szykuje sie na wymiane glosnikow średniotonowych bo moje 60watt niewytrzymują tej mocy... niech mi ktos powie jakie glosniki warto kupowac jaka marka itp. itd
pozdro
Jak znam życie, to pewnie masz GDM 10/60 albo 12/60. Albo źle go zaaplikowałeś do kolumny, albo masz beznadziejną zwrotnicę (za niski pierwszy podział i za mały rząd). Pamiętaj, że zwrotnica to nie wszystko, oprócz tego głośnik musi być szczelnie oddzielony od basowego (musi mieć własną komorę lub szczelnie zamknięty kosz).
STX-a sobie daruj, średniotonowe mają kichowate (zwłaszcza te plastikowe kosze i małe magnesy, niska efektywność).
yyy bass mam w oddzielnym pudle tzn subwoofer mam... a sredniotonowy jest wlozony razem z wysokotonowym... i za holere niemoge dojsc do tego co to za glosnik... wiem tylko ze jest z tuby basowej wejęty i membrana ma 20 cm a magnes do malych nienalezy ( moze to byc powodem zbyt duzego wylotu???
pozdro
dobra powiem po ludzku!! czy średniotonowy glosnik będzie grał lepiej gdy zmniejsze wylot? (bass refleks) lub usune go calkowicie???????? teraz jazysz??
pozdro:P
sredniotonowy glosnik domowy nie ma 20cm...jedynie w PA sa takie wybryki...i nie potrzeba mu "wylotu"...i nie montuje sie sredniotonowych glosnikow w tubach basowych...poczytaj z deka
tuby basowej wejęty i membrana ma 20 cm a magnes do malych nienalezy moze to byc powodem zbyt duzego wylotu???
tak !!!
tak tak i jeszcze raz tak!!!
POWODEM ZBYT DUŻEGO WYLOTU JEST NIEMAŁY MAGNES I MEMBRANA.
teraz jazysz??
no ja kumam czacze. nie wiem jak inni :/ ale co tam ja już Ci wszystko wyjaśniłem, zaufaj mej wiedzy i zrób jak poradziłem.. na pewno pomoże..
acha i podziel sie z innymi refleksjami nad efektem, bo wiesz.. innym sie przyda..
JAK BĘDĄ UZYWAĆ "SZUKAJ" I JAK BEDA CZYTAĆ PIERWSZA STRONĘ!!!
Skomentuj