Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki - pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki - pytania

Zaczynam budować monitorki (na ARN 150 i ARV 104) i w związku z tym mam parę pytań.
    1. Jeżeli wysokotonowy ma 45W a nisko 60W to czy moc monitorków to będzie 60 + 45?
    2. W głośniku biegun + jest oznaczony czerwoną kropką czy to - ?? :P
    3. Na czeskiej stronce znalazłem do nich zwrotnicę. Czy kondensatory , które trzeba użyć do jej budowy mają być elektrolityczne, czy foliowe?
    4. Co oznacza fd1=1.800Hz i fd2=3.100Hz ?? (na stronie przy schemacie zwrotnicy sięto znajduje)
    To chyba wszystko :) Z góry dzięki za pomoc!
    __________________________________________________ ____________________________

Zwrotnica:

kiepska jest ta zwrotka do arvki słabo filtruje

Skomentuj

1) Moc kolumny to moc najsłabszego głosnika w kolumnie. Przy czym tutaj nie powinno sie uwzględniać głosnika wysokotonowego gdyż przy wysokim podziale mała moc idzie na niego.
      2) Czerwony kolor oznacza raczej +
      3) Elektrolityczne ;]
      4) Pewnie gdzie są podziały... Jak bym wiedział gdzie są zwrotnice na tej stronie to bym coś wymyślił :)

Skomentuj

Schemat zobaczyłem tu: http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm
        Sound_Wave a jaką byś proponował? Może jakiś schemat?
        Pozdro!

Skomentuj

ja bym zmniejszył przynajmniej o połowe cewke dla ARVki bo inaczej od 1500 do 3kHz głośnik niejest praktycznie wogóle filtrowany (-8dB to naprawde mało) wogóle arvka to nieprzyjemny pod tym względem głośnik.
          koniecznie chcesz 8 ohmową wersje arna?? do 4 ohmowej zwrotek jak mrówków :)

Skomentuj

Co do arn to mam wersję 8 omową, więc nie będę na 4 zmieniał. A może posiadasz jakiś schemat do wersji 8 omowej ??

Skomentuj

Zamieszczone przez thunder
              które trzeba użyć do jej budowy mają być elektrolityczne, czy foliowe?
              Zdecydowanie lepsze są foliowe.

Skomentuj

Czaruję...