacyjną. Warto poszukać szpachli w małych sklepach z częściami i lakierami samochodowymi bo tam jest sporo taniej. Dla przykładu za 2kg szpachli zapłaciłem 29zł, w innym sklepie (markecie budowlanym) identyczną widziałem za 40zł.

Pozdrawiam i życzę cierpliwości podczas wykańczania monitorków.

Skomentuj

A ile tak srednio kg szpachli powinno wyjsc na skrzynke dajmy na to o rozmiarach 55cmx26cmx37cm? Jak pozniej z malowaniem? Chodzi mi o podklad i farbe koncowa..rozumiem tez, ze po malowaniu nalezy wszystko zabezpieczyc lakierem bezbarwnym.

Skomentuj

Szpachli powinno być odpowiednio,nie za dużo i nie za mało :P
                                  Jeśli masz równe deski i wszystko dobrze poskręcane to szpachli wystarfzy troszke a jeżeli robisz z starych płyt które są nie równe to trza dać tyle szpachli żeby wszyskie nierówności poktyło.
                                  BTW nie można przesadzać bo jak sie da za dużo szpachli to potem trudno zeszlifować nadmiar

Skomentuj

Akurat plytki sa nowe (szczerze nie polecam kupowania w zakladach stolarskich bo sukinsyny licza za kazdy skrawek, ktory im zostanie i jeszcze 2zł za metr ciecia - w ten sposob kupilem 1,6m2 za cene 2,5m2 wiorowki!! w OBI mialbym za taka sama kase MDF!!!) ale maja maly mankament - ciec, ktory mi je docinal, fronty i tyly docial ok 1,5mm za krotkie, przez co jest jeden rancik do wypelnienia...ale to sie wypelni i zaokragi. Reszta jest zlozona praktycznie na gladko...wiec tylko przeciagnie sie szpachla, wygladzi nia otwory na glosniki i zakryje sruby.
                                    Niech no tylko sie wykuruje z tej god damn grypy.

Skomentuj

Kup 2kg szpachli. Ja malowałem zwykłą farbą, nie dawałem żadnych podkładów ani lakieru bezbarwnego.

Skomentuj

Ludzie... 2 kg szpachli na dwie kolumny? Ja na 3 pary dużych kolumn zużyłem niecałe 3 puszki po około 600 g, a wszystko było robione ze starych płyt wiórowych i do tego docinanych ręcznie kiepską wyrzynarką! Szlifierka oscylacyjna nie nadaje się do szlifowania grubych warstw, można nią co najwyżej zedrzeć okleinę i wygładzić powierzchnię. A do szlifowania grubych rzeczy najlepiej używać krążków/tarcz ściernych (o ziarnistości 40-60), które mocujemy w wiertarce. Takie szlifowanie idzie jak burza, jeżeli nieco wystaje nam krawędź płyty wiórowej, to nie nakładamy szpachli, tylko najpierw szlifujemy do równości płytę i dopiero szpachlówka.

Dopiero po wszystkim działamy oscylacyjną - papierem 60-80.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X