Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Owale na tylnia polke...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Owale na tylnia polke...

Witam, mam pytanko o rade. O ile w kwestii "stacjonarnego audio" zdazylem sie co nieco zorientowac, to w temacie car-audio jeszcze nie bardzo. Po wielu przygodach postanowilem wreszcie udzwiekowic swoje taczki na 4 kolkach. Jakies radyjko sie znalazlo, kabelki przeprowadzone... i do dziela. Przod nie pozostawial wielu watpliwosci: nie chcialem ciac polek, tapicerki, kieszeni bocznych czy innych elementow :) wiec zdecydowalem sie na wymiane fabrycznych Blaupunktow (mooooooocno juz nadgryzionych zebem czasu) na produkt Pyle.. Wymiar 8, troszke wyzsze, ale ladnie weszly w domyslne miejsce na podszybiu i nawet daly sie swobodnie przykryc fabrycznymi maskownicami. Graja niezle, czysto, bez jakichs specjalnych fajerwerkow. W kazdym razie jestem zadowolony.

Natomiast jesli chodzi o tyl... tu mam pewien problem. Otoz z pewnych wzgledow musze zdecydowac sie na glosniki 6x9". I nie bardzo wiem co wybrac. Mozecie pomoc? Ponizej kilka linkow z Allegro okreslajacych mniej wiecej kierunki moich zainteresowan i stan kasy (niestety dosc znikomy) jaka na to dyponuje. Czego oczekuje po tych glosnikach? Hmm.. Mysle, ze dosc dynamicznego basu, potrafiacego zejsc dosc nisko i poruszyc powietrzem :), niezlej jakosci (ale mam swiadomosc ze za ta kase to nie bedzie to zaden klejnocik) i dobrej wspopracy z radyjkiem, ktore do najmocniejszych nie nalezy... (4 x 25W). Nie planuje na razie ani wzmaka ani suba, wiec calosc musi byc (przynajmniej na razie) w miare uniwersalna i samowystarczalna. W kolumienkach, ktore niektorzy mieli okazje zobaczyc na forum udalo mi sie to dzieki Waszym radom, licze na to, ze teraz tez pomozecie :)

http://allegro.pl/show_item.php?item=59496646
    http://allegro.pl/show_item.php?item=59895097
    http://allegro.pl/show_item.php?item=59895096
    http://allegro.pl/show_item.php?item=59239424 - niestety 2-way
    http://allegro.pl/show_item.php?item=58843627 - to chyba podroba Magnat Bull Power 693?

Jeszcze przy okazji... podczas niedawnej wyprawy do sklepu z caraudio przemily pan proponowal mi glosniki 6x9 jakze zachwalanego wszedzie (:P) producenta A-tex :P Wygladaly dokladnie jak JBL Decade (T595) i wazyly tyle samo... Nie mialem okazji posluchac, bo mi nie pozwolil wyniesc ich ze sklepu zeby sprawdzic (niedobry... :P ), ale zachwalal je niesamowicie, twierdzac, ze A-tex robi je na licencji JBL... Troche mi sie nie chce wierzyc ze to prawda, zwlaszcza patrzac na roznice cen - JBL - 1400 zl, a A-tex - 190 zl.
    Wiecie cos o tym?

Z gory dzieki za rade

Ogólnie nie podoba mi się dźwięk z głóśników "jajek" 3-way. Ostatnio byłem w Media-Markt i z ciekawości postanowiłem posłuchac głośniczków Car-Audio. I ku mojemu zdziwieniu zwykła szerokopasmówka za 50 zł grała dużo przyjemniej niż Blaupunkty, Alpiny, Sony... które wyglądają prześlicznie w tych chromowanych plastikach :P co wy na to?

Skomentuj

jak już tak mocno chcesz kłaść te 6x9 to pewnie w połke z tyłu, więc nie oczekuj niskiego zejści i jakieś ogromnej ilości basu, chyba że zrobisz pólke z obudową do głośników, pogadaj z tomck w jakiej cenie miałby hertz DCX 690 bo cięzko będzie o jakieś w miare grające 6x9.

schmeichelsopot, słuchałem nie dawno głośników blaupunkta gtx 693 (seta ibiza, zamontowane w półce) pod radiem też blaupunkta model valencia mp34 o basie można pośnić moja to umnie standartowe szerokopasmówki pod radiem fabrycznym mają więcej basu i lepszy dźwięk

Skomentuj

Otoz z pewnych wzgledow musze zdecydowac sie na glosniki 6x9".
        z jakich? z finansowych?

bo jak masz na elipsy to lepiej te pieniądze zaoszczędz albo przepij, ale nie wyżucaj.. nie wyżucaj na elipsy! nie! nie na półkę.! nigdzie!
        daj te pieniądze biednemu ale nie kupuj elips! to gorsze wyjscie niż danie tych pieniedzy żonie abo teściowej..

a tak na serio to schowaj kase do kieszeni i poczekaj aż zaoszczędzisz troche więcej a puźniej klasycznie mały wzmak i mała buda..
        poczekaj.. zaoszczędz.. nie wyżucaj kasy w błoto.. a będziesz zadowolony :)

Skomentuj

Zglosnikow 6x9 (budrzetowych) moge polecic GMS z malym neodymowym ukladem magnetycznym (nie pamietam modelu), graja lepiej niz 2x drozsze blaupunkty ktore wczesniej mialem, srednice maja taka sobie nic rewelacyjnego ale za to basu jest naprawde sporo (jak na takie cos).

