Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

podlogowki 2d czy 3d?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

podlogowki 2d czy 3d?

Witam!
    jako nowicjusz w temacie mam kilka waznych dla mnie pytan - chce zbudowac niskobudzetowki - mysle o glosnikach STXa - ale nie wiem czy zbudowac 2d czy 3d - nie mam zamiaru narazie skladac suba i raczej w najblizszej przyszlosci tego nie zrobie.

Czy da sie w winisd albo boxplot albo jakims jeszcze obliczyc kolumny 2d lub 3d - no i jak to zrobic... na co zwracac uwage?
    Jakich uzyc zwrotnic?
    Czy przy budowie kolumn moc calkowita obliczana jest przez sumowanie mocy poszczegolnych elementow?
    Jak obliczyc imped. calej kolumny?
    Czy na plyte czolowa nadaje sie deska (nie plyta czy sklejka - tylko jak najbardziej deszczasta deska:) sosnowa?

Pewnie w praniu jeszcze wymysle jakies pytania - z gory dzieki wielkie za pomoc...

No i mala prosba - prosze nie ganic ani nie bic nowicjusza za pytania:P Przeczytalem juz sporo postow na tym forum ale w zadnym nie znalazlem jak narazie tego czego szukalem wiec stad moje pytania - oczywiscie moglem przegapic jakis temat w ktorym to wszystko bylo juz wyjasnione:) wiec sorry

Bardzo dobrze bedzie jak napiszesz ile kasy mozesz przeznaczyc na glosniki + zwrotnice.
    Cos sie zaradzi.
    ps. skad jestes z malopolski ?
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

proponowal bym skopiowanie jakiejs sprawdzonej konstrukcji, raczej o 3way nie mysl poniewaz jako nowicjusz nie masz szans na powodzenie bez powmiarow, proponuje wlasnie skopiowanie jakiejs konstrukcji 2way, powiedz jeszcze jaka kasa dysponujesz i w jak duzym pokoju to bedzie stalo i mozesz jeszcze dodac typ muzyki jakiej bedziesz na tych kolumnach sluchal ;]

Pozdrawiam

Skomentuj

borys - chwilowo siedze w kraq
        sam nie wiem ile przeznaczyc na ta konstrukcje - mysle ze na sama elektronike to ze 300 max - no ale jak cus ma nie grac to moze sie dozbiera - to ma byc niskobudzetowka...
        mieszkam po studencku wiec pokoik ma raz 10m^2 raz ma 20m^2
        no i co z sosna? nadaje sie na plyte czolowa?

aha - no a muzyka - raczej radyjko - czasem cos ala hc jakis oldschoolowy rap, funk - zaznacze jednak ze nie jestem maniakiem ktory nie daje spac sasiadom :)- raczej nie slucham muzy b.glosno...

Skomentuj

krzychoxx, Sosna może być dlaczego nie...
          Na taki pokuj (wkońcu 10 czy 20m^2 ??) powinny się nadać klony kolumn Yoshiego http://yoshi.audiomania.info chociaż na 20m^2 może być ciut przymało.

Skomentuj

Zamieszczone przez Piekny
            krzychoxx,
            Na taki pokuj (wkońcu 10 czy 20m^2 ??)

zwykle nie udaje mi sie wywalczyc akademika wiec wynajmuje w kraq - no i czasem zdazy sie 10m^2 a czasem wiecej... takie zycie

Juz kilkakrotnie studiowalem kolumny Yoshiego ale na cos takiego raczej z kaska nie wyrobie - aqrat jak jest kasa potrzebna to czlowiek nie moze roboty znalezc...:)

Skomentuj

Ahaaa
              To może z tanich by tak: Arv104+Stx 18-120-6SW/Arn150 jeśli to mają być monity...+ np. jakiś mały i zgrabny subik np.(]:->bardzo lubie ten głośniczek) arn226-07.
              Na 3way bym sie nie porywał bo są marne szanse na dobre zestrojenie bez pomiarów systkiego ze sobą.

