Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny estradowe, prosba!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny estradowe, prosba!

Witam, w przyszlym roku kacze technikum i na prace dyplomowa zastanawiamsie nad zrobieniem kolumn estradowych do szkoly, tylko chcialbym sie dowiedziec ile to mniej wiecej moze kosztowac ;/. Czy znacie jakies strony z gotowymi projektami takich kolumn, bo nie chce sie zmartwic jak jakis moj projekt by nie wypalil, to i tak nie dla mnie. naglasniac beda sale gimnastyczna, nie wiem dokladnie jaka jest jej powierzchnia, ale mala nie jest, i do tego wysoka :). Jak narazie zrobilem 2 kolumny do pokoju i subwoofer ( jeszcze nie ofornirowane, ale juz jutro zaczynam), wiec doswiadczenia za duzego nie mam. co do cen, no to zeby za drogo nie bylo, to ma byc dla szkoly, wiec nawet powinno byc tanio :). nigdy nie interesowalem sie kolumnami estradowymi,wiec nie wiem jakie informacje do tego sa jeszcze potrzebne ;/. jak cos to w nastepnym poscie cos dopisze :).
    Pozdrawiam
    Grzesiek

u nas na dyplomówke to mogli wymagać nakłąów do MAKS 350zł na prace ... wątpie czy za taką kase bym coż zrobił

napewno potrzebujesz czegoś taniego (może alfred) i o sporej mocy ... napewno bedzie cięzko zrobic to tanimi kosztami,,, wkonuc to sala gimnastyczna

Skomentuj

hm, wiedzialem ze czegos zapomne:). rozmawialem z jednym nauczycielem i powiedzial ze jak bym taka prace robil to calkiem mozliwe ze szkola pakryje w 100% koszty :), bo nie posiada swojego naglosnienia i na wszystkie imrezy musi placic za wynajem, wiec to bym im bylo pewnie na reke, no ale szkola jak to szkola, wiadomo, zrobic jak najlepiej i jak najtaniej :).

Skomentuj

nieznam sie na estradówkach, ale napewno potrzeba ci czegoś o sporej efektywności j jak i mocy, zorientuj sie ile kasy mozesz wydac czy 100 pln czy 1000 i wiecej ...

ile tych kolumn hccesz zrobić, dwie czy wiecej ?

Skomentuj

hm, no tyle ze spora efektywnosc i moc to i ja wiem , ale dzienki :). no a ile ich chce zrobic to sam nie wiem, 2 conajmniej, a ile dokladnie to nie wiem, wlasnie chce sie dowiedziec ile mnie mniej wiecej wyjdzie jednak taka kolumna i bede musial pogadac z direktorem :). a ile na to kasy to hmm.... ciezko powiedziec, ale mysle ze jedna, tanio zrobiona kolumna estradowato pewnie conajmniej 400-500zł by kosztowala, chyba ze sie myle to mnie poprawcie. teraz robilem kolumny do pokoju na ARN'ach i mnie wyszla jedna ok 350-400zł ( a moze i wiecej, sam nie wiem, nie chce tego liczyc :), bo az strach ), a do stradowych no to mysle ze glosnik nisko srednio ze 150-200zł + wysoko ze 100-150zł+ buda ok 100zł+ inne pierdoly(obicia,wytlumienie, kable, narozniki, uchwyty), ehh, sporo tego, ale moze ktos z Was juz robil jakies tanie kolumny stradowe?

Skomentuj

proponuje Eminence alpha 12 (220zł sztuka) albo beta 15 (300zł) do tego sopranówka tonsila 9-13/120wat (jakieś 50-150zł...... niewiem czy musisz mieć fakture czy nie...) zwrotnica to tylko filtr do sopranówki (kondensator + cewka + samochodówka 24V/21wat (basówki dostępne tu www.pabel.pl jak znajdziesz taniej to daj znać :P)

Skomentuj

Hej
              Zgadzam sie z przedmówcą. Eminence to bardo dobra relacja cena/jakosć, ale osobiscie do duzej salai kupilbm przynajmniej BETA15 lub nawet Gamma która jest nieco slabsza ale ma lepsza efektywnosc z uwagi na silny magnes. Na driver tez zastosowalbym Eminencea APT150 jego cena jest porównywalna z Tonsilem.

