Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy dwa tonsile mogą grać razem?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy dwa tonsile mogą grać razem?

Mam 2 głośniki tonsila GD 30/30 i GDS 30/30 i chciałbym zrobić z nich kolumnę estradową dwu i półdrożną coś na wzór Eltron 60 i teraz pytanie: czy oba głśniki mogą grać w jednej obudowie (komorze)? Nie znam ich parametrów ale oba wyglądają identycznie tylko GDS zamiast kopułki przeciwpyłowej ma zamontowaną małą membrankę reszta tzn cewka, kosz, zawieszenia są take same.

Czekam na odpowiedzi

Pozdrowionka!!!

Tak, oczywiście.

Skomentuj

A jeżeli kolumna pracowala by w bi-wiringu (GDS z gwizdkiem w całym paśmie a GD w dolnym) to czy w tym wypadku będzie ok, czy może jakieś przesunięcia fazowe w filtrze dolnoprzepustowym (przed końcówką mocy) będą działać negatywnie?

Skomentuj

Generalnie rozpatrywanie takich zagadnień dla głosników tej klasy nie ma sensu!
        Jeśli sa filtry, to sa przesuniecia fazowe.
        O ile dobrze zrozumiałem, chcesz zastosować bi-ampling, a nie bi-wiring (filtr przed końcówką), a to już lekka przesada przy tych mocach i takich głosnikach.
        Poza tym nie zapominaj, że wysokotonowy (nie gwizdek) musi mieć filtr górnorzepustowy.

Skomentuj

Wszystko rozumiem budowałem i naprawiałem już zestawy głośnikowe i głośniki, a
          bi-ampling dlatego, że głośniki mają po 4ohm jeżeli będą pracowały w konstrukcji 2 i pół drożnej to w dolnum paśmie wypadkowa impedancja będzie wynosić 2 ohm a łatwiej o końcówke 4 ohm. Bo jeżeli połącze głośniki szeregowo to oba będą pracować w tym samym paśmie (teoretycznie).

Skomentuj

Można głośniki połączyć szeregowo i równolegle do tego z tubką podłączyć indukcyjność a do drugiego pojemność.
            Nie polecam takiego rozwiązania ale eksperymentalnie można je sprawdzić.

Skomentuj

Rozwiązanie o którym pisze bimber to w zasadzie propozycja klasycznej zwrotnicy szeregowej (w Polsce mało popularne). Niestety w tym konkretnym przypadku to się raczej nie nada.

Skomentuj

Zamieszczone przez bimber
                Można głośniki połączyć szeregowo i równolegle do tego z tubką podłączyć indukcyjność a do drugiego pojemność.
                Nie polecam takiego rozwiązania ale eksperymentalnie można je sprawdzić.
                a mógłbyś podać coś więcej na ten temat.

Skomentuj

A co z propozycją bi-amplingu chodzi mi o to czy przesunięcia fazowe będą dużo większe niż przy zwrotnicy i czy pozwolą na pracę w jednej komorze, a może zrobić kolumny
                  2-komorowe albo 2 kolumny szerokopasmowe i niskotonową? Co bedzie korzystniejsze?

A co do bi-amplingu to 2 końcówki 60W i 2 zwrotnice a 4 końcówki po 30W i prosty crossover to praktycznie taki sam koszt poza tym z tego co czytałem to bi-ampling ma wiele zalet, ale teraz nie o to chodzi tylko o to wyżej.

A co do zwrotnicy szeregowej to jak wyliczyć wartości elementów i jaki ma spadek?

Skomentuj

Czaruję...
                  X