na początku Yoshi miał w swoich kolumnach GDWK 11/100 - ta kopułka nie jest zła, raczej Cie zadowoli. Tylko teraz musisz sie zastanowić czy chcesz kolumny z ARN'ami czy z STX'ami czy jeszcze z czymś innym :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
podlogowki 2d czy 3d?
Collapse
X
-
Overclocker
Zdecyduje sie chyba na konstrukcje Sound Wave'a na STX-ach - no ale mam pewne watpliwosci - on uzyl w tych kolumnach http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?p=6640#6640
po jednym glosniku wysokoton + niskosrednio?
Wnioskuje tak po samym litrazu kolumn 10l to jakbym nie chcial na to popatrzec za malo zeby weszly dwa glosniki 18-120 STX-a...
Niech mnie ktos poprawi i powie ze sie myle , ze burak jestem i wogole liczyc nie umiem - bo w planach mialem budowe 2x18/120 + wysokoton:)
Ale nic to - zdam sie na sprawdzona konstrukcje... No chyba ze macie jakies propozycje?
Skomentuj
-
Sound Wave mierzył te głośniki w 10L (tak tam jest napisane) i miał po jeden niskośredni w kolumnie. Ale jak wsadzisz tego STX'a w 10L to bas będzie nie za niski. Możesz zapakować po jednym niskośrednim na kolumne z komorą 20L dla niego i będziesz miał więcej niskiego basu. Te głośniczki mają niezłą efektywność więc wystarczy po jednym. Pozdrawiam
Skomentuj
-
no tak - ale w winisd wychodza mi bzdury totalne... podobnie jak boxplot - przeciez pi x drzwi widac ze nie moze byc fi3cm ale oba progsy sie uparly - przy wiekszych srednicach dostaje rure ok 35 -40 cm dluga - no porazka - szkoda ze nie mam sprzetu do Speaker Workshop...
No jest tez inna sprawa - jako ze to dopiero poczatki mojej przygody z winisd itp to mozliwe zebym robil cos od strony d... no ale az tak tepy nie jestem (no przynajmniej ja tak mysle:P)
Sam juz nie wiem co z tym fantem zrobic
nie no - sprawdzilem jeszcze raz - jak daje mu ~45Hz w 15-20 L to wola mi o B-R
fi [cm].....dl [cm]
3 ............3,5-4
5 ............11-17
7 ............25-35
i tak dalej i tak dalej...
prosze was niech go ktos wrzuci do winisd i sprawdzi - moze rzeczywiscie cos robie do d...
STX 18/120/6SW - bo sie zaraz potne
Skomentuj
-
Ok Overclocker - wic taki pomiary nie sa sp.. spsute? Bo szczerze powiedziawszy sam nie mialem pojecia:P tylko troche zbily mnie z tropu dlugosci B-R pow fi5 bo takich dlugich jeszcze nie widzialem po sklepach - no ale dzis sie wybieram do jeszcze jednego - podobno maja duzo B-R-ow... mam nadzieje - no chyba ze jak mi prog podaje np11,5 cm dlugi a ja dam 10 to nie bedzie wielki blad?
No i teraz jak juz mam 3 zwrotki od Sound Wave'a to sam nie wiem czy zrobic z arvkami czy z stx-em 11/200 - jak myslicie - no bo ja mem teraz cos ala "osiolkowi w zloby dano...":P
No i jeszcze jedna kwestia - jako ze ze mnie jeszcze gorszy elektronik niz aqstyk to sie zastanawiam jakiej mocy powinny byc rezystory - gdzies cos wyczytalem i doszedlem do wniosku ze 1,5 - 2W powinno byc ok - ale rownie dobrze nie powinno:P
Skomentuj
-
bo takich dlugich jeszcze nie widzialem po sklepach
no chyba ze jak mi prog podaje np11,5 cm dlugi a ja dam 10 to nie bedzie wielki blad?
Co do rezystorów to nie wiem ;] ale nie mniej niż 5W
Skomentuj
-
Ok dzieki panowie wielkie - juz mniej wiecej wszystko wiem o moich przyszlych kolumienkach i praktycznie wszystko juz mam kupione - czas montowac bude!:)
ale mam jeszcze jedna sprawe, a mianowicie mam ampli technicksa SA-GX170 i do tego 2x tonsil "sonata" 6ohm (sprzet jest wlasciciela mieszkania:P) jak juz skoncze robote z tymi kolumnami 18/120 +arv to chcialem sobie zrobic A+B ale teraz nie wiem czy moge, bo:
do A or B mam 4 - 8 ohm
A + B jest 8 -16 ohm
Wiec nie wiem czy moge ryzykowac - bo te moje beda mialy 6-8 ohm tak pi x drzwi a sonaty maja po 6...
jak myslicie - ryzykowac czy tylko A orB???
Skomentuj
Skomentuj