Skomentuj

no tak sie napalalem na to 3way ale rzeczywiscie widze ze to wyzsza szkola jazdy...:)
                czyli tak - jesli chodzi o 2way to musze cos obliczac w winisd? no i czy odgradzac wysokotonowy od reszty?
                no i jeszcze zwrotnice - mysle ze gotowe (sklepowe) mi pewnie odradzicie... to jakie wziac/zrobic?
                a o subie pomysle za jakis czas...:P

Pomozcie forumowicze i odpowiedzcie na powyzsze pytania - prosze

Dzieki - pozdrawiam

Skomentuj

Of kors że trza obliczać w winisd,dobierz głośniki to sie wymyśli zwrotke,jeśli chodzi o arv104/arn150 to 9l i strojenie na 45-50Hz i do tego zwrotka by irek

Skomentuj

dzieki - ale o ktorych arv-kach i arn-ach myslisz dokladnie - bo nie znam sie na teslowskiej nomenklaturze nazewniczej:P <-bardzo trudnych slow uzylem:P

glupek glupek glupek - przeciez na schemacie sa...

ale na nisko-srednio nie lepiel uzyc stx-ow? no chyba ze chodzi poprostu o zwrotke - bo juz jest gotowa...
                    no i jeszcze jedno - na schemacie zwrotki jest arv 104-00/08 - nie moge sie ich doszukac na empire

myslalem raczej o arv-kach i o stx-e GDN-17-80-8-SS

Skomentuj

niskotonowy to arn150-03/8ohm a wysokoton. to arv104-04/8ohm
                      Z STXem bym nie ryzykował skoro nie masz kasy,ale podobno Stx 18-120-6SW udał się im ,tylko wtedy musiał byś sam zwrotke obmyślić :)

Skomentuj

No to jeszcze takie pytanka - ile w przyblizeniu moze wyniesc impedancja calosci?
                        Jaka moc bedzie mial zestaw? sumowac glosniki?

aha - w tej chwili mowimy o monitorq? jeden wysokot + 1 nisko-sred?
                        bo ja ciagle mysle o wysokot + 2 niskosrednio

no i sie teraz zastanawiam ktory wybrac GDN-18-120-6 SW czy ARN-150-03/8 na nisko-srednio... wyczytalem gdzies na forum ze kopulki STX-a sa raczej nie bardzo wiec chyba zostanie ARV. czekam na fachowe opinie:)

Skomentuj

Ale powiedz o jakich głośnikach myśllisz,bo szklana kula mi się ztłukła i nie wiem o czym sobie myślisz ;D

Skomentuj

bardzo smieszne:P

no mysle albo o 2xGDN-18-120-6-SW + ARV-104-03/8

albo

2xARN-150-03/8 + ARV-104-03/8
                            -----------------------------------------------------------------
                            Poradz wiec co ty na to?

Skomentuj

Robiąc klony kolumn Yoshiego masz pewność że
                              1 zwrotka jest idealnie dobrana
                              2 konstrukcja sprawdzona i chwalona
                              3 powinno starczyć do takiego pomieszczenia
                              Jak skończe monitork i skombinuje se transport z warsztatu do domu z zestawem :) (arn150,arv104&sub na arn226-07) powiem Ci jak to gra :P

A porywając sie na STXa musiasz sam zaprojektować zwrotke,pokombinować z obudowa(optymalną) i liczyć że będzie dobrze

Ja sam nie mam kasy w nadmiarze i nie stać mnie na testowanie/kombinowanie dlatego robie sprawdzoną konstrukcje

Skomentuj

no mysle albo o 2xGDN-18-120-6-SW + ARV-104-03/8
                                Do takiego zestawienia akurat też już ktoś zwrotnicę obmyślił A mianowicie Sound Wave... zaraz tu zapodam schemacik

Skomentuj

I nawet obudowe:P

Skomentuj

Jeeee.... ano sorry zapomniałem że na audiomanii jest schemat xD

http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?p=6640#6640

Skomentuj

Jednak nie do arvki a do 11/200/8/AJ - też ze stajni stx'a kopułka ta za 38 zł niby dobra w porównianiu z arv :)

schemat zwrotki: http://audiomania.info/forum/files/stxzwr.jpg

[ Dodano: 2005-08-02, 23:11 ]
                                      Piekny mnie wyprzedził.... :)

Skomentuj

ok - ale ile kasy bede potrzebowal na klony Yoshiego? sama elektronike?

No i Yoshi wymienil kopulke na Audaxa - a ja nawet nie wiem gdzie je mozna dostac:) no i ile kosztuja - ja tez wolalbym sprawdzona konstrukcje tylko ze kasa kasa kasa...

aha aha aha - no dzieki panowie - moglbym was usciskac :P

juz mam wszystko chyba:P

Jeszcze jesli mozecie powiedzcie mi gdzie najtaniej kupic elementy do tych zwrotek?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X