Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akustyka pomieszczenia i nie tylko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akustyka pomieszczenia i nie tylko

Witam!
    Rozpoczalem ten temat z powodu wlasnych watpliwosci ale podejzewam, ze nie jeden z was mial podobne!
    Pierwsza sprawa to problem z ustawieniem suba, tzn niby to jest najmniej istotne ale jednak.
    Ja mam salon 4x6m, kompa mam przy krotszej scianie na srodku a kanape mam metr od sciany przeciwleglej,
    sub lezy obok kompa.
    Typowy bas z techniawki albo sredniego dance'u czyli okolo 50-60hz
    wszedzie slychac rewelacyjnie tylko nie jak siedze przy kompie albo na kanapie!
    Tzn bas jest plytki, jakby go nie bylo
    dopiero jak zejdzie ponizej 40hz to wszedzie sie rowno rozchodzi
    gdzie ja mam go polozyc albo co mam w salonie gdzies postawic aby bylo dobrze?
    Mam panele i prawie brak mebli (szaf)
    czy maly dywanik na srodku pomoze czy co?
    moze nie chodzi o polozenie tylko o wysokosc?
    jak siedze jest kiszka a jak stoje jest ok! to co mam zrobic suba pod sufit podwiesic?
    Moze jest nieodpowiednia wysokosc pomiszeczenia? ma ono 2,2m

Druga sprawa:
    mam problem z doborem dekodera przy np ogladaniu filmu
    wiem, ze w grach najlepiej zostawic polaczenie analogowe 6 kanalowe
    tylko nie wiem jak jest z tym dolby digital i DTS
    czy aby je uslyszec tez musze miec zwykle polaczenie analogowe 6 kanalowe?
    bo ten moj sprzet logitecha z-680 ma dekodery DD i DTS
    ale w opcjach jest do wyboru:
    dla analogoego mam- 6ch, stereo, stereo x2., ProLogic2 Music, Pro Logic2 Movie
    a dla cyfrowego to samo tylko bez 6ch
    tylko co ja mam ustawic aby sluchac tego DTS albo DD
    Zastanawia mnie gdzie ten dekoder w logitechu ma DTS i DD jak on tylko Pro Logic 2 ma, pewnie rozpoznaje jakos i sam sie ustawia na DTS albo DD
    Ale te dekodery to maja playery czyli soft w kompie!
    POMOCY!

Ad1... ...to co opisales przy 30-40Hz to nic innego jak fala stojaca. Zgaduje na glosnosc suba masz wlasnie ustawiona pod nia a dla wyzszych czestotliwosci sub gra po prostu za cicho. Odrobinke powinno pomoc postawienie suba w innym miejscu lub nawet jego odwrocenie w inna strone. Lepsze efekty by dalo wstawienie kilku mebli i podglosnienie suba. A najlepsze rozwiazanie to zastosowanie pulapek basowych.

Ad2... ...W jaki sposob masz podlaczony ten zestaw Logitecha? Jezeli cyfrowo i analogowo to wystarczy w ustawieniach ac3 filter ustawic przekierowanie sygnalu na spdif. Dekoder powinien wtedy automatycznie rozpoznac dzwiek ac3 lub dts. Reszta dzwiekow z windowsa i gier po 6-cio kanalowym analogu.

Skomentuj

mam rozumiec, ze po przekierowaniu na cyfrowym wyjsciu pojawi sie dodatkowo opcja 6ch? bo normalnie jesli cos odtwarzam w dd albo dts to majac analog 6ch w pelni to obsluguje?
      Przy okazji jak sie to przekierowuje? i czy nie trzeba dodatkowo ustawic digital output only?
      i czy wiesz moze o co chodzi z ta opcja w panelu audigy 2 "synchronizuj z panelem sterujacym"?
      I gdzie mam szukac tych dekoderow dd i dts w panelu logitecha jak tam same proligicy sa?

co to suba to niestety kombinowalem z jego polozeniem
      za duzo w sumie nie moge manewrowac bo kabel od panelu sterujacego nie jest za dlugi
      ale obracalem go w wszystkie strony wokul wlasnej osi, i troszke bylo lepiej jak zwrucilem otwor suba w strone tej krotszej sciany czyli 90 stopni w prawo ale w tych miejscach gdzie wczesniej bylo go dobrze slychac zaczal nie przyjemnie buczec :(
      a z kolei do konta czytalem ze nie wolno bo calkiem bedzie buczal :(
      wczoraj dodalem niewielki dywanik na srodek tego salonu ale niestety nie zauwazylem poprawy :((((( a kupilismy go bo zonie sie bardzo podobal a ja mialem nadzieje ze to pomoze :P
      Ogolnie mowiac wszedzie slychac rewelacja oprocz dwuch rejonow
      jakbysmy przedzielili ten salon to dokladnie na ich srodkach (wysokosci, szerokosci i dlugosci)
      jak stoje jest super jak kicne tez ale jak usiade do ogladania filmu to musze fotel ustawic sobie na srodku salonu :/
      A co do pulapek to z czego i gdzie mam ustawic aby sie zona na to zgodzila? :/
      Pozdrawiam

[ Dodano: 2005-08-19, 07:50 ]
      Widze, ze za trudny temat zaczalem :(
      Myslalem, ze sa tu audiofile
      Pozdrawiam

[ Dodano: 2005-09-13, 13:20 ]
      Ok to mam inne pytanie
      Myslalem nad zwiekszeniem wydajnosci i naturalnosci dzwieku w moich glosniczkach zestawu logitecha z-680
      Oryginalnie maja one plastikowe obodowy
      Przyznam ze bardzo solidne bo mocno uzebrowane od srodka wiec az tak nie oddaja tego plastikowego dzwieku za c im chwala
      Ale jak wyjalem glosniczek to naszla mnie chec na wypelnienie tego glosniczka na gapka albo korkiem albo czym kolwiek
      I stad moje pytanie dla naprawde zaawansowanych audiomaniakow
      Jakm materialem najlepiej wypelnic
      czy wypelnic cala objetosc glosnika czy tylko scianki i czy w ogole to cos da???
      Za wszelkie sugestie i pomoc serdecznie dziekuje i zycze udanego dnia
      Pozdrawiam

[ Dodano: 2005-12-02, 16:09 ]
      Chcialbym tez spytac w przypadku gdy by to nic nie dalo czy moze np zakupic jakies same obudowy z drewna lub mdfu i wlozyc w nie te glosniczki?

Za wszelkie sugestie i pomoc serdecznie dziekuje i zycze udanego dnia

Skomentuj

Czaruję...
      X