Czytajac pierwszy post mniemam ze jest to audi80, mam racje ?
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czemu 6x9... Wzgledy sa trzy - po pierwsze moze i finansowo wydolilbym na cos innego ale niedlugo mam kilkka slubow pod rzad w programie i innych tego typu wezy w kieszeni... a chcialbym zeby cos w miare przyzwoicie gralo w autku... Po drugie nie mam miejsca na zamontowanie normalnego sprzetu w obudowach - dramatycznie potrzebuje przestrzeni bagaznika (ktorej i tak mi czesto brakuje :/) wiec pozostaje polka. Po trzecie w polce sa juz przygotowane kable (przeze mnie) i wczesniej - przez poprzedniego wlasciciela otwory przy ktorych zamontowal dodatkowo tajemnicze plastikowe pudeleczka (ktorych przeznaczenia nie znam, ale zamieszcza wkrotce fotki na forum - moze ktos bedzie wiedzial :) ) - jednym slowem tylko wstawic cos i sluchac.

Gms? Szczerze mowiac pierwszy raz slysze ta nazwe. Nie wiesz czy mozna to kupic w jakichs sieciach sprzedazy - czy zostaje tylko gielda?

A samochodzik to Golf.

Skomentuj

http://www.almi.arg.pl/glosniki.html

To jest ta firma, dodatkowa zaleta jest taka ze maja bardzo prosta plaska czarna maskownice (nie taka bukiecka jak niektore inne firmy) przez co nie sa kuszace dla zlodzieja i nie szpeca auta.
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Thx, poprzegladam sobie - przynamniej mam juz nad czym myslec :)
                Szkoda ze to w Lodzi bo moze udaloby sie podjechac i posluchac...

Skomentuj

dramatycznie potrzebuje przestrzeni bagaznika (ktorej i tak mi czesto brakuje :/)
                  zespol skrzynie subwoofera z półką bagażnika, potrzebne Ci tylko kilkanaście litrów.

Po trzecie w polce sa juz przygotowane kable (przeze mnie)
                  to je wykorzystasz, albo zmienisz.

a chcialbym zeby cos w miare przyzwoicie gralo w autku
                  "owale".. ehm.. znaczy budżetowe elipsy nigdy nie zagrają przywoicie.

po pierwsze moze i finansowo wydolilbym na cos innego
                  ta opcja najlepsza.. polecam!
                  a zrobisz jak zechcesz.. :)

Skomentuj

nir bierz elips :P im wiecej dróg w elipsie tym gorzej gra :P lepsze juz sa 16 cm 2way
                    jak szukasz basu to kup jakies basówki np stx lub tvm xw165 i je wsadz w pólke , basu bedziesz mial pod dostatkiem i wujdzie to tanio ok 60zł +pólka; pwniem asz orginalna półeczke? ja na Twoim miejscu zrobilbym nowa z wórówki albo sklejki zszafy ; starrej nie trzeba ciac i lnie bedzie skakac razem z membrana

[ Dodano: 2005-08-07, 23:57 ]
                    http://www.caraudio.com.pl/linki_krajowe1.php masz tu link do dystrybutorów wiekszoci gosników:P

Skomentuj

Thx aryan :)

magik dzieki za rady, pomysle o tym.

[ Dodano: 2005-08-08, 00:28 ]
                      Z obliczen wyszlo mi ze gdybym decydowal sie na zabudowe "od podstaw" to moge przeznaczyc 50 litrow przedzielone na 2 przetworniki niskotonowe (szer: 2x55,5 , wys: 2x15 , gl: 2x 30 - rozmiary w centymetrach). Jeszcze tylko nie wiem co w taki litraz spasuje... pewnie stx :/

Ehh oczywiscie powinienem najpierw miec glosniki i dopiero liczyc bude... ale coz... mus to mus. Moze uda sie jeszcze jakas piszczalke do tego dorzucic - jutro wielkie mierzenie bagaznika :P

Skomentuj

a ja bym radził coś innego..........

Jakiś czas temu słuchałem budżetowo nagłośnionej skody OCTAWI :)

Przód - fabryczne głośniki
                        Tył - w półce elipsy Pionnera ( dwudrożne)
                        W bagażniku sub na jakimś 30 cm głosniku typu alphard , stx ( nie pamiętam)
                        Wzmacniacz zmostkawany też jakiś first ( coś z TYCH marek).

NAjważniejsze - jednostka sterująca to Alpine z wyższej półki.

Dzięki temu że radio miło możliwości konfiguracji wszelkich możliwych opcji regulacyjnych to efekt był ROZWALAJĄCY.
                        Gdybym sam nie usłyszał to bym nie uwieżył.

W Twim przypadku zrobiłbym podobnie - w pólkę elipsy ( jakieś dwudrożne i ascetyczne z wyglądu ) .

Jeśli jest miejsce koło nadkoli to można zabudować jakiś subik i zasilić go jakimś TDA w mostku ( powinno wystarczyć) .

Skomentuj

No moze tak zrobie, choc obawiam sie polaczenia elips z subem. Wogole srednio mi pasi umieszczenie glownego (wlasciwie) zrodla dzwieku z tylu...
                          Moze z czasem zabuduje drzwi i wtedy elipsy wywale. Na razie kupilem jakies nie za drogie ale w miare rozsadne (mac-audio) i siedze nad skrzynka dla nich ktora zastapi tylnia poleczke. Zobaczymy co z tego wyjdzie... :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X