Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na głośnikach tesli. Problemy? Jaki wzmacniacz?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na głośnikach tesli. Problemy? Jaki wzmacniacz?

Cześć.
    Mam problem z którym nie potrafie się uporać, a raczej niewiem od czego
    zacząć, by sobie nie narobić niepoczebnej robory lub czegoś nie zwalić.
    Mianowicie zrobiłem sobie dwódrożne kolumny na głośnikach: ARN-150-05/8 (8Ohm, 60W, fs 45Hz, Qts 0,43, Qms 2,35, Qes 0,53, Vas 8,52, SPL 84dB, 82 mm układ magnetyczny i 4.25 mm maksymalnego skoku membrany, 45-5000Hz f. przenoszenia), ARV-104-03/8 (8Ohm, 45W, SPL 84dB, 2500-18000Hz f. przenoszenia). Użyłem do tego celu programu WinISD beta 0.44. Zestroiłem kolumne na 42Hz przy 12,3litra(wymiary wew. 180/180/380mm)troche ponad 8litrów po wytłumieniu, niestety otrzymałem duży impuls, co może byc moim problemem 18,32ms. Obliczyłem otwór o średnicy 40mm i długości 143mm, jedynie w sklepie dostalem 100mm i taki zastosowałem. Zastosowałem zwrotnice STX-a 2 rzędu 12/12dB przy 5000Hz (chciałem niższa częstotliwość ale w całych Katowicach i Tychach jest
    deficyt na takie 8Ohm o f. 3500 lub 4100Hz),zastosowałem tłumik dla wysokotonowca -7dB . Złożyłem kolumne z MDFu 16mm, pod glośniki, rury i gniazda dałem sylikonu dla uszczelnienia. CAŁY problem w tym, że przy wybuchach basu ARN-150 zaczyna mi STRASZNIE CHARCZEĆ, także gdy występuje przeciągły, przerywany bas i w utworach w których występuje duzo instrumentów razem z wokalem i basem równocześnie. Pewnie to wina zasłabego wzmacniacza 2*35W. Nie wiem jak sobie z tym poradzić, a nie chcę tego tak zostawiac bo kosztowało mnie to dużo czasu i wysiłku, a nie chciałem sobie robic kolumn zamkniętych bo zależało mi głownie na tym żeby były małe.
    Nie wiem co zrobić bo mam 200zł na wzmacniacz. Pomyslałem że może kupie samochodowy 240W (około 100zł i miałbym 100zł na zasilenie jego ale nie mam schematu na jego realizacje i nie wiem czy mam dobry pomysł, a za wasze będę dozgonnie wdzięczny).

ZA WSZELKĄ POMOC DZIĘKUJĘ!!!

sluchaj arn jest glosnikiem kroty posiada niska efektywnosc i pojedynczy sam nie zagra glosno zapewne te przestery pojawiaja sie przy glosnym sluchaniu a to norma dla tego glosnika ale to nie moze byc reguła

watpie czy to wina za slabego wzmcniacza jezli faktycznie masz 35 W przy 8 ohm to wydaje sie wystarczajco ale roznie to bywa napisz wiecej o wzmacniaczu co to jest?

Skomentuj

Oj LUKASZu 35W dla 8ohmowej tesli to napewno za mało. Moje XW165 4R dostają ponad 70W i to dla nich ciut za mało czasami

Skomentuj

dla mnei styka 30 W :) (12 mkw) tylko... jednego nierozumiem i to jest napewno problem
        dales br 10 cm? a jaki długi? bo jesli wyliczony prez win isd(co neiznacyz ze 100 % tak jak ma byc)to wtedy nieodciaza membranki i charczy
        inny motyw,arn w 13 l to zaduzo.o wiele
        wytlumienie niezniejsza obudowy!(taaa i kto tu przeczytał całe :P )
        zwrotnica,mogles zaczekac,zrobic sam,dzialac bedzie ale moglo byc o wiele lepiej,niemasz gdzies basu podkreconego,na wzmaku?w sterownikach?odtwarzaczu? jaki to wzmacniacz,iczy te charczenie jest po odkreceniu galki od glosnosci na MAX(do oporu) jesli tak to u mnie tez to sie dzieje tylko nieaz tak bardzo charczy,wzmacniacz sie przesterowywuje,
        ja mam obudowe + - 9 l strojenie + - 50 hz

Pozdrawiam
        P.s
        przeczytaj to całe

Skomentuj

za dużo litrów dla arn150 - 9 jest optymalnie
          za krótki BR = Wyższe strojenie =niższy GP
          charczenie pewnie wzmak, ale mogę sie mylic :)

TU BYŁ WIELKI BŁĄD - MEA CULPA

Skomentuj

Marask,jak jabym chcial zeby krotszy br to nizsze strojenie...

Skomentuj

sora - miało być WYŻSZE STROJENIE, niższy GP

Skomentuj

Czaruję...
              X