Na stornie www.case-pack.com.pl ceny Eminenca są niec nizsze.

Pozdrawiam

Skomentuj

hm, czyli za same glosniki na jedna kolumne ze 450zł bym musial dac, + reszta pierdol, to razem ok 700-800zł/szt. by wyszla, tak zeby nie oszczedzac na innych materialach (klej,wkrety,obicia,uchwyty) , czy jeszcze drozej? bede musial pogadac, tanie to to nie jest, ale chyba juz w miare dobre by bylo :)

Skomentuj

na szkolne apele i imprezy okolicznościowe wystarczy na dyskoteke trzeba będzie wyporzyczyć subwoofer i będzie super Żuraw proponuje dobre ale drogie głośniki a ja niezłe i tańsze. z 2 strony mozesz skopiować mój subwoofer na 4x32/150/4SC (nagłaśniałem tym bal gimnazjalny na sali gimnastycznej i basu starczało. (miałem do tego satelitki na estradówkach nikt nie narzekał że mu zamało - pytanie czy szkołe będzie stać na 2 wzmaki - jeden 2x400wat drógi 2x200wat

Skomentuj

moje typowania były by na beyme 12AG100 wysoka efektywność 101dB, całe pasmo przenosi 50Hz-18kHz i starcza jej tylko 80W. niecałe 250zł sztuka
                    pozdrawiam
                    http://www.elmuz.com.pl/beyma/12ag100.htm

Skomentuj

hm, powraca temat, gadalem z dyrektorem, no i mam zrobic wycene wszystkich czesci i mu przyniesc ( nie wiem tylko po co, no ale ok). tak wiec....
                      pomoze mi ktos?
                      mysle ze jaki niskto-srednio tonowy wezme tego Eminenc'a Alpha, lub Beta 15', tyle ze oba maja pasmo do 2 kHz;/ i do tego jakis wysokotonowy by trza bylo dac;/ tyko nie wiem jaki, bo te APT 150 jest od 3,5 kHz ;/ wiec za bardzo sie nie nadaje chyba.
                      moglby mi ktos powiedziec jakie tu glosniki siedza? :http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31241290 bo wlasnie sie zastanawiam nad zrobieniem czegos takiego jak cos.
                      A moze ktos zna jakas strone gdzie jest napisane jak ktos robil estradowki? jakie glosniki zastosowal ile go to kosztowalo itp.
                      Aha i jeszcze jedna sprawa. Z jakiej plyty obudowe robic? bo znalazlem 18mm wiorowa, ok 6 mkw za 120zł ;/, i tu gdzie mieszkam pewnie ciezko bedzie znalezc grubsza. czy ta 18 by sie nadawala do tego?

Skomentuj

do estradówek lepiej skejke albo 22mm worowke, jak ktoś zacznie skakać po kolumnie to ona musi wytrzymać. górna ścianaka musi się opierać na bocznych, i najlepiej odrazu pomyśl o grilu albo cofnij frontową ścianke tak jak ja będe robił i poszukaj w sklepach ogrodniczych siatki spiekanej.

Skomentuj

W kolumnach z linku, siedzą prawdopodobnie Gamma15 i APT150

Zarówno Alpha15 jak i Beta15 spokojnie przenoszą do 4khz (skad te 2khz?) wiec mozesz zastosowac driver APT150 i podział 3,5 khz. Driver z nizszym zejsciem są o wiele drozsze.

NA obudwe sklejka bylaby dobra, ale jest bardzo droga. Ja przymierzam sie do budowy kolumn estradowych i bede stosowal do tego mdf (obudowa trapezowa/lakier ze strukturą). Może zastosowac jakies wewnetrzne wzmocnienia.

Jaki limit cenowy dal Ci dyrektor?

Skomentuj

Czaruję...
                          X