Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy!!! Eltax Atomic czy warto naprawiać??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomocy!!! Eltax Atomic czy warto naprawiać??

Dostałem głośnik subwooferowy Eltax Atomic średnicy 8'.
    Nie mogę znaleźć jego parametrów potrzebnych do obliczenia obudowy.
    Głośnik jest zepsuty, naprawa jego kosztuje w serwisie 50 zł, wymiana cewki.
    W jaką obudowe najlepiej go wstawić?
    Opłaca mi się go naprawiać?
    Co radzicie zrobić?
    Jak znajdzie mi ktoś parametry to będe bardzo wdzięczny!!!
    W góry dzięki
    Załączone pliki

Wyrzucić. Nic dobrego z niego nie zrobisz. Nie chce mi się rozpisywać na ten temat, każdy tutaj to potwierdzi.

[ Dodano: 10-08-2005, 00:29 ]
    Widziałem coś podobnego ostatnio na allegro, sprzedało się bodajże za 50 zł albo i więcej (też uszkodzone). No comments

Skomentuj

zip, A dlaczego ten głośnik ma być zły?.

Royall19, Nie warto go naprawiać bo po wsadzeniu nowej cewki to już nie jest ten sam głośnik

Skomentuj

Właśnie dlatego ma być zły, bo zmienią się parametry; i to na pewno na niekorzyść. Cewkę jeszcze można sobie samemu nawinąć. Ale membrana jest podarta, a takiej samej na pewno nigdzie nie kupisz. I co wtedy założysz? Membranę z stx-a? To już lepiej kupić najtańszy głośnik stx-a i cieszyć się, że są do niego parametry. Owszem, mógłbyś tego regenerata pomierzyć, ale zawiódłbyś się, parametry nie byłyby rewelacyjne. Dlatego właśnie nie opłaca się naprawiać drogich i dobrych głośników. Więc dziwi mnie dlaczego ludzie jak widzą uszkodzone głośniki ale dobrej firmy, to odrazu płacą za nie majątek (kiedyś na allegro bili się o starą spaloną beyme 15" no i doszło prawie do 300 zł).

Większość głośników jest zła nie dla tego że ma kiepskie parametry, tylko po prostu dlatego, że ich w ogóle nie ma; nawet w segmencie low-end zdarzają się dobre głośniki, tylko komu by się to chciało mierzyć?

Skomentuj

Dostałem go za free.
          Membrana jest ok, tylko lekko w jednym miejscu widocznym na zdjęciu oderwał się papierek, ale nie jest to na wylot tylko wierzchnia warstwa którą można zrobić bez śladu. Fachowiec twierdzi że cewke nawinie identycznął i nie będzie różnicy. Naprawiał mi już głośniki wysokotonowe Tonsila i jestem z nich bardzo zadowolony. A parametry tego głaśnika to wezme od niego. To co robić?? Jak kupować STX albo jakiś inny tani i udany głośnik to jaki??

Skomentuj

Naprawa wysokotonowych to inna sprawa... zwykle wymienia się całą kopółkę z cewką, które są dostępne jako częsci zamienne. Kup jakiś głośnik polecany tutaj do suba, STX-27, Tonsil GDN30/100, GDN20/80 itp. Będziesz maił nówkę i parametry i możesz poszukać jakiejś konstrukcji na tych głośnikach na Forum.

Skomentuj

Tutaj ktoś sprzedał taki sam głośnik - zobacz za ile: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53477388
              Też swojego sprzedaj, za taką cenę bez problemu kupisz jakiś nowy głośnik (chociażby STX GDN 25-100-8-SC - to w miarę przyzwoity głośnik; albo coś z serii GDN-22-120).

A co do fachowca, to niestety albo jest cwaniak, albo po prostu nie ma pojęcia o tym co robi. Ty zapewne byś nie zauważył różnicy między takim nowym głośnikiem a regenerowanym. Ale my tutaj jesteśmy wyczuleni na każde szczegóły.
              Zacytuję swoje słowa: "głośnik w swej prostocie jest tak skomplikowanym urządzeniem, że zmiana nawet jednego elementów pociąga za sobą całkowitą zmianę parametrów T-S". Tylko że i tak tych parametrów nie masz. Tak więc nie wiadomo naprawdę co to za głośnik. Jeżeli ten fachowiec zrobi to tanio to niech robi, dobrze by było gdyby to później wszystko pomierzył.

Skomentuj

Czaruję...
              X