Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JBL CS-12 kto cos wie o tym glosniku ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JBL CS-12 kto cos wie o tym glosniku ?

witam,

przymierzam sie do kupna tego glosnika pod suba do auta....
    parametry nawet nawet :P, moc nie duza - nie trzeba kosmicznej mocy tym samym wzmak nie drogi....
    cena nie jest powalajaca, no i teraz pytanko kto mial z nim do czynienia ? jak mi to zagra ? najlepiej jakies litraze obudow jakby ktos wiedzial albo gotowe strojenia ??? prosze pomozcie...

Nie wiem jakiej pomocy od nas oczekujesz. Wklep to do WinISD i zobacz jak będzie. Albo podaj przynajmniej parametry.

Skomentuj

a prosim cie bardzo :P

SPECYFIKACJA:
      rozmiar 30 cm
      moc ciągła/szczytowa 125 W/480 W
      skuteczność (2,83V/1 m) 94 dB (rożnie to pisza.. nieraz 93 nieraz 92 )
      pasmo przenoszenia 38 Hz - 500 Hz
      głębokość montażu 127 mm
      średnica otworu montażowego 277 mm
      Vas : 144L
      Qts : 0,39
      Fs : 24,7Hz
      Qes : 0,41
      Qms : 7,34
      Mms : 119g
      Levc : 2,3mH
      Paksus : 127mm
      Revc : 3,58 ohm

tak wiem Winisd prawde ci powie :-/ wcale nie, nie wierze w ten program... kiedys zrobilem z ciekawosci suba w winisd wsio wygladalo super ( w miare) a sub zagral taka chu...e ze dramat....

Skomentuj

to albo miales tragiczny glosnik albo nie umiesz sie nim poslugiwac
        winisd to w zasadzie tylko symulator ktory proponuje cijakies rozwiazanie po sobie wiem ze wyliczenia zgadzaja sie powiedzmy w 75 %
        lepszym jest oczywiscie bass box

Skomentuj

no byl tragiczny glosnik :P STX :-)

czyli nikt nie slyszal tego glosniczka :/ ?
          bedzie trzeba sie glowic jak to zestroic...... w sklepach widizalem ze robia go w obudowie zamknietnej ale to przeciez duze litraze a ja nie chce zbyt duzego pudla (np. 50L ) jakies 20-30 by bylo dobrze,
          zasymulowalem w 30L BR -6dB @ 38Hz -3dB@45Hz czyli niezbyt ciekawie... impuls max 7,3ms w pasmie uzytecznym :P
          jakie inne propozycje ?

Skomentuj

No jeżeli głosnik ma VAS 144L to napewno nie zagra Ci cudownie w 20-30l. Pewnie niżej zszedł by 25cm w takiej obudowie.

Skomentuj

w/g BassBoxa zamknieta skrzynka (rozumiem, ze w samochodzie preferowana kostka) mialaby ok 25litrow przy F3=58Hz (F3 ok. 42Hz) i prawie liniowym Group Delay.
              Ewentualnie wentylowana kostka o scianie (wymiar wewnetrzny) 40cm (64litry).
              W tym przypadku wychodzi Fb=28Hz dla rurci 6,5/14, F3=34Hz ale niestety malo ciekawy group delay z pikiem 17,5msec/17Hz i 11msec przy F3.
              Wybor nalezy do Ciebie, zawsze przeciez mozesz zrobic kostke 40cm odpalic i jak nie bedzie pasowal dzwiek dac br.
              Jednak w/g mnie w samochodzie nie ma sensu stroic suba ponizej 45Hz

Skomentuj

no tak ale nie tylko od Vas wszystko zalezy (przynajmniej tak mi sie wydaje :P)
                no dobra nie stroi sie ponizej 45hz a na co sie stawia w subie do auta ?? bo wiadomo ze w pudle BR nie da sie wszystkiego zestroic dobrze bo na cos trzeba postawic :p

Skomentuj

Ja w subie do samochodu stawiam na dynamike i jakosc basu. I tu jednak konstrukcje closed
                  maja swoja przewage. Pozatym nie lubie wyjacego przymulonego basu i tu tez closed spelnia moje oczekiwania.
                  Dodatkowo, w samochodzie jak juz kiedys na forum ktos wspomnial, przy zbyt niskimi basie zaczyna wszystko drzec, telepac, brzeczec, trzeszczec, pierdziec i co tam sobie jeszcze mozna wymyslec.
                  Wobec powyzszego lepiej miec mocne czyste uderzenie w okolicach 50Hz niz przytlumione wycie krowy.

A przy okazji jaki typ samochodu masz?

Skomentuj

no tak tylko z takiej obudowy nie wydobede odp spl :p tzn ciszej bedzie gralo od BR w domq mam closed alfreda cw1002c i fajnie to nawet gra... tez sobie cenie zeby bass nie byl rozlazly..
                    co do auta to nie smiejcie sie :p... samarka 3 drzwiowa... (hatchback)

Skomentuj

O rety rety, w hatchbaku nie potrzebujesz zbyt glosnego sprzetu!!

Skomentuj

dlaczego nie :P ?? ja chce zeby szyba wypadala nie no zartuje....
                        moze nie potrzebuje ale chce zeby mnie bylo slychac a w aucie czuc bylo bass w piersiach... da sie tak na tym glosniku ? (pewnie tak :P )

Skomentuj

Da....ale to zakrawa na dresiarstwo i w tym momencie ja poprostu wysiadam.
                          Nie bawia mnie ludzie, ktorzy zamiast cieszyc sie czystym dzwiekiem, ciesza sie tym,
                          ze halasuja ludziom pod oknami.

Skomentuj

Czaruję...
                          X